Kolesterol ailenizin eseri

Çağın hastalığı kolesterol, kalbi tüketiyor. Ailevi yatkınlığın etkili olduğu bu hastalık ömrü kısaltıyor. Çözümü sucuk, salam, sosis, pastırma gibi işlenmiş etlerden uzak durmaktan geçiyor...

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Kolesterol ailenizin eseri
Halk arasında kolesterol olarak bilinen lipid düzeyi bozukluğu, başta kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkartıyor. Kalp damarlarında darlık ve tıkanmaya yol açan bu rahatsızlık, genetik olarak nesilden nesile geçiyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kolesterolden korunmanın ve kolesterolü dengelemenin ipuçlarını veriyor.
TEDAVİ ŞART: Kalbe giden damarlarda biriken kolesterol; kalp krizine, kalp damar hastalıklarına ve koroner arter damar hastalıklarına yol açıyor. Bu hastalık, ailesinde kolesterol olanlarda daha sık görülüyor. Genetiğin yanı sıra kötü beslenme ve hareketsizlik gibi durumlar da kolesterolün görülme sıklığını artırıyor. Prof. Dr. Baltalı, "Sucuk, salam, sosis, pastırma gibi işlenmiş etlerden uzak durun" diyor.
KALBİNİ KORU: Prof. Dr. Baltalı, kolesterolün kalp damar sağlığına verdiği zararın yanında yaşam süresini kısalttığını, ani ölüm gibi durumlara neden olduğunu belirtiyor. Kolesterolden korunmak için 20'li yaşlardan itibaren trans yağlardan uzak durulmasını öneriyor.
SÜPER BESİNLER
Sağlıklı beslenme ile kolesterolün zararları önlenebiliyor. Uzmanlar, kolesterol düşmanı besinleri sıralıyor...
Zeytin: Siyah ve yeşil zeytin, kolesterolü düşürür.
Kalbi güçlendirir.
Lahana: Kötü kolesterolün düşürülmesini sağlar.
Karnabahar: Kolesterole savaş açar.
Bulgur: Kolesterolü düşürür. Kalbi güçlendirir.
Ceviz: Günde 5-6 adet ceviz yemek, kolesterolü düşürür.
Fındık: Her gün 1 avuç fındık yemek kolesterole iyi gelir.
Balık: Omega-3 deposu balık, kolesterolün baş düşmanıdır.
Elma: Günde 1 adet elma yemek, kolesterolün düşürülmesini sağlar.