Tansiyon-şeker Alzheimer’ı çeker

Her hastalığın altından fazla kilo çıkıyor. Kilo artışıyla birlikte tansiyon ve şeker tırmanıyor. Bu hastalıklar da sessizce ilerleyip beyin damarlarını zedeliyor; Alzheimer’a kapı açıyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :10 Ağustos 2016
Tansiyon-şeker Alzheimer’ı çeker
Yaşlılık hastalığı olarak bilinen Alzheimer, herkesi korkutuyor. Günün birinde Alzheimer veya demansla karşılaşmamak için bulmaca çözmekten daha fazlasını yapmak gerekiyor. Kilolu, sağlıksız beslenen ve hareketsiz bir yaşam tarzını benimseyen, kalp-damar hastalıkları açısından riskli kişilerin beyin sağlığı da olumsuz etkileniyor. Memorial Şişli Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Türker Şahiner ve Doç. Dr. Yakup Krespi, beyni tehdit eden faktörler ile önlemler hakkında şu bilgileri veriyor...

HASAR VERİYOR
Alzheimer hastalığı, beynin yıllar içinde birçok etkene bağlı gelişen bir hastalığı olarak kabul edilmektedir. Alzheimer hastalarının yüzde 60-90'ında beyin damarları da hasta olmaktadır. Yaş ve eğitim süresi hastalığın en önemli risk faktörü olarak ortaya çıkmasına karşın, hastalık yükünün yüzde 50'sinin, beynin "kılcal" yani küçük damarlarında hasar oluşturan risk faktörlerinin etkisiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Felç; kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol, sigara içme ve hareketsiz yaşamla ilişkilidir. Bu konuda iyi bilinmeyen ancak çok yaygın olan durumlardan biri ise 'sessiz felçler'dir. Sessiz felç, kişinin yaşantısı süresince damarı zedeleyen tansiyon ve şeker gibi risk faktörleri nedeniyle gelişen 'sessiz beyin hasarı' olarak tanımlanabilir. İyi bilinmeyen gerçeklerden bir diğeri de yaşlılıkta ortaya çıkan Alzheimer hastalığının en önemli tetikleyicilerinden birinin, sessiz geçirilen felçler olduğu gerçeğidir.

BUNAMA RİSKİ ARTAR
Hastalarda küçük sessiz felçlere bağlı yıllar içinde gelişen ve biriken beyin hasarı, bunama riskini de artırmaktadır. Yapılması gereken şey, kişilerin risk faktörlerinin belirlenerek ve bunların şiddetinin ölçülerek beyni de koruyacak uygun tedaviyi sürdürmektir.

BEYNİN KAPASİTESİNİ KORUYACAK 6 ÖNERİ
1) Egzersiz yapın: Gün içinde aktif olmak kasları güçlendirir.
Bu, beynin de sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
2) Öğrenmeye devam edin: Kişinin entelektüel seviyesi yükseldikçe, demans yaşının ileri gittiği belirlenmiştir.
3) Stresten uzak durun: Kişinin kendine stres yaratan durumları tespit edip, bunları hayatından çıkarması gerekir.
4) Kaliteli uyuyun: Geceleri iyi uyuyamamak, beynin küçülmesini hızlandırır. Çünkü beyinde her gün milyonlarca toksik madde üretilir ve bunlar uyku esnasında temizlenir.
5) Akdeniz tipi beslenin: Kalp dostu her şey, beyne de dosttur. Damar yapısını koruyan Akdeniz tipi beslenin.
6) Östrojen seviyenizi yüksek tutun: Tiroit hormonları ile östrojen seviyelerinin düşmesi beyin yaşlanması ve Alzheimer'a yatkınlık riskini yükseltir.

DOĞRU GIDALARI TÜKETMEK ŞART
TURUNÇGİLLER: Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlayan besinlerin başında limon, portakal, çilek, mango, yaban mersini gibi turunçgiller geliyor. Bu bileşikler mükemmel temizleyici ve koruyuculardır.

KÖRİ: Bu sarı baharat içeriğiyle hafifçe kanla karışarak beyinde ortaya çıkabilecek riskleri azaltır.

YUMURTA-BALIK: D vitamini zengini yağlı balıklar ve yumurta da beyni olası hasarlardan korur.

KAHVE: Alzheimer'ın ortaya çıkışına karşı belirli bir koruma sağlar. Beyindeki nöronlara zarar veren proteinlerin birikimini önler ve hastalığı yavaşlatır.

ELMA-MUZ: B vitamini içeren ceviz, kepekli tahıllar, muz, brokoli, ananas, biber ve elma gibi gıdalar; beyin için zararlı bir madde olan, beyninizin ve sinir hücrelerinin işlevselliğini kaybetmesine neden olan homosistein düzeyini azaltır.