2018 YKS sonuçları açıklandı mı? 2018 YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? TYT 2018 soru ve cevapları yayınlandı mı?

Milyonlarca öğrenci üniversiteye girebilmek için YKS'ye girdi. YKS'den çıkan öğrenciler YKS 2018 açıklandı mı? YKS 2018 sonuçları ne zaman açıklanacak? YKS 2018 sonuçları belli oldu mu? YKS 2018 soru ve cevapları açıklandı mı? YKS 2018 soru ve cevapları ne zaman açıklanacak?TYT soru ve cevapları açıklandı mı? TYT 2018 soru ve cevapları ne zaman açıklanacak? TYT 2018 sonuçları açıklandı mı? TYT sonuçları ne zaman açıklanacak? YKS puan hesaplama nasıl yapılır? YKS puan hesaplama... gibi sorulara cevap aramaya başladı. İşte sınav sistemiyle ilgili tüm merak edilenler...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :30 Haziran 2018 , 00:00 Güncelleme Tarihi :30 Haziran 2018 , 14:44
2018 YKS sonuçları açıklandı mı? 2018 YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? TYT 2018 soru ve cevapları yayınlandı mı?

İÇİNDEKİLER

Üniversite hayali kuran milyonlarca öğrenci bugün Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girdi. Bugün bir oturumu yapılan YKS, toplamda 3 oturumla birlikte tamamlanacak. Temel Yeterlilik Testi (TYT), bugün (30 Haziran 2018 Cumartesi) saat 12.30'da sona erdi. Saat 10.15'te başlayan TYT toplam 135 dakika sürdü. Yabancı Dil Testi (YDT) ise 1 Temmuz 2018 Pazar günü yapılacak. YDT 15.45'te başlayacak ve 120 dakika sürecek.

Sınava giren milyonlarca öğrenci ise şimdi TYT soru ve cevapları açıklandı mı? TYT 2018 soru ve cevapları ne zaman açıklanacak? TYT 2018 sonuçları açıklandı mı? TYT sonuçları ne zaman açıklanacak? YKS 2018 açıklandı mı? YKS 2018 sonuçları ne zaman açıklanacak? YKS 2018 sonuçları belli oldu mu? YKS 2018 soru ve cevapları açıklandı mı? YKS 2018 soru ve cevapları ne zaman açıklanacak? YKS puan hesaplama nasıl yapılır? YKS puan hesaplama... gibi sorulara cevap aramaya başladı. İşte sınav sistemiyle ilgili tüm merak edilenler...

2018 YKS SONUÇLARI AÇIKLANDI MI? 2018 YKS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM daha önce YKS sonuçları​nın 31 Temmuz 2018'de açıklanacağını duyurmuştu. Adaylara sonuçlarla ilgili herhangi bir belgenin gönderilmeyeceği bildirildi. Sınava girenler sonuçlarını, TC kimlik numaraları ve şifreleriyle birlikte ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebilecek. ÖSYM sınavlarla ilgili duyurularını yine kendi internet sitesi üzerinden yapacak.

YKS sonuçlarında neler yer alacak?

- Testlerdeki doğru ve yanlış cevap sayısı
- TYT puanı ve başarı sırası
- varsa AYT ile YDT puanları ve başarı sıraları
- Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)
- Yerleştirme puanları ve başarı sıraları

Sınava ilişkin herhangi bir dava söz konusu olursa sonuçlar mahkeme tarafından karar açıklandıktan sonra ilan edilecek. ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlayabilmek için "Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi" sistemini kullanıma soktu. Bu sistemle birlikte Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş olan "Sonuç Belgesi Kontrol Kodu" ile belgelerin doğruluğu sorgulanabilecek.

2018 YKS SORU VE CEVAPLARI YAYINLANDI MI? 2018 YKS SORU VE CEVAPLARI NE ZAMAN YAYINLANACAK?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca (ÖSYM), bu hafta sonu düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sorularının tamamı 1 Temmuz Pazar günü akşam internet sitesinden yayımlanacak.

ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, YKS'nin 30 Haziran Cumartesi günü yapılacak birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile 1 Temmuz Pazar gerçekleştirilecek ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi'nin (YDT) ardından, sınav sorularının tamamına akşam saatlerinde web sitesinden ulaşılabilme imkanı sağlanacak.

Öte yandan yayınevleri, yazılı ve görsel medyanın sınav sorularını kullanabilmeleri ile ilgili telif ücretlerinin de belirlendiği bildirildi.

YKS'DE PUAN HESAPLAMASI NASIL YAPILIR? YKS PUAN HESAPLA

​Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.

Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

TYT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden

en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.

A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır. A-TYT puanı TYT puanına dönüştürülürken Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden 5 ham puan, diğer testlerin her birinden 2,5 ham puan alan adayların 150 TYT puanı almaları sağlanacaktır.

AYT ve YDT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A- SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir (Tablo 1D). Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı 150'nin altında olan adayların, AYT ve/veya YDT'ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır.

A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulacaktır. Ağırlıklı puanlar, SAY, SÖZ, EA, DİL puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının %20'si oranında ham puan alan adayların 180 SAY, SÖZ, EA, DİL puanı almaları sağlanacaktır.

Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), TYT Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine Felsefe alanından 5 soru cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; TYT Sosyal Bilimler Testinde toplam 25 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 25 cevap alanı bulunacaktır. Tüm adaylar, ilk 15 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır.

OBP NASIL HESAPLANACAKTIR? OBP HESAPLAMA

Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecektir. Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50'nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) hesaplanmasında Türkiye geneli dikkate alınacak, okul bazında işlem yapılmayacaktır.

Son sınıftaki adayların 2018-YKS yerleştirme işlemlerinde kullanılacak Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplanmasında kullanılacak olan diploma notu bilgisi, Merkezimiz tarafından MEB e-okul sisteminden (Haziran Ayı içerisinde) ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacaktır. Bu sisteme KKTC okulları dâhil değildir. Adaylar, ÖSYM tarafından duyurulacak tarihlerde, okul ve diploma notu bilgilerini aday işlemleri sisteminden kontrol edebilecekler ve değişiklik taleplerini ÖSYM üzerinden değil okulları aracılığıyla e-okul üzerinden yapacaklardır. Süre tamamlandıktan sonra gelen düzeltme istekleri kabul edilmeyecektir. Bu bilgilerin ÖSYM'ye eksik veya yanlış bildirilmesinden ÖSYM değil, zamanında notlarını kontrol etmeyen veya diploma notunun düzeltilmesi için okulunu uyarmayan adaylar sorumlu olacaktır. Değişiklik işlemleri sadece ÖSYM tarafından belirlenen süreler içinde yapılabileceğinden adayların, ÖSYM'nin internet sayfasında yapılacak duyuruları dikkatle takip etmeleri ve varsa düzeltme taleplerini zamanında kendi okullarına iletmeleri gerekmektedir.

KKTC okulları için 2018-YKS'ye başvuran adayların diploma notları Haziran ayı içerisinde ÖSYM'nin internet sayfasında belirtilecek olan tarihler arasında, adayların öğrenim gördüğü okul müdürlüklerinden elektronik ortamda internet aracılığıyla toplanacaktır. Okul müdürlükleri tarafından ÖSYM'ye elektronik ortamda bildirilen diploma notları listelenerek adayların kolaylıkla görebilecekleri bir yere asılacaktır. Adaylar bu bilgilerini mutlaka kontrol etmelidir. Adayların bu bilgilerini ayrıca https://ais.osym.gov.tr internet adresinden de kontrol etmeleri gerekmektedir. Adayların düzeltme istekleri incelenerek gerekli düzeltmeler, süresi içinde sadece ilgili okul tarafından yapılacaktır. Süre tamamlandıktan sonra gelen düzeltme istekleri hiçbir şekilde kabul edilmeyecektir. Bu bilgilerin ÖSYM'ye eksik veya yanlış bildirilmesinden ÖSYM sorumlu olmayacaktır.