Üç aylar ne zaman başlıyor? 2020 Recep ayı ve Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi nedir?
Üç aylar ne zaman başlıyor? İslam alemi, üç ayların manevi iklimine yaklaşmanın mutluluğu ve sevinci içerisinde. Allah'ın sayısız lütuf ve ihsanı ile ömre bereket, ruha sükunet katan üç ayların eşiğine geldik. Peki, üç aylar ne zaman başlıyor? 2020 Recep ayı ve Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili faziletleri nelerdir?
takvim.com.tr
Giriş Tarihi :24 Şubat 2020 , 10:31Güncelleme Tarihi :24 Şubat 2020 , 10:31
Üç aylar için İslam alemi hazırlıklarını sürdürüyor. Gafletten uyanmanın, kulluk bilinciyle arınmanın adı olarak adlandırılan üç aylar, Recep ayı ile başlayacak. Recep ayında iki mübarek gece gönül hanemize konuk olacak. Bunlar Regaip Kandili ve Miraç gecesidir. Peki, üç aylar ne zaman başlıyor? 2020 Recep ayı ve Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili faziletleri nelerdir? İşte üç aylar ile ilgili merak edilen her şey...
2020 ÜÇ AYLAR NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Üç aylar 25 Şubat 2020 Salı günü başlayacak. Receb ayı içerisinde yer alan Regaib Kandili 27 Şubat Perşembe günü, Miraç Kandili ise 21 Mart Cumartesi günü idrak edilecek.
Şaban ayı 25 Mart 2020 Çarşamba günü başlayacak. Şaban ayı içerisinde yer alan Berat Kandili 7 Nisan Salı günü dualarla idrak edilecek.
Onbir ayın sultanı Ramazan ayı ise 24 Nisan Cuma günü idrak edilmeye başlanacak. Kadir Gecesi 19 Mayıs Salı gününe denk geliyor.
REGAİP KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR?
Regaib kelime manası olarak pek çok ihsan demektir. Regaip kandili ihsan gecesidir ve fazileti de bundan gelir. Regaip Kandili üç ayların başlangıcıdır. Perşembeyi Cumaya bağlayan geceye denk gelir. Cuma gecesine denk gelmesi sebebiyle de bu Regaib kandili önemli ve özeldir. Profesör Doktor Nihat Hatipoğlu Regaip Kandilinin önemini şu şekilde anlattı. "Bazı rivayetlerde bu gecenin isminin meleklerle telaffuz edildiği ifade edilir. Regaip kelimesi, güzel şeyleri arzu etmek, istemek, elde etmeye gayret etmek anlamlarına gelir. Bu gece ibadet edenin, tövbe edenin arzularının verileceği ümit edilir.
2020 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?
Ramazan Bayramı'nın arefesi 23 Mayıs Cumartesi gününe denk geliyor. Ramazan Bayramı'nın 1. günü 24 Mayıs Pazar günü başlayacak. Üç gün sürecek bayram 26 Mayıs Salı günü sona erecek.
2020 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?
Diyanet'in yayımladığı dini günler takvimine göre, 2020 yılı Kurban Bayramı arefesi 30 Temmuz Perşembe gününe denk geliyor. Kurban Bayramı'nın 1. günü 31 Temmuz Cuma günü başlayacak. 4 gün sürecek Kurban Bayramı 3 Ağustos Perşembe günü sona erecek.
ÜÇ AYLAR DUALARI
Bismillahirrahmanirrahim,
Allahümme barik lena fi Recebe ve Şaban ve belliğna Ramazan vahtim lena bil'iman ve yessir lena bil'Kur'an
RECEB-İ ŞERİF DUALARI
● 10 Gün SubhanallahilHayyi'l-Kayyûm
● 10 Gün SubhanallahilEhadi's-Samed
● 10 Gün SubhanallahilGafuru'r-Rahîm
ŞABAN-I ŞERİF DUALARI
● 10 Gün Yâ Lâtif (CelleŞanühu)
● 10 Gün Yâ Rezzak (CelleŞanühu)
● 10 Gün Yâ Aziz (CelleŞanühu)
RAMAZAN-I ŞERİF DUALARI
● 10 Gün Yâ Erhamerrâhimin
● 10 Gün Yâ Gaffârezzünûb
● 10 Gün Yâ Atikarrikab
ÜÇ AYLAR İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER
"Recep Allah"ın ayı, şaban benim ayım, ramazan da ümmetimin ayıdır." (Aclûnî, Keşfu'l-Hafâ, I, 423, Hadis No: 1358)
"Ey Allah'ım! Recep ve şabanı bize mübarek kıl, bizi ramazana kavuştur." (Ahmet b. Hanbel, Müsned, I, 25)
"Allah'ım! Bizleri Regâible Sana rağbet eden, Miraç ile yücelen, Berat ile kurtuluşa eren, Kadrini idrak ederek Ramazanın sonunda cenneti hak eden kullarından eyle!"
ÜÇ AYLAR ORUCU NEDİR, NASIL TUTULUR?
Peygamber efendimiz, üç aylar boyunca sık sık oruç tutar ve hatta bazen orucu hiç bırakmayacak sanılırdı. Bu nedenle bu aylarda oruç tutmak sevap kazanmamızı sağlamaktadır.
Aynı zamanda Peygamber efendimizin de yaptığı bir davranıştır. Ancak üç aylar boyunca, kaç gün oruç tutulması gerektiği hakkında bir zorlama, sınırlama yok. Bu nedenle bu aylarda tutabildiğimiz kadar oruç tutmak önemlidir.
ÜÇ AYLARDA NELER YAPILMALIDIR?
● Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
● Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
● Tefekkürde bulunulmalı, "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
● 4 Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı
● Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.
● Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.
● Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
● Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
● Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
● Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli.
● Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli.