Süper Ay Türkiye’den izlenebilecek mi? Süper Ay tutulması saat kaçta başlayacak?

Süper Ay Türkiye’den izlenebilecek mi? 2020 Süper Ay tutulması için geri sayım başladı. İzleyenlere harika bir manzara yaşatacak olan Süper Ay tutulması bu gece gerçekleşecek. Gökyüzündeki bir şölen olarak adlandırılan ve birçok kişinin izlemek için can attığı Süper Ay tutulması saat kaçta başlayacak? Süper Ay nedir? Ay'ın en yakın olduğu dönemde gerçekleşen dolunay, "süper ay" olarak adlandırılır. Bu da ayın çok parlak ve yakın gözükmesine neden olur.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :09 Mart 2020 , 11:48 Güncelleme Tarihi :09 Mart 2020 , 11:48
Süper Ay Türkiye’den izlenebilecek mi? Süper Ay tutulması saat kaçta başlayacak?

İÇİNDEKİLER

Süper Ay Türkiye'den izlenebilecek mi? Süper Ay tutulması saat kaçta sorusuna vatandaşlar yanıt arıyor. Bu gece gökyüzünde muhteşem bir şölen yaşanacak. Ayın en parlak ve yakın olduğu günde vatandaşlar fotoğraf makinelerine sarılacak. Peki, Süper Ay nedir? Süper Ay Türkiye'den izlenebilecek mi? Bu tutulmanın ardından 2020 yılında birçok tutulma gerçekleşecek. Süper Ay, Nisan ve Mayıs aylarında görüntülenecek, Haziran aylarında ise parçalı ay tutulması görüntülenecek.

SÜPER AY TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLECEK Mİ?

Bu gece meydana gelecek Süper Ay, Türkiye'den de izlenebilecek.

SÜPER AY NASIL İZLENİR?

Şehirden uzak, ışığın az olduğu bölgelerde bir ekipmana ihtiyaç duymadan "Süper Ay" olayını çıplak gözle canlı olarak izleyebilirsiniz.

Süper Ay, her zamankinden daha parlak ve büyük olacağı için bir fotoğraf makinesi, teleskop veya kameraya ihtiyaç duymadan doğrudan çıplak gözle takip edilebilecek.

SÜPER AY NEDİR?

Ay'ı halka içine alan görüntü, atmosferin üst katmanlarında gökyüzünü kaplayan ve buz kristali yapısındaki bulutların ışığı kırarak ayın etrafında ışık hüzmesi oluşturmasına neden olduğu biliniyor. Süper ay sırasında ay, normal dolunaydan yüzde 30 daha parlak ve yaklaşık yüzde 12-14 daha büyük görünüyor. Ay, gökyüzünde en yüksekte göründüğünde fark çok fazla belli olmasa da ufukta yer aldığında farklar daha belirgin hale geliyor.

Gezegenimizin çevresinde dönen Ay'ın yörüngesi tam daire şeklinde değil, eliptiktir. Bu nedenle, dolanımı sırasında kimi zaman Dünya'ya yakınlaşır, kimi zaman uzaklaşır. 1 aylık dolanımı sırasında en yakın (günberi – perigee) olduğu zaman ortalama 363.000 km, en uzak (günöte – apogee) olduğu dönemde ise ortalama 405.000 km mesafede yer alır. Dikkatinizi bu mesafelerin sabit olmadığına, bunların ortalama değerler olduğuna çekmek istiyoruz.

Örneğin Ay'ın en yakın olduğu dönem 355 bin veya 370 bin km olabilir. Aynı şekilde, en uzak olduğu dönem 401 bin ya da 410 bin km olabilir. Bu farklılık da, her yıl yaşanan 12 dolunaydan birinin bize diğer dolunaylardan daha yakın mesafede gerçekleşeceği anlamına gelir. Bu yakın dolunaylar, bazen yılda birkaç kere olabilir. Sonuçta kaç tane yakın dolunay gerçekleşirse gerçekleşsin, içlerinden biri diğerlerinden daha yakın olacaktır.

Ay'ın en yakın olduğu dönemde gerçekleşen dolunay, "süper ay" olarak adlandırılır.

2020 TUTULMALARI

05-06 Haziran 2020 Parçalı Ay Tutulması: Ülkemizden gözlenebilecek 2020 yılının ikinci Ay tutulması ise Türkiye Saati ile 20.43 – 00.06 saatleri arasında gerçekleşecek. Tutulma ayrıca Avustralya, Antarktika, Asya, Afrika, Avrupa, Hint Okyanusu, Atlantik Okyanusu'nun güneyi ve Pasifik Okyanusu'nun batısından gözlenebilecek. Tutulmanın ortası Türkiye Saati ile 22.25'te gerçekleşecek.

21 Haziran 2020 Parçalı Güneş Tutulması: Genel Zaman ile 03.46 – 09.34 saatleri arasında gerçekleşecek bu tutulma ülkemizden de gözlenebilecek. Bazı illere göre tutulmanın zamanları (Türkiye Saati) aşağıdaki tablodan görülebilir. Ülkemiz bu tutulmanın merkez hattında olmadığından Güneş'in az bir kısmı Ay tarafından örtülecek. Bu tutulmanın merkez hattı Afrika, Arabistan, Hindistan, Çin ve Tayvan topraklarından geçecek.