Sağlıklı bir hayatın yolu, tüketilen besinlerin
miktarından geçiyor. Doğanın bize sunduğu besinler, hastalıklara şifa oluyor,
vücuda güç veriyor. Ancak sağlıklı diye düşünülen bu besinler fazla tüketildiğinde faydasını yitiriyor. Kilo ve hastalık olarak geri dönüyor.
Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu, tüketim miktarına dikkat edilmesi gereken besinler ile ilgili uyarıyor...
KURU BAKLİYATLAR:
Fasulye, mercimek, nohut, en çok tüketilen bakliyatlarına başında geliyor. Yüksek posa değeri ile sağlık saçıyor. Kalsiyum, demir, B12 vitamini, E vitamini ve bakır içerikleri de yüksek olan baklagilleri haftada en az 2 kez tüketilmek gerekiyor. 4 yemek kaşığı bakliyat, 1 dilim ekmeğin kalorisiyle eşdeğer oluyor. Bu da
kilo artışını beraberinde getiriyor. Bu sebeple
kalori açısından çok da masum olmadığını unutmamak gerekiyor.
MEYVE: Vitamin ve mineral deposu olan, vücudun posa ihtiyacını karşılayan meyveler, antioksidan içerikleri ile de dikkat çekiyor. İçerdikleri C vitamini ile vücudu hastalıklardan koruyor. Ancak meyve tüketiminde de aşırıya kaçmamak gerekiyor. Çünkü, içerdikleri meyve şekeri ile kilo artışına neden oluyor.
Günlük meyve tüketiminin 3-5 porsiyon olarak sınırlandırılması öneriliyor.