Şeftalinin faydalarını biliyor musunuz? İşte şeftalinin hiç bilmediğiniz faydaları

Yaz aylarının vazgeçilmez tadı şeftalinin faydalarını biliyor musunuz? Şeftali kanserden idrar yolları enfeksiyonuna kadar birçok hastalığa faydası olan ve Çin'de ölümsüzlük meyvesi olarak bilinen lezzetli mi lezzetli bir meyvedir. Şeftalinin faydaları nelerdir, şeftalinin besin değeri nedir, merak ediyorsanız; hatta doktorlar şeftali için ne diyor acaba diye aklınızdan geçiriyorsanız işte tüm bilgiler haberimizin detayında...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :29 Ağustos 2018 , 00:00 Güncelleme Tarihi :29 Ağustos 2018 , 17:52
Şeftalinin faydalarını biliyor musunuz? İşte şeftalinin hiç bilmediğiniz faydaları

İÇİNDEKİLER

Şeftali meyvesi yaz mevsimi meyvesidir, ılıman iklim sever. Çin'de ölümsüzlük meyvesi olarak bilinen şeftalinin yararları saymakla bitmiyor. Şeftali kalori açısından oldukça düşüktür ve içerisinde doymuş yağ bulundurmaz. Taze şeftali, insan vücudundaki bağ dokularının oluşturulması için gerekli olan orta derecede antioksidan ve C vitamini kaynağıdır. C vitamini açısından zengin olan gıdaların tüketilmesi, bir kişinin enfeksiyonlara karşı direnç geliştirmesine yardımcı olur ve bazı kanserlere neden olan zararlı serbest radikalleri yok etmeye yardımcı olur.

Ülkemizde de oldukça fazla üretimi yapılan şeftali en çok Bursa ve Akdeniz Bölgelerinde 2-2,5 metre boylarında ağaçlarda yetiştirilir. Dünya geneline bakıldığı zaman Türkiye, şeftali üretimi yapan ülkeler arasında 6. sırada yer almaktadır. Şeftali meyve olarak tüketildiği gibi suyu çıkarılarak da tüketilmektedir. Şeftali vücudun ihtiyaç duyduğu temel besin maddelerine ve antioksidanlara sahiptir. Şeftalinin içerisinde yer alan vitamin ve mineraller aynı zamanda bağışıklık sisteminin de güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Şeftali ayrıca sağlıklı kan basıncı düzeylerinin korunmasında ve kalp sağlığının artırılmasında yardımcı olur. Beslenmenize şeftali eklemenin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Şeftalinin faydalarından bahsetmek gerekirse şu şekilde özetleyebiliriz.

ŞEFTALİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Şeftali içerisinde barındırdığı besin değerleri ile sindirim sistemini güçlendirir.

Böbreklerde oluşan kum ve taşın atılmasını sağlar.

Kabızlık sorunlarını çözer.

Kanser hücrelerinin yayılmasını engeller.

Ağız sağlığını korur.

Şeftali içerdiği zengin lif değerleri ile kolesterolü dengede tutar.

Kalp sağlığını olumlu etkiler.

Şeftali güçlü bir antioksidandır.

İçerdiği C vitamini sayesinde dokuları korur.

Lif oranının yüksek olmasıyla verdiği tokluk hissi ve sindirim sistemini güçlendirmesi sayesinde kilo vermeye yardımcı olur.

A vitamini içermesi sebebi ile kemik sağlığını korur.

Sinirleri yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir.

Şeftali içerisinde bulunan potasyum sayesinde kan basıncını dengeler.

Şeftali cilt sağlığı için faydalıdır. İçerdiği A ve C vitaminleri cilt için doğal nemlendirici görevi görür.

Bağırsak kurtlarının temizlenmesine yardımcı olur.

İdrar söktürücü özelliği vardır.

Ağız kokusunu giderir.

İçerdiği lutein ve zeaksantin göz sağlığını korur.

Vücudu toksinlerden arındırır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

DOKTORLAR ŞEFTALİNİN FAYDALARI İÇİN NE DİYOR?

