Rahim kanseri menopozu bekliyor

Kadınların kabusu rahim kanseri, özellikle menopozdan sonra görülüyor. Uzmanlar “Kontrolü elden bırakmayın” diyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :13 Eylül 2018
Rahim kanseri menopozu bekliyor

İÇİNDEKİLER

Uzmanlar her fırsatta 'Erken tanı hayat kurtarır' diyerek rutin kontrollerin ve testlerin önemine dikkat çekiyorlar. Ancak çoğumuz hayati önem taşıyan bu öneriyi ya korkudan ya da ihmalkarlıktan kulak arkası ediyor. Oysa erken tanı ve tedavi günümüzde rahim ağzı, rahim ve yumurtalık kanseri gibi ölümcül hastalıkların bile tedavi edilebilmesini sağlıyor.

Bu kapsamda uzmanlar, kadınların 15 yaşından itibaren kontrollere gitmelerini gerektiğini vurguluyor. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, risk faktörleri ve tedavi yöntemleri hakkında şunları söylüyor: Kanser her yaşta kadınları bulabiliyor. Rahim ve rahim ağzı kanserleri ise yüzde 80 oranında menopoz sonrası görülüyor. Ortalama görülme yaşı ise 61 olarak biliniyor.

NEDENLERİ:

Obezite.
İleri yaş ve diyabet. Hiç gebe kalmamış olmak.
Erken yaşta adet görmek.
Geç menopoza girmek.
Hipertansiyon...

Rahim kanseri ve diğer kanserlerden korunmak için sağlıklı bir yaşam sürmek gerekiyor. Tükettiğimiz gıdalar da bu kapsamda önemli rol oynuyor. Kanserden koruyan gıdalardan başlıcaları şöyle sıralanıyor:

ISPANAK: Demir, kalsiyum ve folik asit gibi vitamin-minerallerden zengin ıspanak, içeriğindeki karotenler ve lutein gibi fonksiyonel bileşenler ile kansere karşı güçlü bir silah...

DOMATES-KARPUZ: Domates ve karpuz gibi kırmızı besinlerin içeriğinde olan likopenin yanı sıra A ve C vitaminleri bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve özellikle rahim ağzı, prostat, mide ve akciğer kanserlerine karşı koruyucu etki gösteriyor.

ELMA: Elmanın içeriğindeki kuarsetin, güçlü bir kanser koruyucu olarak biliniyor. Kanser riskinin azalmasını katkıda bulunuyor.

BROKOLİ: Araştırmalar brokolinin kansere karşı vücudu savunduğunu gösteriyor. Çiğ olarak tüketildiğinde kanser koruyucu enzimler daha fazla üretiliyor.

BELİRTİLERİ Kanlı akıntı.
İlişki sonrası kanama.
Düzensiz kanama.
İlerlemiş vakalarda rahim ağzı gözle görülür tümör.
İdrar problemleri.
Dışkılama zorlukları.
Bacak ağrıları...

TARAMA TESTİ YAPTIRIN
Uzmanlar, ilk kadın doğum muayenesinin 15 yaşında yapılması gerektiğini söylüyor. Erişkin dönemde ise her kadının senede bir kez jinekolojik muayene, tarama ve ultrason takibi yaptırmaları gerektiğini vurguluyor.