26 Temmuz cuma vakti: İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve il il cuma namazı saati kaçta? Diyanet namaz vakitleri

Cuma vakti, günün en çok aranılanları arasında yer alıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere il il cuma namazı saati bilgisi Diyanet'in resmi internet adresi üzerinden yayınlandı. Yazımızda, 26 Temmuz tarihli cuma saati bilgisine ulaşabilirsiniz. Peki, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve il il cuma namazı saati kaçta? İşte Diyanet'ten alınan bilgiye göre, 26 Temmuz cuma namazı vakti...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :26 Temmuz 2019 , 10:36 Güncelleme Tarihi :26 Temmuz 2019 , 10:36
26 Temmuz cuma vakti: İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve il il cuma namazı saati kaçta? Diyanet namaz vakitleri

İÇİNDEKİLER

Cuma namazı saati... Cuma namazı, İslam alemi tarafından her cuma öğle vakti cemaatle birlikte kılınan farz namazlardandır. Temmuz ayının son cuması için camiler hazırlandı. Cuma hutbesinin de yayınlanması ile birlikte cuma namazı saati bilgisi günün en çok aranılanları arasında yer aldı. Peki, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve il il cuma namazı saati kaçta? İşte Diyanet'ten alınan bilgiye göre, 26 Temmuz cuma namazı vakti...

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

26 Temmuz İstanbul cuma saati: 13.16

26 Temmuz Ankara cuma saati: 13.00

26 Temmuz İzmir cuma saati: 13.23

26 Temmuz Bursa cuma saati: 13.15

İL İL CUMA NAMAZI VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYIN

CUMA NAMAZININ FARZ OLMASININ ŞARTLARI

1) Erkek olmak (Kadınlara farz değildir.)

2) Hür ve serbest olmak.

3) Mukîm olmak. (Yani misafir olmamak)

4) Sağlıklı olmak. (Cuma namazına gidemeyecek şekilde hasta olmamak)

5) Kör olmamak.

6) Ayakları sağlam olmak

Bu şartlar kendisinde olmayan kişiye cuma namazı farz değildir. Ancak bu durumda olan bir kimse câmiye gidip cumayı kılarsa o günün öğle namazının yerine geçer.

Cuma namazının sahih olması için de altı şart lâzımdır.

CUMA NAMAZININ SAHİH OLMASININ ŞARTLARI

1) Cumanın öğle vaktinde kılınması.

2) Namazdan önce hutbe okunması.

3) Cuma kılınan yerin herkese açık olması

4) İmamdan başka en az üç erkek cemaat bulunması.

5) Cuma namazını kıldıranın, devletin (yetkili makamın) görevlendirdiği veya izin verdiği bir kişi olması.

6) Cuma kılınacak yerin şehir veya şehir hükmünde olması.

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Cuma günü öğle vakti ezan okunduktan sonra, önce dört rek'at olan ilk sünneti kılınır. Bunun niyeti şöyledir: "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü cuma namazının ilk sünnetini kılmaya."

Cumanın ilk sünnetinin kılınışı aynen öğle namazının dört rek'at sünneti gibidir. Sünnet kılındıktan sonra câminin içinde bir ezan daha okunur ve imam minbere çıkarak hutbe okur. Hutbe bitince ikamet getirilir ve cumanın iki rek'at farzı cemaatle kılınır. İmamın arkasındaki cemaat şöyle niyet eder: "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü cuma namazının farzını kılmaya, uydum imama."

Farzdan sonra cumanın dört rek'at son sünneti kılınır. Bunun kılınışı da cumanın ilk sünneti gibidir. Niyeti şöyledir: "Niyet ettim Allah rızası için cumanın son sünnetini kılmaya."

Cuma namazı böylece tamamlanmış olur.

Bundan sonra dileyen dört rek'at "Zuhri Âhir=son öğle" ile iki rek'at da vakit sünneti kılar.

Son öğle namazına: "Niyet ettim Allah rızası için vaktine yetişip henüz kılamadığım son öğle namazını kılmaya" diye niyet edilir. Bu son öğle namazı, öğlenin dört rek'at farzı gibi kılınmakla beraber sünnetlerde olduğu gibi dört rek'atın hepsinde fatihadan sonra sûre okunması daha iyidir.

İki rek'at vakit sünnetine de şöyle niyet edilir: "Niyet ettim Allah rızası için vaktin sünnetini kılmaya." Bu namaz da sabah namazının sünneti gibi kılınır.