Bir orta boy taze şeftali yaklaşık 40 kaloridir, 2 gram diyet lifi içerir. Potasyum, C vitamini, A vitamini, lutein ve zeaksantin gibi besin öğeleri içerir. Kolesterol ve sodyum içermez.

Antioksidan kapasitesi : Lutein, zeaksantin ve kriptoksantin antioksidanları ile oksijen kaynaklı serbest radikallere ve çeşitli hastalıkların zararlı etkilerine karşı korur. Klorojenik asit varlığı da bu koruyucu etkiye katkıda bulunur.

Hipokalemi: Şeftali potasyum içerir. Sinir iletimi ve hücre fonksiyonları için önem taşımaktadır. Potasyum aynı zamanda metabolik süreçlerde de yardımcı olur, karbonhidratların kullanılması, kas dokularının elektrolik dengesinin sağlanması ve düzenlenmesi. Potasyum eksikliği hipokalemiye neden olur, kas güçsüzlüğü görülür ve düzensiz kalp atışlarına yol açar.

Kanser: Fenolik ve karotenoid bileşiklerden oluştuğu için anti tümör ve anti kanser özelliktedir. Özellikle göğüs, akciğer ve kolon kanseri ile mücadele eder. Çalışmalar içerdiği klorojenik ve neoklorojenik asit sayesinde normal hücreleri etkilemeden sadece meme kanser hücrelerinin büyümesini engellediği yönündedir. Kemoterapi de kanser hücreleri yok edilmeye çalışırken sağlıklı hücrelerde negatif olarak etkilenmektedir. Ratlarda yapılan çalışmalarda 0.8-1.6 mg şeftali polifenolü kullanılmıştır.

İnsanlar için bu oran günde 2-3 şeftaliye denk gelmektedir bu da gün içinde yenilebilecek makul bir miktardır. Daha fazla çalışmaya gereksinim olmasına karşın araştırmalar meyve ve sebzelerden zengin bir diyetin göğüs kanseri riskini azalttığı yönündedir. Çalışmalar aynı zamanda şeftalinin içerdiği beta karoten ile göğüs kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunu göstermiştir.

Cilt sağlığı: Şeftali vitamin C içeriğinden ötürü zararlı serbest radikallere ve enfeksiyonlara karşı savaşır. Ultraviole ışınlara karşı cilt üzerinde koruyucu etki vardır. İçerdiği lutein ve zeaksantin antioksidanları anti inflamatuar özelllik gösterdiklerinden cildi zararlı ışınlardan korurlar. Kosmetik sektöründe de cildi ölü deriden arındırmak, nem kazandırmak ve yeniden canlandırmak için kullanılmaktadır. Antioksidan özelliğinden ötürü lekeler ve cilt problemleri daha hızlı iyileşme gösterirler.

Göz sağlığı: Şeftali beta karotenden zengindir. Vücutta A vitaminine dönüşür. Sağlıklı görme fonksiyonları için gereklidir, körlük ve kseroftalmi gibi çeşitli göz hastalıklarını önler. Lutein ve zeaksantin karotenoidleri ile katarakt gelişimini azaltır, retinayı yaşa bağlı makula dejenerasyon hastalık riskinden korur.

Detoksifikasyon: Potasyum ve diğer vitamin konsantrasyonları sayesinde karaciğer ve böbreklerden zararlı toksinleri dışarı atmada yardımcıdır. Çalışmalarda uzun süren migren, tüberküloz, diyabet tedavileri sonucu oluşan hepatotoksisiteye (karaciğer zehirlenmesi) şeftali özlerinin tedavide yardımcı olduğu gösterilmiştir. Doğu kültüründe şeftali detox çaylarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kilo kaybına yardımcıdır: Diyetinizde taze, sulu ve çeşitli meyve bulunması iştah kontrolü sağlayıp, kilo kaybına yardımcı olucaktır. Doğal meyve şekeri içerdiğinden kan şekerini veya insulin seviyelerini yükseltmez. Düşük glisemik indekse sahiptir. İçerdiği fenolik bileşikler sayesinde anti inflamatuar ve anti obezite özellik gösterir, ciddi sağlık sorunlarına yol açan metabolik sendromla mücadelede yardımcıdır.