Haşimato hastalığının tedavisi mümkün mü? Haşimato hastalığında beslenme nasıl olmalı?

Haşimato bir çeşit tiroid hastalığıdır. Haşimato hastalığı tedavi edilebilen bir hastalıktır ancak hastaların dikkat etmesi gereken belli başlı önemli kurallar vardır. Aksi takdirde başka ciddi hastalıklara yol açabilir. Haşimato beslenme alışkanlığınızın değişmesi gerektiği demektir. Yani haşimato hastaları için sıkı bir beslenme programı uygulanmalıdır. Peki, haşimato hakkında bilmeniz gereken önemli başka neler? İşte haşimato ilaç kullanımı, haşimato beslenme listesi gibi dikkat edilmesi gereken önemli bilgiler sizler için haberimizin detayında...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :13 Eylül 2018 , 00:00 Güncelleme Tarihi :13 Eylül 2018 , 22:25
Haşimato hastalığının tedavisi mümkün mü? Haşimato hastalığında beslenme nasıl olmalı?

İÇİNDEKİLER

HAŞİMATO HASTALIĞI TEHLİKELİ MİDİR?

Haşimato'nun tanısı Anti–TPO testi ile konur. Takibi ise T3, T4, TSH ölçümleri ile yapılır. TSH normalse kişi sadece izlemeye alınır. TSH yüksekse takviye hormona başlanır. Haşimato düzenli izlendiği ve haşimato ilaçları düzenli kullanıldığı takdirde tehlikeli ya da korkutucu bir hastalık değildir. Ancak özellikle bilinmelidir ki doktorun verdiği takviye tiroid hormonu düzenli ve uygun görüldüğü kadar alınmalıdır.

HAŞİMATO BESLENME ALIŞKANLIĞI NASIL OLMALI?

Tiroid bezi yetmezliğinin birinci dereceden sebebi olan bu hastalıkta çok önemli beslenme programları uygulanmaktadır ve ilk olarak glütensiz beslenmeye dikkat edilmelidir. Bununla beraber katkı maddeli gıdalardan uzak durulmalı ve şekersiz beslenme programları yapılmalıdır. Aynı durum içecekler için de geçerlidir.

Kadınların çoğunda gebelik süresince dozda % 25-50 oranında bir artış gerekir. Tiroid hormon ilacının ( levotiroksin ) aç karna içilmesi gerekir. Aç karna alınan ilacın emilimi daha iyi olur. Özellikle kalsiyum, demir ve mide ilaçları tiroid ilacının emilimini bozar. Gebe kalmayı düşünen kadınlar doktoruna mutlaka ilaç dozunu danışmalıdır. Gebe kalınca da tiroid ilaçları alınacaktır. Çocuğa zararı yoktur. Tiroid ilacı alınmazsa, düşük riski artar. Doğum sonrası da kontroller yapılmalıdır.

MANTAR TÜKETİN

Tiroit ilacınızı düzenli kullanın. İyot eksikliğiniz yoksa iyotsuz tuz tüketin. Selenyum minerali, tiroit hormonu için önemli rol oynar. Selenyum seviyesini korumak alacıyla balık, hindi, karaciğer, karides, mantar, mercimek ve ay çekirdeği tüketin. Lif zengini sebze ve meyve tüketimine özen gösterin..

Her otoimmün hastalıkta olduğu gibi Haşimato hastalığında da şeker, un ve glüteni sınırlı, selenyum, probiyotik ve Omega-3'ü bol besinler tüketilmelidir.

PROBİYOTİK ALIMI NASIL YAPILIR?

Ayran ve kefir tüketerek probiyotik gücünüz arttırabilirsiniz. Probiyotik güç açısından kefir, protein gücü açısından ise ayran önemlidir. Ayranın aynı zamanda içimi daha kolay ve lezzetlidir. İkisi birlikte de tüketilebilir.

HAŞİMATO HASTALIĞI BULGULARI NELERDİR?

