Mevlid Kandili'nde oruç tutulur mu? Mevlid Kandili'nde yapılması gereken ibadetler nelerdir?

İslam alemi için son derece önemli olan Mevlid Kandili yarın idrak edilecek. Vatandaşlar Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in doğum günü olarak bilinen bu önemli günü dualar ve ibadetlerle geçirecek. Bu kapsamda Mevlid Kandili öncesinde vatandaşlar Mevlid Kandili'nde yapılması gereken ibadetler nelerdir sorusuna yanıt arıyor. Aynı zamanda Mevlid Kandili'nde oruç tutulur mu sorusunun yanıtı da merak konusu.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :07 Kasım 2019 , 19:17 Güncelleme Tarihi :07 Kasım 2019 , 19:17
Mevlid Kandili’nde oruç tutulur mu? Mevlid Kandili’nde yapılması gereken ibadetler nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Rebiülevvel ayının içerisinde yer alan Mevlid Kandilinde yapılacak ibadetler bugün vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Mevlid Kandili 8 Kasım Cuma günü tüm Müslüman alemi tarafından idrak edilecek. Son derece önemli olan bugünde vatandaşlar dua edecek ve ibadetlerini yerine getirecek. Peki, Mevlid Kandili'nde oruç tutulur mu? Mevlid Kandili'nde yapılması gereken ibadetler nelerdir?

MEVLİD KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTULUR MU?

Dini kaynaklara göre Mevlid Kandili'nde oruç tutulmasına dair herhangi bir bilgi yer almamasına karşın, bu gece, Resulullahın doğum zamanında görülen hâlleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevaptır. Bugün veya ertesi gün oruç tutmakta mahzur yoktur. Tutmak sevap olarak nitelendirilebilir.

MEVLİD KANDİLİ'NDE YAPILMASI GEREKEN İBADETLER

Mübarek gecelerin ihyası ile ilgili özel bir ibadet mevcut değildir. Fakat namaz, tilavet-i Kur'ân, dua gibi bütün ibadet çeşitleri ile gece ihya edilebilir. Peygamber Efendimiz, bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir. Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmez. Fakat mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekir. Dolayısıyla müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur'an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.

Dinimizde her ibadet ve işin temeli niyet olduğundan bu geceyi ihya etmek isteyenler bütün dünyevi endişelerden arınarak salih bir niyetle mükâfatını sadece Allah'tan beklemelidir. Bu gecenin varlığından haberdar olarak sadece Peygamber Efendimizin doğumuna ve gönderilişine sevinmek dahi bu geceyi ihyânın bir yönüdür.

Bu gece bolca tövbe ve istiğfar edip bağışlanma ve âfiyet talep edilmelidir. Bol bol Hazreti Peygambere salavat getirip, Kur'ân-ı Kerîm okunmalıdır. Uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

TEFEKKÜRDE BULUNMALI

Tefekkürde bulunarak "ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konuları düşünerek hayatın muhasebesi yapılmalı.

CEMAATLE NAMAZ KILINMAK GÖZETİLMELİ

Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı ve sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilerek örnek hayatları okunmalı.

BOLCA DUA EDİLMELİ

Mevlid gecesi dua ederek günahlarınızın af olması için bolca dua ile geçirilmesi gerekir.