Mevsimsel değişiklikler, dengesiz ve yetersiz beslenme, uykusuzluk gibi faktörler bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Buna soğuk hava ve virüsler de eklendiğinde, hastalıklar kaçınılmaz oluyor. İlerleyen yaş, diyabet, obezite ve sigara tüketimi de eklendiğinde tablo iyice kötüye gidiyor.
Uzmanlar, hastalıklarla savaşan güçlü bir
bağışıklığa sahip olmak için yapılması gerekenleri sıralıyor...
Bağışıklık sistemi, vücudu serbest radikaller diye adlandırılan zararlı moleküllerden koruyor.
Günlük yeterli protein alımı, bağışıklık işlevi için çok önem taşıyor.
Kemik ve et suyu tüketilmesi öneriliyor.
DOĞAL ANTiBiYOTiK
Enfeksiyonlara karşı direnci artıran çinko et, süt ve yumurtada; bir diğer güçlü antioksidan olan betakaroten kırmızı, turuncu ve sarı renkli sebze ve meyvelerde bulunuyor ve vücudu hastalıklardan koruyor.
Günlük bir avuçtan fazla olmayacak şekilde
ceviz, badem, fındık ya da fıstık tüketmek hastalıklara karşı vücudu güçlendiriyor. Maydanoz, yeşil soğan, roka ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler özellikle pişirilmeden tüketildiğinde
soğuk algınlığı ve gribe savaş açıyor.
Soğan ve sarımsak, tek başlarına ya da et veya sebze yemeklerine katılarak tüketildiklerinde
enfeksiyonlardan koruyor.
Doğal antibiyotik görevi üstlenen bu ikili, kalp-damar sağlığını da koruyor.
BALIK YİYİN...
Hastalıklardan korunmada veya hastalıkların kolay iyileşmesinde probiyotik gıdaların tüketimi önem taşıyor.
Ev yapımı yoğurt ve turşu en bilinen probiyotikleri oluşturuyor.
Pırasa, enginar, patlıcan, soğan ve sarımsak doğal probiyotik içeriği ile hem sofraları renklendiriyor hem de hastalıklardan korunmaya yardımcı oluyor. İçerdiği likopen nedeniyle domates, Omega- 3 nedeniyle taze
balık, lignan nedeniyle keten tohumu ve flavonoidler nedeniyle de özellikle kabuğuyla yenen meyve ve sebzeler ile çay,
zararlı hücre ve tümör gelişimini önlüyor, meme ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etki gösteriyor.