HEMEN POŞETLEMEYİN
Kurban Bayramı'nın yaz sıcaklarına denk gelmesi, sağlık konusunda da birtakım olumsuzluklara neden oluyor. Sıcak havada, etin üzerindeki mikroorganizmalar hızla çoğalıyor. Bu nedenle
kesimin '1 saat içerisinde' bitirilmesi öneriliyor. Kesilmiş kurbanın uzun süre bekletilmemesi ve iç organlarının hemen çıkartılması gerekiyor. Yoksa yaz aylarında ısınan et çabuk bozuluyor. Kesimin ardından eve getirilen etlerin hemen poşetten çıkartılması gerekiyor. Yine kurban kesiminin sokak aralarında değil mezbahalarda yapılması, hijyenine dikkat edilmesi gerekiyor. Yanlış kesim nedeniyle etin önemli bir bölümü zayi olabiliyor. Yine kurbanın kanının iyi şekilde vücuttan boşaltılması, eti daha sağlıklı hale getiriyor.
TÜYLERİ PARLAK OLMALI
Kurban Bayramı'nda kurbanlığın gebe ve dişi olmaması gerekir. Yine kurbanlık hayvanların veteriner sağlık raporu ve numaralı kulak küpesi, büyükbaş hayvan pasaportu küçükbaşlarda nakil beyannamesinin bulunmasına dikkat edilmelidir. Hayvanda ateş, iştahsızlık, öksürük, ağız burun akıntısı, vücutta şişlikler, kötü kokulu akıntılar varsa hastalıktan şüphe edilmelidir. Kurbanlık hayvan durgun ve halsiz olmamalı, aşırı öksürük ve aksırık olmamalı, gözleri, derisi ve kılları parlak ve canlı olmalı, göz, ağız ve burunda akıntı olmamalıdır. Kurbanlık,
kesim öncesinde 12- 24 saat dinlendirilmelidir. Kesim anında hijyene dikkat ederek çalışılmalıdır.
TEK BIÇAK KULLANMAYIN
Kurban keseceklere bir uyarı da bıçak ustalarından geliyor. Ustalar, kurbanın kesileceği bıçakların büyük olması gerektiğine dikkat çekerek, her işlem için farklı özellikle bıçakların bulunması gerektiğini söylüyor. Yine bıçağın keskin olması,
kesim sırasında hayvanın az acı çekmesini sağlıyor. Kurban kesiminin ardından yüzme işlemleri için farklı bıçakların kullanılması gerekiyor. Uzmanlar, "Hayvanın etini kemiğinden ayırmak için sivri bıçak kullanmak lazım, hem gerdanı güzel ayıklar, et kalmaz. Hayvanı ayıkladıktan sonra, kesim bıçağıyla, bir tane hayvan kesiyorsa bununla parçalayabiliriz. Yani bir hayvanı 4 ya da 5 bıçakla kesmemiz gerekir" diyor.