YAŞAM ŞANSI AZ
* Pankreatik kanser, en kötü yaşama şansına sahip kanser olarak kabul ediliyor ve 5 yıllık yaşam şansı ortalama yüzde 5. 6 Pankreas kanserlerinde en önemli neden ve risk faktörleri; obezite, diyabet ve sigara olarak sıralanıyor.
* Ailede pankreas kanseri varsa kardeşlerde olma olasılığı 2-3 misli artıyor.
* 60 yaş üzerinde ve erkeklerde daha fazla rastlanıyor; ancak günümüzde genetik eğilimden dolayı gençlerde ve kadınlarda da sık görülüyor.
* Pankreas kanserlerinde müdahale açısından tümörün boyutu çok önemli olduğu için erken tanı hayati önem taşır. Bu nedenle bazı günlük hayattaki rutin sağlık şikayetleri gibi görülen belirtiler önemsenmeli ve bir hekime danışılmalı.
KİLO KAYBI ÖNEMLİ
* Pankreas kanseri çok sinsi bir hastalık. Belirtileri kimi zaman belirsiz bir ağrı kimi zaman ise hazımsızlık şeklinde olabiliyor. Klinik olarak sarılık çıkmadan kaşıntı, rejim yapmadan kilo kaybı en önemli erken belirtidir. Bu nedenle, ani diyabet TİP-2 çıkışı, kaşıntı, iştahsızlık, kilo kaybı ve karın ağrısı önemsenmeli.
ZOR BULUNUYOR
* Pankreas kanserlerinin tedavisinde tümör boyutu belirleyici olduğundan erken tanı son derece önemli. Pankreas, karın zarının arkasında bir organ olduğu için rutin kontrollerdeki tanısal girişimlerde tanımlanmaması ve atlanması söz konusu olabiliyor. Bu nedenle şikayetler söz konusu ise geç kalmamak çok önemli. Kaşıntı varsa karın bölgesi ultrasonu ve tomografi çekilmesi ön tanıyı sağlar.
ANİ DİYABET ARAŞTIRILMALI
"Eğer bir hastada ani gelişen TİP-2 diyabet varsa mutlaka pankreas kanseri yönünden iyice araştırılmalı" diyen Prof. Dr. Zafer Ferahköşe, şunları söyledi: "Pankreas kanserli hastaların yüzde 80'inde insülin direnci tespit edilmiştir. Belirtilerin önemsenmemesi tümörün ani büyümesine ve tedavi edilemez hale gelmesine, metastaz yapmasına yol açar. Bunun sonu ne yazık ki kişinin kaybedilmesi demektir.
HANGİ GIDALAR ETKİLİ OLUYOR
Taze meyve suyu: Elma, kiraz, mango, portakal gibi genel sağlık için de faydalı meyvelerin suyu sıkılarak tüketilmelidir. Meyve sularının tüketiminin artırılması kanserojen maddelerin ve serbest radikaller ile patojenlerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca etkili antioksidanlar içerir.
Brokoli: Turpgillerden olan bu sebze, pankreas kanserine karşı etkilidir. Kanserojen maddeleri vücuttan atmaya yardımcı olur. Çok sayıda antioksidan içerir.
Kırmızı üzüm: Bu üzüm de pankreas bozukluklarına ve pankreas kanserine karşı etkili çözümlerden biridir. İçerdiği maddeler pankreas ve akciğer kanseri gibi kanser türlerini engellemeye yardımcı olur.
Yeşil çay: İçerisindeki antioksidanlar ile pankreas kanserine karşı koruma sağlar. Günde en fazla 3 bardak kadar tüketilmesi önerilir.
Aloe vera: Pankreas ve prostat kanserine karşı koruma sağlar. Var olan kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller.
Likopen: Pankreas kanseri için en iyi ilaçlardan biridir. Likopen karpuz, kayısı ve guava meyvelerinde yaygın olarak bulunur. Bu madde özellikle mide üzerinde etkilidir.
Soya fasulyesi: Östrojen kullanan kanserli hücreleri engeller. Kanserle mücadelede son derece etkili olduğu bilinmektedir.