9 günlük bayram tatili hangi gün başlıyor? On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif'in sonlanmasına çok az bir süre kaldı. Müslüman aleminin bir ay boyunca nefsine hükmedip Allah rızası için oruç tuttuğu mübarek Ramazan ayının sonunda idrak edilen Ramazan Bayramı heycanla bekleniyor. Ramazan Bayramı tatili 9 güne çıkarıldı. Peki, 9 günlük bayram tatili hangi gün başlıyor? 2019 Ramazan Bayramı ne zaman, hangi gün kutlanacak? İşte Ramazan Bayramı tatili ile ilgili merak edilenler...
9 GÜNLÜK BAYRAM TATİLİ HANGİ GÜN BAŞLIYOR?
En çok merak edilen konulardan biri de bayram tatilinin hangi gün başlayacağı oldu. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, kamu kurum ve kuruluşlarındaki bütün çalışanlar Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla 3 Haziran 2019 Pazartesi günü yarım gün ve 7 Haziran 2019 Cuma günü tam gün idari izinli sayılacaklar.
Ramazan Bayramı başlangıcının hafta içine denk gelmesi ile birlikte hafta sonu ile birleştirilerek bayram tatili 9 gün yapılmış olacak.
RAMAZAN BAYRAMI'NDA YAPILMASI GEREKENLER
1) Bayram gecelerini dua ve ibadetle ihya etmek, kaza namazı kılmak, Kur'an okumak ve Allah Teâlâ'dan af ve mağfiret dilemek. Çünkü duaların makbul olduğu gecelerden birisi de bayram geceleridir. Nitekim Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:
"Ramazan ve kurban bayramı gecelerini, sevabını umarak ibadetle geçiren kimsenin kalbi, kalplerin öldüğü gün ölmez."
2) Bayram sabahı erken kalkarak yıkanıp temizlendikten sonra namaza gitmek.
3) Güzel koku sürünmek.
4) Temiz ve yeni elbise giyinmek.
5) Gücü yetiyorsa namaza yürüyerek gitmek.
6) Güler yüzlü ve sevinçli görünmek.
7) Yoksullara çokça sadaka vermek.
8) Bayram namazına giderken yolda tekbir getirmek.
9) Kurban kesecekse kurban etinden yiyinceye kadar oruç tutuyormuş gibi bir şey yiyip içmemek.
10) Kurban etinden iftar etmek. Çünkü peygamberimiz böyle yaparlardı.
11) Çoluk çocuğuna bolluk göstermek.
BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?
Üzerine Bayram Namazı vacib olan mükellef; önce kalp ile niyet ederek; "Allahû Teâla (cc)'nın rızası için Bayram Namazı kılmaya niyyet ettim. Uydum hazır olan imama" der ve imam ile birlikte iftitah tekbirini alır. Hem imam, hem de cemaat tarafından gizli olarak "Sübhaneke" okunur. Sonra imam; ellerini kulakları hizasına kaldırarak yüksek sesle "Allahû ekber" der!..
Bu tekbir sayısı üçtür. Tekbirler arasında eller bağlanmaz, salıverilir. Üçüncü tekbirden sonra eller yeniden göbek altında bağlanır. İmam gizli olarak (Eûzü-besmele) istiaze yapar, sonra sesli olarak Fatiha Sûresi'ni ve buna ilave olarak herhangi bir sûreyi okur. Cemaat ise hiçbir şey okumadan imamı dinler. Sonra imam birinci rek'atın rükûunu ve secdesini edâ ederek ikinci rek'at için doğrulur. Cemaatte imamla birlikte rükû ve secdeleri, tesbihleri ile birlikte edâ eder.