Aşure ne zaman yapılır? 2019 Aşure günü ne zaman? En güzel aşure tarifi ve malzemeleri

Aşure günü için geri sayım başladı. Muharrem ayı içerisinde yer alan Aşure Günü'nün 2019 yılında hangi güne denk geldiği merak ediliyor. Diyanet'in yayınladığı takvim ile birlikte merak edilen sorular yanıt buldu. Aşure Günü, Muharrem ayının 10. günü olarak kabul ediliyor. Peki, Aşure ne zaman yapılır? 2019 Aşure günü ne zaman? İşte en güzel aşure tarifi ve malzemeleri...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :07 Eylül 2019 , 15:41 Güncelleme Tarihi :07 Eylül 2019 , 15:41
Aşure ne zaman yapılır? 2019 Aşure günü ne zaman? En güzel aşure tarifi ve malzemeleri

İÇİNDEKİLER

Aşure ne zaman yapılır? Muharrem ayı 31 Ağustos itibarıyla idrak edilmeye başlandı. Muharrem ayı içerisinde yer alan Aşure Günü için geri sayım başladı. Tarihimizde ve kültürümüzde ayrı bir yeri olan Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure Günü için malzemeler alınmaya başlandı. Aşure, paylaşmanın ve dayanışmanın, birlik ve beraberliğin simgesidir. Peki, Aşure ne zaman yapılır? 2019 Aşure günü ne zaman? İşte en güzel aşure tarifi ve malzemeleri...

2019 AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem ayının 10. gününün 'aşure' günü olarak benimsenmesi ve o günün önemine binaen Müslümanların hem ibadet ve hem de sosyal içerikli hayır-hasenat yapma bakımından büyük bir faaliyet içinde olmalarıdır. Muharrem ayının 10. günü ihya ettiğimiz bu kutlu gün, yani 2019 yılının aşure günü 09 Eylül Pazartesi gününe denk geliyor.

AŞURE GÜNÜ NEDİR?

Muharrem ayı, içerisinde müstesna günlerden biri olan aşure gününü de barındırır. Aşure, muharrem ayının onuncu günüdür. İsmini Arapça on manasına gelen "aşera" kelimesinden almıştır. Dilimizde, bugün pişirilip dağıtılan tatlıya ad olarak "aşure" şeklinde telaffuzu yaygındır. Tarihte bugün, insanlık ve İslam tarihi açısından önem taşıyan bazı olaylar meydana gelmiştir. Rivayetlere göre Hz. İbrahim aşure günü dünyaya gelmiş, Hz. Musa ve kavmi Firavun'un zulmünden bugünde kurtulmuş, Hz. Nuh'un gemisi Cûdi dağına aşure günü oturmuştur… Bu özellikleri bakımından aşure bir sevinç, mutluluk ve kutlama günüdür. Nitekim Hz. Aişe'den nakledilen bir rivayette, cahiliye döneminde Kureyşlilerin aşure gününü kutladıklarından; Kâbe'nin örtüsünü değiştirip oruç tuttuklarından bahsedilmektedir. (Müsned, VI, 244.)

En güzel aşure tarifi için diğer sayfayı ziyaret ediniz.

AŞURE TARİFİ

Malzemeler

2 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
7 su bardağı toz şeker
1 kg haşlanmış buğday
1 su bardağı pirinç
150 gr kuru dut
150 gr kuru kayısı
150 gr kuru incir
150 gr kuru üzüm
5 adet elma
2 adet portakal
1 adet ayva
10 adet karanfil
2 yemek kaşığı gül suyu

Süslemek için;
Nar
Fındık
Ceviz
File antep fıstığı
Toz tarçın

AŞURE NASIL YAPILIR?

Meyveleri küp küp doğrayın. Ayvaları kaynatın. Kayısıları ıslatın.

Geniş bir tencereye haşlanmış buğday, haşlanmış kuru fasulye, haşlanmış nohutu koyalım üzerine geçecek kadar sıcak su koyun ve kaynatın. Pirinci yıkayıp süzün ve tencereye katın. Ayvaları, elmayı, kayısıyı, portakalları , kuru üzümü , gül suyunu(isteğe bağlı) ekleyin kaynatmaya devam edin. Kuru dut ve inciri en son ekleyin( kararmasını önlemek için). Bir elmaya karanfilleri batırın ve tencereye atın (karanfilin aşureye kokusunu vermesini istiyoruz) ve 5 dk sonra çıkartın. Pişen aşureye en son şekeri koyup ocağın altını kapatın.

Kaselere doldurduğumuz aşureleri nar, fındık, ceviz, file antep fıstığı ve cevizle süsleyerek ikram edebilirsiniz.