Pankreas kanserinde erken teşhis hayati önem taşıyor! Pankreas kanserinde şifanın rengi yeşil

Tedavi edilmeyen diyabet, pankreas kanserine neden oluyor. Prof. Dr. Hasan Taşçı, 60 yaşından sonra görülen bu hastalıkla ilgili uyarıyor: Tedavide geç kalınmazsa, yaşam şansı yüksek...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :23 Aralık 2018
Pankreas kanserinde erken teşhis hayati önem taşıyor! Pankreas kanserinde şifanın rengi yeşil

İÇİNDEKİLER




Pankreas,
kanser türlerinin en ölümcülü olarak biliniyor. Sinsi ilerleyen bu kanser türünde erken teşhis hayati önem taşıyor. Diyabet, hastalığın görülme riskini 3 kat artırıyor. 60 yaşından sonra hastalığın görülmesi de sıklaşıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Taşçı, pankreas kanseri hakkında önemli bilgiler veriyor:

CİLTTE VE GÖZLERDE SARILIK
Besinlerin sindirimine yardımcı olan ve vücudun metabolizmasını ayarlayan pankreas, karın boşluğunun en arkasında bulunuyor. Bu salgı bezinde oluşan kitleler, kan yoluyla diğer organlara yayılım gösteriyor. Pankreas kanserinin belirtileri bulunduğu bölgeye göre değişiyor. En çok ciltte ve gözlerde oluşan sarılıkla belirti veriyor. Bu hastalarda idrar rengi iyice koyulaşıyor, büyük abdestin de rengi beyazlaşıyor.


AİLENİZDE VARSA KONTROL ŞART!
Pankreas kanseri, 60 yaşıdan sonra sık görülüyor. Ailesinde pakreas kanseri olanlarda risk artıyor. İnsülinin salgılandığı organ olması nedeniyle diyabetle yakından ilgisi bulunuyor. Tedavi edilmeyen diyabet pankreas kanserinin gelişme riski 3 kat artıyor. Fazla kilo da pakreas kanserine neden olabiliyor. Hastalıktan korunmak için sağlıklı bislenmek gerekiyor. Sebze ve meyveleri tarım ilaçlarından iyi arındırılmış şekilde tüketilmesi, paketli gıdalardan uzak durulması öneriliyor.


TEDAVİDE GECİKMEYİN
Pankreas kanserinin ameliyat edilebilir evrede olması, tedavi için önem taşıyor. Whipple denilen ameliyat tekniğinde pankreas başı ile birlikte on iki parmak bağırsağı, midenin alt yarısı, safra kesesi ve çevredeki lenf bezleri çıkartılıyor. Bazen pankreasın tamamını çıkartmak gerekebiliyor. Ameliyata ilave olarak kemoterapi ve radyoterapi uygulanabiliyor. Tedavide geç kalındığında ise kanser, karaciğer ve akciğer, beyin ve kemiklere metastaz yapabiliyor. Yaşam süresi azalıyor.




ROKA VE KEREVİZ TÜKETİN

Yoğurt, dana veya kuzu eti haftada iki kez tüketilmeli.
Yağsız peynir ve günde 1 rafadan yumurta verilmeli.
Kereviz, yer elması, çörek otu, zerdeçal ve kimyon tüketilmeli.
Ispanak, pırasa, roka, brokoli, lahana ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzelere sofrada yer verilmeli.
Elma, nar, ananas, havuç ve kara üzüm suyu tercih edilmeli.
Haftada en az 3 gün baklagil yenilmeli.
Çiçek balı ve kara üzüm


KANSERE SAVAŞ AÇIN - PROF.DR HASAN TAŞÇI

YARIN: AKCİĞER KANSERİ