Hızlı zayıflama karaciğeri yağlama

Karaciğer yağlanması, kalp krizini ve kanseri tetikliyor. Hızlı kilo kaybı, yağlanmayı hızlandırıyor. Egzersiz yapmak, balık ve sebze-meyve tüketmek ise hastalığa kalkan oluyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :07 Eylül 2018
Hızlı zayıflama karaciğeri yağlama
Ülkemizde her 4 kişiden birinde görülen karaciğer yağlanması siroz, kanser ve kalp-damar hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Türker Egesel, karaciğer yağlanmasıyla ilgili önemli bilgiler veriyor: Yanlış beslenme, aşırı stres, hareketsizlik, obezite, hızlı kilo kaybı, diyabet ve tiroit bezinin az çalışması gibi faktörler karaciğer yağlanmasını tetikliyor. Hastalık dolgunluk hissi, hazımsızlık, bulantı, şişkinlik ve kilo alma gibi belirtiler gösteriyor.
ŞOK DİYETLERE DİKKAT
Şok diyetler sonucu yaşanan hızlı kilo kaybı, karaciğeri yoruyor. Açlık sırasında birtakım hormonlar aracılığıyla vücuttaki yağ dokularının parçalanması artıyor. Bu hormonlar, trigliserid adı verilen yağları parçalayan enzimleri aktifleştiriyor. Bu şekilde dolaşıma salınan yağ asitleri, karaciğere geri dönüyor ve yeniden trigliserid adı verilen yağa dönüşerek karaciğer hücrelerinde birikiyor. Bu nedenle uzun süren açlıklarda karaciğerde yağlanma görülüyor.
KALBİ VURUYOR
Düzenli egzersiz, karaciğer yağlanmasını önlüyor. Egzersiz yoksunluğuna bağlı olarak karaciğere giden yağ asidi yükü artıyor. Bu durum zamanla karaciğerde hasara yol açıyor. Vücudun ihtiyacı olmadığı için karaciğerde biriktirdiği fazla yağ, kalp ve damar hastalıklarını tetikliyor. Karaciğer yağlanması, yaşam tarzında yapılacak basit ve küçük değişikliklerle önlenebiliyor.
HEPATİT B AŞISI
Hepatit B, karaciğer hastalıklarının başlıca nedenleri arasında geliyor. Hepatit B aşısı uzun zaman önce yapılmışsa koruyuculuğu test edilmesi gerekiyor. Aşının koruyuculuğu devam ediyorsa tekrar yapılmasına gerek kalmıyor. Ancak devam etmiyorsa aşının tekrar yapılması gerekebiliyor.
ALKOLDEN KAÇININ
Alkol tüketildikten sonra vücutta biriken toksinler, karaciğer yağlanmasını tetiklediği gibi siroz hastalığının gelişimini de hızlandırıyor. Bu nedenle alkolden uzak durmak büyük önem taşıyor. Alkolü bırakamayanların profesyonel destek alması gerekebiliyor.
AKDENİZ TİPİ BESLENME
Dengeli ve sağlıklı beslenme, karaciğer yağlanması oranını belirgin bir şekilde azaltıyor. Günlük taze sebze-meyveler, balık, tavuk veya hindi gibi beyaz etler ve lifli gıdalar karaciğer dostu kabul ediliyor. Karaciğer yağlanmasına karşı düşük kalorili mevsim sebze ve meyvelerinin ağırlıklı olduğu, ızgara etlerin tercih edildiği "Akdeniz tipi" beslenme öneriliyor.
HAREKET EDİN
Düzenli spor yapmak, kan dolaşımını arttırarak insülin direncini ve karın bölgesinde biriken yağ kütlesini azaltıyor. Gün aşırı en az 30 dakika hafif veya orta tempolu egzersiz yapmak karaciğeri koruyor. Bu egzersizler sayesinde karaciğerde biriken yağ miktarı düşüyor ve karaciğerin yükü azalıyor.