Sarımsak-somon kolesterole son!

Yüksek kolesterol, kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hayati rahatsızlığa neden oluyor. Kolesterolle mücadelede uzmanlar somon, sarımsak ve ıspanak gibi gıdaları öneriyor

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Sarımsak-somon kolesterole son!
Katkı maddeli hazır gıdalar, fastfood tarzı beslenme ve fazla kilolar kolesterolü yükseltiyor. Kolesterolün bir yağ türü olduğunu söyleyen uzmanlar, "Tüm hücrelerde bulunur. Yüksek kolesterol ise LDL'nin yani kötü kolesterolün kanda birikmesidir" diyor. Kötü kolesterolün yüksek, HDL (iyi) kolesterolün düşük olmasının hayatı tehdit ettiğini belirten uzmanlar, şu uyarılarda bulunuyor:

BÖBREKLERİ BİTİRİYOR
"Kolesterol yavaş yavaş damar duvarında biriktiğinde kalp krizi, felç, damar tıkanması, böbrek yetmezliği gibi hastalıkların oluşum riski artar. Yüksek kolesterolü doğru beslenme alışkanlığı kazanarak, fazla kilolardan kurtularak normal seviyelerde tutmak mümkün. Süper besinleri sofranızdan eksik etmeyerek de, kolesterolle mücadele edebilirsiniz."

SÜPER GIDALAR
Somon: Somon ve diğer soğuk su balıklarında bulunan Omega- 3 yağ asidi trigliseritleri ve kötü kolesterolü azaltırken, iyi kolesterolün de yükselmesini sağlar. Somon, EPA ve DHA denilen, içeriğindeki yüksek Omega- 3 yağ asitleri sayesinde kalbi korur.

Avokado: Kalbe yararlı olan tekli doymamış yağ kaynağıdır. Kötü kolesterolü düşürüp iyisini artırır.

Sarımsak: Kolesterolü düşürücü, tansiyonu azaltıcı, kan pıhtılaşmasını engelleyici özellikleri ve enfeksiyonlarla savaşmadaki etkinliği ile de tam bir şifa deposudur. Ayrıca erken dönem aort tıkanmasına neden olabilecek plağın durdurulmasına da yardımcı olur. Sarımsak, kolesterol parçalarının damar duvarlarına yapışmalarını engeller.

Fasulye: En lifli gıda fasulyedir. Fasulye aynı zamanda kolesterolü azaltan ve çözünebilen lifleri barındırır. Herhangi bir çeşit fasulye tüketmek, kolesterolde 6 haftada yüzde 10'a varan düşüşler sağlar.

Ispanak: Koyu yeşil sebzelerde ve yumurta sarısında bulunan bir pigment olan lutein içerir. Ispanak bu madde ile damar tıkanıklığını ve kalp krizini önleyici etkiye sahiptir.

Ceviz, badem, kaju: Bu gibi kuruyemişlerde bulunan E vitamini, magnezyum ve bakır, kalp sağlığına yararlıdır. Düzenli kuruyemiş tüketenler birçok hastalıktan korunur.

ÇAY İÇEREK DAMARLARI RAHATLATIN
Antioksidan kaynağı çay, damar sağlığı için oldukça önemli. Özellikle yeşil çayın kan damarlarını rahatlattığı ve pıhtılaşmayı azalttığı belirtiliyor. Çaydaki temel antioksidan olan flavonoitler, kötü kolesterolün oksitlenmesini engeller ve damar yolunda bir tıkanıklık oluşmasını önler. Bu gibi güçlü antioksidanlar kolesterolü azaltır.

EN TATLI SAVAŞÇI
Bitter çikolata kalbi koruyor. Öyle ki, sütlü çikolatalara göre 3 kat daha fazla antioksidan içeriyor. Bu flavonoit antioksidanlar, kan pıhtı hücrelerinin yapışmalarını engelleyip, atardamarları açık tutuyor. Beyaz çikolatada ise hiç flavonoit bulunmuyor.