Yorgunluk

Kilo alma veya kilo vermede güçlük

Üşüme

Yaygın kas ağrıları

Saç dökülmesi ve tüylerde incelme

Ciltte kalınlaşma ve çatlama

Yüzde ve vücutta ödem

Eklem hareketlerinde sertlik ve şişlik

Kabızlık

Depresyon ve anksiyete

Adet düzeninde bozukluk

Cinsel istekte azalma ve seksüel disfonksiyon

Kısırlık

Bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucunda sık enfeksiyon geçirme

HAŞİMATO TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Haşimato tiroiditi tedavi edilmediği takdirde başka otoimmün hastalıkların görülme oranında da artış olur. Görülme riski artan diğer otoimmün ve kronik enflamatuvar hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz...

Graves hastalığı

Vitiligo

Psoriazis (sedef hastalığı)

Sistemik lupus eritematozus

Sjögren sendromu

Romatoid artrit

Crohn hastalığı

Ülseratif kolit

Çölyak hastalığı (5)

Multiple skleroz

Otoimmun gastrit

Otoimmun pankreatit

Otoimmun hepatit

Skleroderma

Goodpastaure sendromu

Polymyalgia rheumatica

Addison hastalığı

Pernisiyöz anemi

Trombositopenik purpura

Tip-2 diyabet

Kolesterol yüksekliği

Koroner kalp hastalıkları

Böbrek problemleri

HAŞİMATO SEBEPLERİ NELERDİR?

Araştırmalar otoimmün hastalıkların altında birçok farklı sebebin olabileceğini göstermektedir.

Beslenme yanlışları

Disbiyozis (bağırsak flora bozukluğu) ve SIBO

Bağırsak geçirgenliğinin bozulması (leaky gut)

Gıda intoleransları (gluten, kazein, lektin vs.)Kronik stres (2)

Kronik toksin birikimi

Genetik özellikler (gen mutasyonları, SNP)

Vücut için elzem olan bazı vitamin ve minerallerin eksikliği

Sedanter yaşantı (hareketsizlik)

Uyku bozukluklukları

Olumsuz çevresel şartlar vs. gibi birçok sebep immün sistem üzerinde olumsuz etkide bulunabilmektedir

HAŞİMATO HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Haşimato hastalığının neden geliştiği tam olarak bilinmemektedir. Yani savunma sisteminin tiroid bezine saldırmasının nedeni tam olarak açıklanmamıştır. Ancak bu konuda çeşitli risk faktörleri bulunmaktadır. Bu faktörler hastalığın gelişme olasılığını arttırmaktadır. Haşimato tiroidi risk faktörleri;

Genetik Geçiş: Ailesinde Haşimato tiroidi (tiroiditi) veya diğer otoimmün hastalıklar(tip 1 diyabet, çölyak hastalığı gibi) bulunan kişilerde daha sık görülür. Tek yumurta ikizlerinde hastalık %40 oranında iki bireyde de görülür.

Hormonlar: Gerek kadınlarda daha sık görülmesi gerekse doğum sonrasındaki ilk senede daha sık rastlanması nedeniyle cinsiyet hormonlarının etkisinin olduğu düşünülmektedir.

Radyasyon Maruziyeti: Çeşitli nedenlerle baş-boyun bölgesinin radyasyona maruz kalması Haşimato tiroiditi riskini arttırır.

Aşırı İyot Alımı: Diyette aşırı iyot alımı hastalığın gelişme riskini arttırır.

İlaçlar: Bazı ilaçlar Haşimato hastalığı riskini arttırmaktadır. Lityum, amiodaron, talidomid, tirozin kinaz inhibitörleri, diftidox, alemtuzumab, interferon alfa gibi…

Hepatit C olan kişilerde bu hastalığa daha sık rastlanır.

HAŞİMATO GENETİK BİR HASTALIK MIDIR?

Hashimoto hastalığı ailesel özellik gösterir. Aynı ailenin üyelerinde sık görülür. Hashimoto tiroiditi olan hastalarda kuvvetli bir genetik geçiş vardır ve bu hastaların birinci dereceden akrabalarında tiroid antikorları (anti-TPO ve anti-tiroglobulin) yüksek olarak bulunur ve hastalık ailenin diğer üyelerinde de sıklıkla ortaya çıkar. Bu nedenle Hashimoto tiroiditi varsa ailenin diğer üyelerinde de tiroid tetkikleri yapılmalıdır.