İtlaf nedir? İtlaf etmek ne demek? Büyükada'da atlarda görülen Ruam hastalığı nedir?

Büyükada'da 81 at itlaf edildi. Ruam hastalığı nedeniyle hayvan giriş çıkışları yasaklandı. Bu gelişmelerin ardından 'itlaf etmek' ve 'Ruam hastalığı' ile ilgili sorgular artmaya başladı. Peki, İtlaf nedir? İtlaf etmek ne demek? Büyükada'da atlarda görülen Ruam hastalığı nedir? Ruam hastalığı insanlara bulaşır mı?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :19 Aralık 2019 , 12:14 Güncelleme Tarihi :19 Aralık 2019 , 12:14
İtlaf nedir? İtlaf etmek ne demek? Büyükada’da atlarda görülen Ruam hastalığı nedir?

İtlaf etmek ne demek? Ruam hastalığı nedir? Adalar Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada, "İlçemizde bulunan bütün tek tırnaklılar (At, Merkep, Katır), ilgili mevzuatı gereğince yılda iki kez olmak üzere ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde sağlık taramasından geçirilmektedir. denildi. Sağlık taramasından geçirilen 81 atta Ruam hastalığına rastlandı. Ruam hastalığı görülen 81 at itlaf edildi. Peki, İtlaf nedir? İtlaf etmek ne demek? Büyükada'da atlarda görülen Ruam hastalığı nedir? Ruam hastalığı insanlara bulaşır mı? İşte konu ile ilgili tüm detaylar...

İTLAF ETMEK NE DEMEK?

İtlaf etmek kelimesi TDK'da yer alan bilgiye göre, öldürmek, yok etmek, telef etmek anlamlarına geliyor.

RUAM HASTALIĞI NEDİR? DETAYLAR BİR SONRAKİ SAYFADA

RUAM HASTALIĞI NEDİR?

Bu hastalık, sakağı ya da mankafa hastalığı olarak da isimlendirilmektedir. Ruam; başta at, merkep, katır gibi tek tırnaklılar olmak üzere, insan, kedi ve hayvanat bahçelerinde yaşayan yabani hayvanlarda görülen zoonoz bir hastalıktır. Merkep ve katırlarda akut, atlarda ise akut ve kronik olarak seyreder.

Hastalığın etkeni Pseudomonas mallei'dir. Etkenin; fiziksel (ısı, ışık, kuruma) ve kimyasal ( dezenfektanlar ) maddeler ile kemoterapötiklere (antibiyotikler, sülfonamid ve çeşitli ilaçlar ) karşı direnci zayıftır. Su yalaklarında, ruam apsesi irininde, rutubetli ve karanlık yerlerde uzun süre canlı kalabilir.

Genel olarak tek tırnaklı hayvanlarda görülen ruam hastalığı, ölümcül ve tehlikeli bir hastalıktır.

RUAM HASTALIĞI İNSANLARA BULAŞIR MI?

Hayvanlarda yer alan rahatsızlıkların insanlara bulaşmasında genel olarak, insanların hayvanların etlerini tüketmesi en önemli sebep olmaktadır. Bazı kültürlerde at eti tüketiliyor olsa da ülkemizde genel olarak tüketilmeyen bir hayvandır. Bu aşamada, kaçak olarak getirilen at etlerini farkında olmadan yiyen kişilerde ruam hastalığı meydana gelebilir. Bunun yanı sıra hayvanların tımar takımlarının ya da benzeri eşyalarının temizlenmeden insanlar ile direkt temas etmesi durumunda bulaşabilmektedir. Araştırmalar, bulaşık sularının içilmesi ile de bu rahatsızlığın ortaya çıktığını göstermektedir. Bu sebeple at sahiplerinin çok dikkatli olması ve gerekli önlemleri alması gerekir.

ADALAR'DA RUAM HASTALIĞINA YAKALANAN 81 AT İTLAF EDİLDİ

Adalar Kaymakamlığı, ilçedeki bazı atlarda ruam hastalığının tespit edildiğini belirterek, tedavisi bulunmayan hastalığa yakalandığı tespit edilen 81 adet atın itlaf edildiğini bildirdi.

Kaymakamlıktan yapılan yazılı açıklamada, ilçede bulunan bütün tek tırnaklıların (at, merkep, katır), ilgili mevzuatı gereğince yılda iki kez olmak üzere ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde sağlık taramasından geçirildiği belirtildi.

Bu yıl sonbahar mevsiminde Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından tek tırnaklıların sağlık taramasından geçirilmesi ve yapılan tahliller sonucunda, Büyükada'daki bazı atlarda ruam hastalığının tespit edildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"At, merkep, katır gibi tek tırnaklı hayvanlarda görülen ruam hastalığının tedavisi ve aşısı bulunmadığından, hastalık tespiti yapılan hayvanların ilgili mevzuat gereği itlaf edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle tahlil sonuçları kesinleşen ve tedavisi bulunmayan hastalığa yakalandığı tespit edilen 81 adet at, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edilmiştir. Tahlil sonuçları kesinleşmeyen tek tırnaklıların işlemleri ise devam etmektedir. İlçemiz dahilinde uygulanan karantina tedbirleri kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışı durdurulmuştur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."