Geçmeyen öksürüğü hafife almayın

Kronik bir solunum yolu hastalığı olan astım, hışırtılı nefes ve öksürükle belirti veriyor. Bazen sinsice ilerliyor. Hastaların tedavilerini aksatmaması gerekiyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :21 Temmuz 2018
Geçmeyen öksürüğü hafife almayın

İÇİNDEKİLER



Ani
nefes darlığı, boğulma hissi, hırırtılı solunum ve geçmeyen öksürük... Tüm bunlar, astımın belirtilerini oluşturuyor. Kronik bir havayolu sorunu olan astım, 7'den 70'e her yaşta görülebiliyor. Neden olduğu ataklar ile hayatı tehdit eden, yaşam kalitesini düşüren astım, kimi zaman sinsice ilerliyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nesrin Öcal, astımla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.


HEMEN DOKTORA!
Günümüz dünyasında solunan havada gazla miktarda toksik gazlar ve alerjen parçacıklar bulunuyor. Tüm bu farklı maddeler solunum yollarına ulaşarak astım için zemin hazırlıyor. Astım, solunum yollarına ulaşan bu alerjenlere karşı abartılı bir bronş daralması yanıtı gelişiyor. Bu hava yolu daralmaları uygun şekilde tedavi edilmezse ağır astım ataklarıyla ölümcül tablolara bile sebep oluyor. Ancak kontrol altında ve iyi tedavi edilen astımda bu tür riskler çok daha az görülüyor. Astım tanısının erken dönemde konulup gerekli tedavi yaklaşımının planlanması hayati önem taşıyor. Bu açıdan, kişilerin kendisindeki bulguları fark edip hekime danışmaları en önemli adımı oluşturuyor.


STRES BİLE ETKİLER...
Ani gelişen nefes darlığı, boğulma hissi, hırıltılı solunum gibi şikayetler, astımın en büyük belirtilerini oluşturuyor. Bazı hastalarda astım soğuk havada veya egzersiz yaparken gelişen bir nefes darlığıyla karşımıza gelirken, bazı hastalarda ise sadece kısa ataklar halinde kuru bir öksürük tablosuyla ortaya çıkıyor. Öksürük, genellikle geceleri artıyor ve hastayı uykusundan uyandırıyor. Efor, parfüm, kimyasal gazlar, duygu durumunda değişiklikler, stres gibi nedenlerle astım öksürüğünü tetikliyor.


İLACI BIRAKMAYIN
Zamanında tanısı konulan ve tedaviyle kontrol altına alınan astımın olumsuz etkisi oldukça azalıyor. Ancak astımın zaman zaman kötüleşebilen bir hastalık olduğunu unutmamak gerekiyor. Hastaların ayrıca doktorlarına danışmadan ilaçlarını bırakmaması gerekiyor. Kontrolsüz tedavi terkleri, hastanın tekrar atak geçirmesine ve astım ağırlığının giderek artmasına neden oluyor


NELER YEMELİ

Doktor tedavisinin yanı sıra bazı besinler de astım şikayetlerinin azalmasına yardımcı oluyor. Uzmanlar, şu besinleri sıralıyor:

KETEN TOHUMU: Astım hastalarının nefes alıp vermelerini kolaylaştırır.
KİVİ: Astıma bağlı olan solunum yolu rahatsızlıklarına yakalanmayı engeller.
HAVUÇ: Kronik öksürüğe faydalıdır. Astım ataklarını azaltır.
SARIMSAK: Akciğer iltihabına neden olan enzimleri baskılayıp, astım ataklarının şiddetini azaltır.
ISPANAK: Astım şikayetlerini azaltır.
BROKOLİ: Astıma neden olan solunum yolu iltihabından korur.
MUZ: Her gün yenilen 1 adet muz, astım şikayetlerini azaltır. Nefes açar.
MAYDANOZ: Göğüs kaslarını gevşetir ve rahatlatır. Astım ataklarını azaltır.
ELMA: Astıma karşı koruyucu etki gösterir.
NANE: Nefes açar
AY ÇEKİRDEĞİ: Nefes açıcı etki yapar ve hırıltılı solumayı önler.