2019 Kadir Gecesi ne zaman, hangi güne denk geliyor? İşte Kadir Gecesi'nin tarihi...

Kadir Gecesi'nin tarihi, hangi güne denk geldiği mübarek Ramazan Ayı'nın sonuna yaklaştığımız şu günlerde vatandaşlar tarafından merakla araştırılan konular arasında yer alıyor. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi Ramazan'ın 27. gününde idrak edilmektedir. Peki, 2019 yılında Kadir Gecesi ne zaman? İşte Kadir Gecesi'nin tarihi...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :23 Mayıs 2019 , 19:58 Güncelleme Tarihi :23 Mayıs 2019 , 19:58
2019 Kadir Gecesi ne zaman, hangi güne denk geliyor? İşte Kadir Gecesi’nin tarihi...

On bir ayın sultanı Ramazan ayının sonlarına yaklaştığımız şu günlerde vatandaşlar Kadir Gecesi'nin ne zaman olduğunu araştırıyor. Kadir Gecesi, Yüce Allah'ın insanlığa kurtuluş çağrısı olan Kur'an'ın indirilmeye başladığı, esenlik ve güvenliğin her tarafa yayıldığı, sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği bir gecedir. Peki, 2019 yılında Kadir Gecesi ne zaman? İşte merakla araştırılan o sorunun yanıtı...

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Rahmet ve bereketle dolu Ramazan ayı 6 Mayıs'ta başladı. İslam alemi, Ramazan ayının içerisinde yer alan Kadir gecesini bekliyor. Bu yıl Kadir gecesi, 31 Mayıs 2019 Cuma gününe denk gelmektedir. Kadir gecesinde Müslümanlar camilere giderek dua eder, namaz kılar ve günahlarının affı için Allah'a tövbe eder.

KADİR GECESİ ÖNEMİ NEDİR?

Kadir gecesi, Yüce Allah'ın insanlığa kurtuluş çağrısı olan Kur'an'ın indirilmeye başladığı, esenlik ve güvenliğin her tarafa yayıldığı, sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği bir gecedir.

Kadir gecesi; yüce mevlanın hakkında müstakil bir sure indirdiği ve bu surede, "Doğrusu biz Kur'an'ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Cebrail O gece, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de inerler. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar süren bir esenliktir." buyurduğu müstesna bir gecedir.

KADİR GECESİ İBADETLERİ NELER?

* Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

* Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.

Süfyan-i Sevri: "Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir" demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).

* Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

* Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

* Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

* Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.