Kalın bağırsak
(kolon)
kanseri, dünyada
en sık görülen
hastalıkların başında
yer alıyor. Hastalık,
kansızlık, tuvalette
kan gelmesi,
kabızlık, karın ağrısı
ve kilo kaybı gibi
belirtilerle kendini
gösteriyor.
Kolon kanseri özellikle 40 yaş ve üstünü tehdit ediyor. Kolon kanserine yanlış beslenme alışkanlıklarından alkol ve sigara kullanımına kadar birçok faktör yol açıyor.
Kansere dönüşen kolon polipleri, kolonoskopiyle tespit edilebiliyor.
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Oğuz Önder, erken dönemde hiçbir belirti vermeyen hastalıkla ilgili önemli bilgiler veriyor:
İŞLENMİŞ ETE DİKKAT
Dünya Sağlık Örgütü,
salam, sucuk,
sosis ve pastırma gibi işlenmiş et ürünlerini
kanserojenler arasına dahil ediyor.
Aşırı kırmızı et, salam, sucuk ve sosis tüketimi, kolon
kanseri riskini arttırıyor.
MEYVE TÜKETİN
Yanlış beslenme alışkanlıkları kolon
kanserine davetiye çıkarıyor.
Aşırı beslenme ve obezite birçok sağlık sorunu ile birlikte kolon kanseri gelişmesine de neden olabiliyor.
Özellikle sebze ve meyvenin az tüketilmesi tüm sindirim sistemi sağlığını bozarken, kolon kanseri açısından da önemli risk teşkil ediyor.
YANIKTAN KAÇININ
Kolon kanserinde pişirme biçimi de hayati önem taşıyor.
Özellikle mangal gibi pişirme yöntemlerinde etin yanması sonucu kanserojenler oluşabiliyor.
Bu kanserojenler mide, pankreas ve kolon kanserinin gelişmesini tetikleyebiliyor.
Bu nedenle etin ateşe en az 15 cm'den yakın mesafede olmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Etin mangalda kalma süresi uzadıkça da kanserojen madde oluşma riski artıyor.