4 Ocak Hadi ipucu sorusu: Kas gelişimine yardımcı olan gıdalar hangileri?

Hadi ipucu sorusu için bekleyiş sona erdi. Bugünkü Hadi yarışmasının ipucu sorusu spor yapanları yakından ilgilendiriyor. Spor Gecesi ile takipçileriyle buluşacak Hadi'nin yaptığı açıklama kas gelişimi ile ilgili. Peki, düzenli spor yapan kişilerin kas gelişimine yardımcı olan en önemli gıdalar hangileridir? İşte 4 Ocak Hadi ipucu sorusu...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :04 Ocak 2019 , 00:00 Güncelleme Tarihi :04 Ocak 2019 , 17:50
4 Ocak Hadi ipucu sorusu: Kas gelişimine yardımcı olan gıdalar hangileri?

İÇİNDEKİLER

Hadi ipucu sorusu yayınlandı. Bugün 20.30'da yapılacak Hadi yarışmasının ödülü ise 20 bin TL olacak. Hadi tarafından yapılan açıklamada, "Öncesinde sağlam kafa, sağlam vücut diyelim ve ilk yarışmanın ipucunu paylaşalım: Düzenli spor yapan kişilerin kas gelişimine yardımcı olan en önemli gıdalar hangileridir?" denildi. İşte 4 Ocak Hadi ipucu sorusu ve yanıtı...

HADİ İPUCU SORUSU (4 OCAK 2019)

Soru: Spor yapan kişilerin kas gelişimine yardımcı olan gıdalar hangileri?

Cevap: PROTEİNLİ GIDALAR

Düzenli spor yapan kişilerin kas gelişimine yardımcı olan en önemli gıdalar proteinli besinlerdir. Protein, et, süt, balık, tavuk gibi hayvan ürünlerinde bolca bulunmaktadır.

Proteinler, amino asitlerin zincir halinde birbirlerine bağlanması sonucu oluşan büyük organik bileşiklerdir. Proteinler, açlık anında en son tüketilirler. Kimyasal sindirimleri midede başlar.

Proteinler, amino asitlerin yapıtaşlarından oluşan polimerlerdir. Her proteinin kendisine has özelliklerinin olmasını sağlayan özel amino asit dizilimleri vardır. Proteinlerin işlevlerinin çoğu, kendisini oluşturan amino asitlerin özelliklerinin tayin edilmesiyle anlaşılabilir. İnsandan virüse proteinlerin oluşumunda en çok kullanılan 20 çeşit amino asit vardır.

Bu zincirde bir amino asitin karboksil grubunun bir diğerinin amino grubuna bağlanmasıyla oluşan bağ peptit bağı olarak adlandırılır. Her proteindeki amino asit dizisinin sırası bir gen tarafından tanımlanır ve genetik kod ile kodlanmıştır. Genetik kod 22 "standart" amino asit tanımlasa da proteinlerdeki amino asitler çevrim sonrası değişimle kimyasal olarak değişikliğe uğrar. Bu değişimler ya proteinin işlev görmeye başlamasından önce gerçekleşir ya da kontrol mekanizmalarının parçası olarak, proteinin işlevini değiştirmek için olur. Proteinler belli işlevleri yerine getirmek için beraberce de çalışabilirler ve bazıları bir araya gelip kararlı kompleksler oluşturabilir.

Polisakkaritler, nükleik asitler ve yağlar gibi biyolojik makromoleküllere benzer şekilde, proteinler de canlı organizmaların temel bileşenlerindendir ve hücrelerin içindeki her süreçte yer alırlar. Çoğu protein, biyokimyasal tepkimelerde katalizör işlevi olan enzimlerdir ve metabolizma için yaşamsal bir role sahiptir. Başka proteinlerin ise yapısal veya mekanik işlevleri vardır: örneğin hücre iskeletindeki proteinler, hücrenin şeklini koruması için bir iskele görevi yaparlar. Proteinler hücre haberleşmesi, bağışıklık yanıtı, hücre tutunması ve hücre bölünme döngüsünde yer alır.

Protein, beslenmemizin önemli bir parçasıdır. Hayvanlar her amino asiti sentezleyemediklerinden, temel (esansiyel) aminoasitleri gıda yoluyla almak zorundadırlar. Sindirimde hayvanlar yedikleri proteini serbest amino asitlere parçalayıp bunlarla yeni proteinler sentezler.

"Protein" sözcüğünün kaynağı, Yunanca'nın "birincil öneme sahip" anlamını taşıyan πρώτα (prota) sözcüğüdür. Bu isim, proteinleri 1838'de ilk tanımlayan Jöns Jakob Berzelius tarafından verilmiştir. 1926'da James B. Sumner'in üreaz enziminin bir protein olduğunu göstermesine kadar, proteinlerin canlılar için ne derece önemli olduğu tam anlaşılmamıştır. Yapısı çözülen ilk proteinler arasında insülin ve miyoglobin bulunur ki, insülin için Sir Frederick Sanger 1958'de, miyoglobin için de Max Perutz ve Sir John Cowdery Kendrew 1962'de Nobel Kimya Ödülü kazanmıştır. Her iki protein de kırınım analizi ile üç boyutlu yapıları çözümlenen ilk proteinlerdendir.