Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Yeni askerlik kanunu ne zaman yürürlüğe girecek?

Şu sıralar gündemde yeni askerlik sistemi sıkça konuşulan konular arasında yer alıyor. Vatandaşlar bir süredir yeni askerlik sistemi nasıl olacak sorusuna yanıt arıyor Peki, yeni askerlik kanunu ne zaman yürürlüğe girecek? İşte detaylar...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :26 Şubat 2019 , 02:08 Güncelleme Tarihi :26 Şubat 2019 , 02:23
Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Yeni askerlik kanunu ne zaman yürürlüğe girecek?

İÇİNDEKİLER

Yeni askerlik sistemi şu aralar vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Son olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, yeni askerlik düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ünal'ın açıklamalarının ardından vatandaşlar yeni askerlik sistemine ilişkin son durumu merak ediyor. Peki, yeni askerlik sistemi nasıl olacak? İşte yeni askerlik sistemine dair son detaylar...

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Yeni askerlik sistemine ilişkin detaylar yavaş yavaş netleşmeye başlıyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, yeni askerlik düzenlemesine ilişkin son detayları vatandaşlarla paylaştı. Ünal açıklamasında, "Muhtemelen nisan ayında gelir. Hem Cumhurbaşkanımız hem de grup başkanımız bu yönde bazı açıklamalar yaptılar. Nisan ayı içerisinde bu şekillenir ve TBMM'nin gündemine gelir öyle gözüküyor" ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN YENİ ASKERLİK SİSTEMİ AÇIKLAMASI

Başkan Erdoğan yeni askerlik sistemi ile önemli detayları vatandaşlarla paylaştı. "Çıkacak mı, çıkmayacak mı?" gibi belirsizliklerin ortadan kalkacağını kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:

"Ülkemiz bölgesinin ve dünyanın en büyük ordularından birine sahiptir. Kurumlarımız çalışmalarını yapıp bir taslak ortaya çıkardılar. Şimdi bu çalışmayı milletimizle paylaşmak istiyorum. Yeni sistemde lisans ve lisansüstü için ordu ihtiyacına göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek subaylık devam ediyor. 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunları için ise yine, burada yeni bir adım atıyoruz, ihtiyaca göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması getiriyoruz. Yedek subaylık ve yedek astsubaylık görevlerini yerine getirenlere 2 aylık eğitimleri döneminde harçlık verilecek. 10 aylık kıta görevlerinde ise maaş ödenecek. Lise ve altı mezunları için 6 ay artı 6 ay askerlik uygulaması getiriyoruz. Bir aylık eğitimini tamamlayıp beş aylık kıta hizmetini bitirerek ilk 6 ayı tamamlayanlar isterlerse terhis olabilecekler. Şayet askerliğe devam etmeyi tercih ederlerse 6 ay süreyle maaşlı olarak görev yapacaklar."

"İLK ETAPTA 145 BİN KİŞİ BEDELLİ ASKERLİKTEN YARARLANACAK"

Başkan Erdoğan, konuya yönelik açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

"Bu 12 aylık sürenin bitiminde arzu eden askerlerimiz sözleşmeli er erbaş kadrosuna geçiş için müracaat edebilecekler. Yurtdışındaki gençlerimiz için dövizle askerlik uygulaması sürecek. Bunun yanında bedelli askerliğe gelince, dövizli askerlikle bedelli askerlik arasında herhangi bir fark olmayacak. O zaman dövizli askerlikte kur neyse aynı şekilde TL olarak da o şekilde ödeyecek. Şimdi asıl değişikliğe geliyorum. Bugüne kadar belirli bir periyodu ve sistemi olmayan bedelli askerlik uygulamasını, ordumuzun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere, kalıcı hale getiriyoruz. İkide bir 'Çıkacak mı, çıkmayacak mı?' böyle bir şey olmayacak. Eğitim durumuna bağlı olmaksızın isteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek. Bedelli askerlikten yararlanmaya hak kazanalar bir aylık temel askerlik eğitimlerini ardından terhis edilecekler. İlk etapta her yıl 145 bin kişi bedelli askerlikten yararlanabilecek. Bedelli askerlik ücreti de sabit bir formüle göre hesaplanacak. Kurumlarımızın yaptıkları hesaplamalar, bedelli askerlikten gelen kaynağın eğitim dönemleri dışında tamamı maaşlı hale gelen diğer görevlilerin maliyetlerini ziyadesiyle karşılayacağını gösteriyor."