Uzmanlar boşuna ‘bağırsaklar ikinci beynimiz’ demiyor. Kanadalılar araştırma yaptı, depresyon önce bağırsaklarda başlıyor! Aşırı şişlik, hazımsızlık veya kabızlık çekiyorsanız, D vitamini alın ya da tarhana için
takvim.com.tr
GAZETE
ABONE OL
Kanadalıaraştırmacılarbağırsaklarda yaşayanmikrofloranın beyindeki kimyasalsüreçleri etkilediğini ve kişininruh halini değiştirdiğini ortayaçıkardı. İnsan bağırsaklarındamilyonlarca bakteri yaşıyor veyaşamın devam edebilmesi içinbüyük önem arz ediyorlar. Bakterileryiyeceklerden enerji topluyor,enfeksiyonlara karşı koruyorve bağırsaklardaki hücrelerinbeslenmesini sağlıyor. Bu bakterilerinyaşam ortamında meydanagelen sorunlar kişiyi depresyonasürüklüyor. Aşırı şişkinlik,tokluk hissi, kabızlık, nefes almadazorluk, buna bağlı olarak aşırıbaş ağrısı ruhsal sorunlara nedenolabilir. Doğru beslenerek bağırsaklarınızıdepresyondan koruyabilirsiniz...
BESLENMEDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Ev yapımı turşu, kefir,yoğurt, tarhana gibi pastörizeolmayan fermante gıdalarsindirim sağlığı için en iyiseçimler arasındadır. Bunlarıngeleneksel usüllere uygunüretilmiş olmasına dikkat edin.
Omega 3 içeren besinler depresif bozukluk üzerinde olumlu etki yapar. Keten tohumu, ton balığı, ceviz, semiz otu, kurutulmuş nane, kabak çekirdeği, karanfil ve kekik bu besinlerin başında geliyor. Yeterli güneş ışığı almak veya D3vitamini desteği, vücut sağlığı kadar depresyondan kurtulmak için de büyük önem taşıyor.
Su, toksinleri açığa çıkarır ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlar.
B6 vitamini endişe ve sakinlik durumunu kontrol etmekten sorumludur. Ispanak,avakado ve tatlı patates bu konuda size ilaç gibi gelecek.
Demir eksikliği depresyona yol açar. Et, baklagiller velahana imdadınıza yetişecektir
Kafeinli içeceklerden uzak durun.
Aşırı alkol tüketiminden kaçının.
Düzenli ve üç öğün beslenin.
Fast food beslenmeden olabildiğince uzak durun.
Rahat, huzurlu, hijyenik ortamda yemek yemeye özen gösterin. Besinleri yavaş ve çok çiğneyerek tüketin.
Rafine şeker tüketiminden kaçının.
Gerekirse diyetisyenden bu konuda destek alın.
Sabah aç karnına bir bardak ılık su içerek güne başlayabilirsiniz.
Size dokunduğunu hissettiğiniz gıdalardan uzak durun. Örneğin bazı baharatlar, kakao, süt ürünleri, hazmı zor sebze ve meyveler.
Yatmadan önce birşey yemeyin. Akşam yemeğinizi mümkün olduğunca erken bir saate çekin.
Karbonhidratlı gıdaları kısıtlı tüketin.
Sigaradan uzak durun.
ÖZELLİKLE yürüyüş bağırsaklarınızın çalışmasına yardımcı olacaktır.
İşinizin olmadığı her gün aynı zaman diliminde ıkınmadan tuvalette oturularak tuvalet alışkanlığı oluşturun