Koronavirüsü nedir? Corona virüsü belirtileri nelerdir?

Koronavirüsü nedir? Sorusu gündeme damga vurdu. Dünyada gittikçe yayılan virüs ise herkesi endişelendiriyor. Corona virüsü nedeniyle Çin’de 26 kişi öldü. Peki Corona virüsü belirtileri nedir? Çin'de başlayan ve giderek yayılan ölümcül virüs Corona virüsünin ilk belirtisi yüksek ateş ve kuru öksürük. Bir haftanın sonunda ise Corona virüsü bulaşan bir hastada solunum güçlüğü başlıyor. Sağlık Bakanlığı resmi sitesinde yer alan bilgilere göre; Coronavirüsler tek zincirli, pozitif polariteli, zarflı RNA virüsleridir. Yüzeylerinde çubuksu uzantıları vardır. Bu çıkıntıların Latince'deki "corona", yani "taç" anlamından yola çıkılarak bu virüslere Coronavirus (taçlı virüs) ismi verilmiştir. Peki nedir bu Corona virüsü, bulaşıcı mıdır, nasıl korunulur?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :24 Ocak 2020 , 13:17 Güncelleme Tarihi :24 Ocak 2020 , 13:29
Koronavirüsü nedir? Corona virüsü belirtileri nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Koronavirüsü nedir? Çin'in Wuhan kentinde corona virüsü ortaya çıktı. Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsü gelen son dakika bilgisine göre Singapur'a da sıçradı. Corona virüsünün belirtilerinin neler olduğu ise merak ediliyor. Çin'de yayılan Koronavirüsü tüm dünyayı tedirgin etmeye devam ediyor. Karantinaya alınan kent sayısı ve ölü sayısı her geçen gün artarken Pekin yönetimi Coronavirüsü ile mücadele için konusunda "SARS kahramanı" olarak tanınan 83 yaşındaki Çinli doktor Zhong Nanshan'dan destek almaya karar verdiğini duyurdu. Ülke genelindeki 25 farklı eyalet ve kentte yeni koronavirüs bulaşan kişilerden 95'inin durumunun ağır olduğu bildirdi. Birkaç hafta içerisinde hızla yayılan virüse, Çin'in dışındaki ülkelerde de rastlanmaya başlandı.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Sağlık Bakanlığı resmi sitesinde yer alan bilgilere göre; Coronavirüsler tek zincirli, pozitif polariteli, zarflı RNA virüsleridir. Pozitif polariteli oldukları için RNA'ya bağımlı RNA polimeraz enzimi içermezler, ancak genomlarında bu enzimi kodlarlar. Yüzeylerinde çubuksu uzantıları vardır. Bu çıkıntıların Latince'deki "corona", yani "taç" anlamından yola çıkılarak bu virüslere Coronavirus (taçlı virüs) ismi verilmiştir.

Coronaviruslar, Coronaviridae ailesi içinde yer alırlar. Zarflı ve tek sarmallı RNA virüsleridir, başlıca dört türde sınıflandırılırlar: Alfa-, Beta-, Gama- ve Delta Coronavirüsler. İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılarda bulunabilmektedirler (evcil ve yabani hayvanlarda).

CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

İştahsızlık ve kilo kaybı
Ateş
Halsizlik ve durgunluk
Karın bölgesinin şişmesi
Görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi
Solunum sorunları ve nezle
Denge sorunları
Genel psikolojik durumda değişme, mutsuz ifade

CORONA VİRÜSÜNDEN KORUNMA YOLLARI

ABD'li Uzman Dr. William Schaffner, ölümcül Corona virüsünden korunmanın yollarını şöyle açıkladı;

Öksüren ve hapşıran insanlardan uzak durun.

Hastalıktan korunmak için maske kullanın.

Özellikle hastalığın yaygın olduğu bölgelerde hayvanlarla temas etmeyin.

Hijyen kurallarına dikkat edin.

İnsandan insana da bulaşabilen virüsün semptonlarını görürseniz en yakın hastaneye başvurun.

Dünya Sağlık Örgütü, canlı hayvanlarla "korunmasız/açık" temastan sakınılmasını, etlerin ve yumurtaların iyice pişirilmesini ve soğuk algınlığı ya da nezle türü belirtiler gösteren insanlarla yakın temastan kaçınılmasını tavsiye ediyor. Solunumla ilgili semptomlar, ateş, öksürük, nefes darlığı ve güç nefes alma enfeksiyon belirtilerinden bazıları olarak dikkat çekiyor.

CORONA VİRÜSÜ TEDAVİSİ VAR MI?

