BELİRTİLERİ NEDİR?
KİLO KAYBI
İŞTAHSIZLIK
YUTMA GÜÇLÜĞÜ
YEMEK BORUSUNDA YANMA, DOLGUNLUK HİSSi, ŞiŞKiNLİK VE GEĞİRTi
BULANTI VE
KUSMA
KANLI DIŞKI
VE KANLI
KUSMA
NEDEN OLUR?
Pek çok kanser hastalığında olduğu gibi mide kanserinde de kesin bir nedenden bahsedilmiyor. Ancak yanlış beslenme alışkanlıkları bu hastalığın görülme riskini artırıyor. Riski artıran durumlar, şöyle sıralanıyor:
● Erken yaşlarda yüksek karbonhidratlı besinler tüketilmesi
● Şoklanmış yiyecekler, tuzlu, tütsülenmiş ya da kurutulmuş balıklar yenmesi
● Vitamin C, Vitamin E ve Beta-karoten yetersizliği
● Sigara kullanımı
● Yaşlılık ve ailede mide kanseri öyküsü gibi genetik faktörler...
TURUNCU GIDALAR İLAÇ GİBİ
Yapılan araştırmalara göre sucuk, sosis, salam, pastırma gibi işlenmiş gıdalar, mide kanserine yakalanma riskini artırıyor. Yine balkabağı, tatlı patates, havuç gibi A vitamini zengini turuncu sebzeler, kanserden koruyor. Besinlerin kızartılarak değil; fırında veya haşlama şeklinde tüketilmesi gerekiyor. Uzmanlar ayrıca şu besinleri öneriyor: Ispanak, karalahana, marul, kavun, biber, domates, pırasa, greyfurt, kuşkonmaz, yeşil fasulye, Brüksel lahanası, nane, brokoli...