Doç. Dr. Karabulut, gribin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi ve ekledi: Virüs kalbe yerleştiğinde kalp yetmezliğine zemin hazırlayabiliyor. Sağlıklı beslenme kalp gribine kalkan oluyor
takvim.com.tr
GAZETE
ABONE OL
Son zamanlarda hemen hepimizin yakındığı grip, kimi zaman ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Gribin yayılım gösterdiği organların başında ise akciğer ve kalp geliyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr. Ahmet Karabulut, "Grip virüsü akciğeri tuttuğunda zatürreye, kalbe yerleştiğinde ise kalp yetersizliklerine yol açabiliyor" diyerek şu bilgileri veriyor:
ERKEKLER RİSK ALTINDA
Sık görülen grip türlerinde kalp tutulumu az gözlenirken, 'Coxsackie' gibi daha nadir görülen virüs tipleri kalbe yerleşebiliyor. Grip virüsünün tipine göre kalp tutulumu değişkenlik gösteriyor. Kalpte tutulan temel bölge kalp zarı olurken, daha az sıklıkta kalp kasları da grip virüsünden etkileniyor. Kalp gribi, en sık 20-50 yaş arasındaki erkeklerde ortaya çıkabiliyor. Kalpgribinde, boğaz ağrısı, halsizlik vekırıklık gibi genel grip belirtilerizamanla yerini batıcı özelliğesahip göğüs ağrısı, çarpıntıile nefes darlığına bırakıyor.Kalp gribine bağlı göğüsağrılarında ağrının şiddetigenellikle soluk alma vesırt üstü yatmada artışgösteriyor. Boğaz şikayetleri hafif atlatılsa bile kalp tutulumu gelişebiliyor.
NEFES DARLIĞI...
Kalp kasına yayılan grip durumlarında şiddetli nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü ve akciğerde sıvı toplanması gibi sorunlar gelişiyor. Daha nadir durumlardakalp kası da olaya katılıyor vekalp yetersizliği oluşabiliyor. Erişkinlerde gözlenen kalp büyümesi ve kalp yetersizliğinin sebeplerinden biri de tekrarlayan ve kalbi tutan grip hastalığı oluyor. Kalbi tutan griptebelirtiler normal grip hastalığı gibigenel yakınmalarla seyrettiği içinşüpheci yaklaşımla tanı daha rahatkonulabililiyor. Kalp muayenesi EKG, Eko, kan ve akciğer tetkikleri ile kesin teşhis sağlanabiliyor.
'ÖPÜŞMEYİN' UYARISI Doç. Dr. Ahmet Karabulut, kalp gribinin tekrarlayabildiğini ve erken teşhisin hayat kurtardığını belirtti ve şunları söyledi: "Grip aşısının kalp gribini önlemedeki rolü henüz belli değil. Kalbi tutan nadirvirüs çeşitlerinin çoğu, standartgrip aşılarında mevcut olmuyor. Bu nedenle kalp gribi ataklarının önüne geçmek için gribe yakalanmayı önleyici tedbirlerin alınması gerekiyor. Gripli hastalarla doğrudan temastankaçınılması, tokalaşma, sarılma veöpüşme gibi davranışlardan uzakdurulması, ayrıca maske kullanımıgibi önlemler gribe yakalanma riskiniazaltıyor. Ek olarak vücut direncini arttıran, vücudun vitamin ihtiyacını karşılayan sağlıklı beslenme tarzı da gribe karşı direnç sağlıyor."
BUNLARI TÜKETİN Kalbi de vuran gripten koruyan besinler şöyle sıralanıyor: Kırmızı biber: C vitamini deposu biber, gripten korur. Yoğurt: Mikroplarla savaşır. Grip virüsünü vücutta barındırmaz. Yeşil çay: Bağışıklığı güçlendirir. Badem: Antioksidan özelliğiyle gribi engeller. Sarımsak: Virüsü yok eder. Zencefil: İçeriğinde bulunan "gingerol" maddesi, her türlü enfeksiyonu uzak tutar. Turunçgiller: Önemli bir C vitamini kaynağıdır. Bal: Antibakteriyel özelliklere sahiptir. Vücudu güçlendirir. Kırmızı et: Bağışıklık sistemini harekete geçirir. Balık: Virüsleri vücuttan uzaklaştırır. Ceviz: Antioksidan özelliği sayesinde soğuk algınlığı, grip ve kansere karşı koruma sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklarla savaşır.