Corona virüsü için özel bir tedavi yoktur. Çoğu zaman, semptomlar kendi kendine kaybolur. Doktor reçetesi ile alınan ağrı kesici veya ateş düşürücü ilaçlar semptomları hafifletebilir. ABD'nin resmi sağlık merkezi CDC, sıcak bir duşun boğaz ağrısına veya öksürüğe iyi gelebileceğini söylüyor.
Bol sıvı tüketin, dinlenin ve mümkün olduğunca uyuyun.
Belirtileri standart bir soğuk algınlığından daha kötü bir şekilde ortaya çıkıyorsa, doktorunuza danışın.

CORONA VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNULUR?

En azından henüz bu virüs ailesine karşı korunacak bir aşı yoktur. MERS aşısı için denemeler devam etmektedir.

Hasta olan insanlardan kaçınarak enfeksiyon riskinizi azaltabilirsiniz. Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının. Ellerinizi sık sık sabun ve suyla ve en az 20 saniye yıkayın. Hastaysanız, evde kalın ve kalabalıklardan kaçının ve başkalarıyla temastan kaçının
Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatın ve dokunduğunuz nesneleri ve yüzeyleri dezenfekte edin.

CORONA VİRÜSÜ SON DAKİKA HABERLERİ

İlerlemiş yaşına karşın görevi kabul eden Zhong'un, tıpkı SARS'ta olduğu gibi yeni virüsle mücadelede de Çin devletinin yüzü olacağı belirtiliyor. Zhong, Ulusal Sağlık Komisyonu'nun yeni virüse yönelik araştırmasının başına gelirken, yaptığı ilk açıklamada, kamuoyunu, yeni virüsün insandan insana bulaşabileceği konusunda uyarmıştı. Zhong'un bu açıklamasının hemen ardından da Çin Devlet Başkanı Şi Cinpin, virüsün yayılmasının önüne geçilmesi amacıyla harekete geçilmesini istemişti.

"ŞEFFAF OLACAĞIM"
Zhong, hükümetin, ülkede virüs kaynaklı vakaları açıklama konusunda samimi olacağını belirtirken, olayın gidişatını yürütürken de şeffaf davranacağını vurguladı. Zhong'un, son olarak toplamda 20 milyon kişinin "karantina"ya alınması, Çin yeni yılı kutlamaları öncesi seyahat yasakları getirilmesi gibi kararlarda da imzası olabileceği belirtiliyor.

Kas yaparken çekilmiş fotoğraflarıyla da hayli ses getiren, solunum yolları konusunda uzman olan Zhong Nanshan, 17 yıl önce yine Çin'den 30 ülkeye yayılan ve 774 kişinin ölümüne yol açan SARS virüsü konusunda sesini ilk yükselten doktor olarak biliniyor. Çin'in krizin ciddiyetini saklamaya çalışmakla suçlandığı 2003 yılında, bir gazetecinin sorusu üzerine "Hiçbir şey kontrol altında değil" diyerek olayın ciddiyetini duyuran Zhong, o dönemde SARS'ın kaynağının ve nasıl bulaştığının henüz bilinmediğini, önlemlerin yetersiz olduğunu anlatmıştı. Zhong, bu söyleşiden sonra Çin'in virüsle mücadelesinde kilit bir rol üstlenmiş, devlet televizyonu da onu "konuşma cesareti"nden dolayı övmüştü. Ünlü doktor, bu olaydan sonra "kahraman" olarak anılmıştı.

KORONAVİRÜS SEBEBİ YARASA ÇORBASI MI?

Çin'in Wuhan kentinde ilk kez Aralık ayında ortaya çıkan, şiddetli akut solunum yolu sendromuyla (SARS) benzerliği bulunan ve '2019-nCoV' olarak adlandırılan virüse yakalanan kişi sayısı 571 kişiye yükseldi. Ülke genelindeki 25 farklı eyalet ve kentte yeni koronavirüs bulaşan kişilerden 95'inin durumunun ağır olduğu bildirdi. Birkaç hafta içerisinde hızla yayılan virüse, Çin'in dışındaki ülkelerde de rastlanmaya başlandı.

Bugüne kadar virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı ise 26'ya ulaştı.

Birkaç hafta içerisinde hızla yayılan virüse, Çin'in dışındaki ülkelerde de rastlanmaya başlandı. Dün itibariyle Hong Kong Özel İdari Bölgesi ve Makao Özel İdari Bölgesi'nde birer kişide saptanan virüs, bununla birlikte ABD, Japonya, Güney Kore'de 1'er kişide, Taylan'da 3 kişide tespit edildi.