KURU BAKLİYATLAR:
Fasulye, mercimek, nohut, en çok tüketilen bakliyatlarına başında geliyor. Yüksek posa değeri ile sağlık saçıyor. Kalsiyum, demir, B12 vitamini, E vitamini ve bakır içerikleri de yüksek olan baklagilleri haftada en az 2 kez tüketilmek gerekiyor. 4 yemek kaşığı bakliyat, 1 dilim ekmeğin kalorisiyle eşdeğer oluyor. Bu da kilo artışını beraberinde getiriyor. Bu sebeple kalori açısından çok da masum olmadığını unutmamak gerekiyor.
MEYVE: Vitamin ve mineral deposu olan, vücudun posa ihtiyacını karşılayan meyveler, antioksidan içerikleri ile de dikkat çekiyor. İçerdikleri C vitamini ile vücudu hastalıklardan koruyor. Ancak meyve tüketiminde de aşırıya kaçmamak gerekiyor. Çünkü, içerdikleri meyve şekeri ile kilo artışına neden oluyor. Günlük meyve tüketiminin 3-5 porsiyon olarak sınırlandırılması öneriliyor.
PEYNİR: Her sabah kahvaltı sofralarımızı, farklı çeşitleri ile süsleyen peynir, vücuda enerji veri- yor. 1 kibrit kutusu peynir, 1 köfte büyüklüğünde etle eşdeğer besin içeriği taşıyor. Ancak ekmek yerine çerez yer gibi bol miktarda tüketilen yağlı peynirler kilo artışına neden oluyor.
BAL: Kahvaltının vazgeçilmezi bal kabızlık, öksürük, nezle gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ancak balın da tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekiyor. Özellikle şeker hastalarının sakınması gerekiyor.
KESTANE: Özellikle kış aylarında tüketilen bir besin olan kestane, yüksek oranda lif içeriyor. Kötü kolesterolle savaşırken, iyi kolesterolü yükseltiyor. Kalp sağlığını koruyor. Tansiyonu düzenliyor. Ancak 3 tanesi 1 dilim ekmekle eşdeğer özellik gösteriyor. Fazla tüketimi kiloya neden oluyor. Bu nedenle aşırıya kaçmamak gerekiyor.