Sabahın erken saatlerinde evlerinden çıkıp yola koyularak camiilere akın eden Müslümanlar için Kurban Bayramı çok önemli... Kurban ibadetini tam ve eksiksiz yerine getirmek isteyenler kurban ile ilgili uyarıları dikkatle takip ediyor. Kurban kesiminde uygunsuz davranışlarda bulunarak hayvanın eziyet çekmesine neden olanlara karşı yetkililer de vatandaşları uyarıyor. Usulüne uygun bir kesim yapmak için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da tavsiyeleri var. Peki, kurban keserken nelere dikkat edilmelidir? İşte Diyanet'e göre kurban kesimi ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler…
BUNA GÖRE KURBAN KESERKEN AŞAĞIDAKİ HUSUSLARA DİKKAT EDİLMELİDİR:
BAKANLIĞIN ÖNERİLERİ
Vatandaşlar bugünden itibaren kurbanlarını kesmeye başlarken, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan kurban etlerini dinlendirme ve saklama ipuçları geldi. Etler sertlik kıvamına ulaşınca bölünmeye başlanmalı. Bu etler tüketim amaçlarına göre sınıflandırılmalı. Kıymalık, kızartmalık ve haşlamalık etler ayrılmalı. Kullanım miktarlarına göre ambalajlanmalı ve 40 derecede soğutulmalı. Ayrıca büyük parça etlerin dondurucuda soğutulması mümkün değil. Etin iç kısımları soğumayacağı için etler bozulabilir. Kıymalık et için yemeklerde kullanılacak porsiyonlar büyüklüğünde ambalajlama yapılmalı. Parça et kullanılacaksa ufak ufak dilimlendikten sonra, kullanılacak porsiyonlar ölçüsünde paketlenmeli.
DİKKAT!
Kullanılan ambalaj malzemeleri ve kaplar gıdalara uygun olmalı. Bu malzemeler gıdalar için üretilmiş olmalı, zararlı kimyasal maddeler içermemeli. Aksi takdirde, ciddi zehirlenmeler ve sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Özellikle ilaç, boya gibi kimyasal madde ambalajı olan bidon ve varil gibi kapların et ve gıdalar için kullanılması, insan sağlığı için büyük tehlike oluşturur.