Değişen beslenme alışkanlıkları hastalıkları
da çağırıyor. Şeker ve
karbonhidrat içeren besinler, başta
Alzheimer olmak üzere diyabete ve
kalp krizine zemin hazırlıyor. Kitapları
tüm dünyada satış rekorları kıran
Nörolog ve Beslenme Uzmanı Dr. David Perlmutter, sağlıklı bir beyin için
hamburger, pizza ve cips gibi
trans yağ içeren besinlerden
uzak durulması gerektiğini
açıklıyor. Sağlıklı yağların
ise vücut için
en sağlıklı gıda olduğunu belirtiyor.
Şu bilgileri veriyor: Geçmiş
dönemlerde insanlar daha
fazla kalori tüketirdi. Günlük
beslenmelerinde tereyağı,
yumurta,
kırmızı et ile mevsim
sebze ve meyveleri bulunurdu.
Obezite sorunu yok denecek
kadar azdı. Hastalıklar ise
zatürre ve tüberkülozla
kısıtlıydı. Zamanla gıda
üreticileri tarafından
hidrojenize
(trans yağ) edilip sertleştirilen ve
tereyağına benzetilen
sağlıksız yağlar üretilmeye başlandı.
Buna bilim dünyasının
'Hayvansal yağlar, kalp
ve damar sağlığını
bozar' açıklamaları da
eklenince, insanlar gittikçe fabrikasyon
bitkisel yağlara yönelmeye başladı.
Oysa günlük kalorilerinin yüzde 10'u
sağlıklı hayvansal yağlardan gelen
Japonlarda kalp hastalıkları oldukça
düşük seviyelerdeydi...
TEHLİKE TRANS YAĞDA
ABD gibi işlenmiş yağların yoğunlukta kullanıldığı ülkelerde ise
kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm sayısı rekora ulaştı! Oysa araştırmalar fazla yağ tüketildiğinde kalp hastalıklarının görülmediği ortaya çıkardı. Cips, hamburger ve pizza gibi besinlerin yanı sıra paketlenmiş her gıdada bulunan
trans yağlar sağlığımızın en büyük düşmanıydı. Hemen her yaştan insanın tükettiği fast 0food restoranları, hastalıkların ana kaynağıydı. Yapılan araştırmalar, hamburger gibi karbonhidrat deposu besinlerin beyin ve kalp sağlığını bozduğunu ortya çıkardı. Kan şekerini aniden yükselmesine neden olan karbonhidratlar,
beyin hücrelerine zarar veriyor. Bu durum, kısa dönemde bir şikayete yol açmazken uzun vadede
Alzheimer, Parkinson, epilepsi ve otizm gibi nörolojik hastalıkları beraberinde getiriyor. Beynimiz için fast food tarzı besinlerin yerine
avokado, zeytin, ceviz, kırmızı et, yumurta ve tereyağı tüketilmesi önem taşıyor.