"ÖRGÜTLÜ BİR SUÇ OLMA İHTİMALİ DE DEĞERLENDİRİLMELİ"
Yakalanan zanlının etrafındaki kişi ya da kişilerce kullanılıyor olabileceğini de söyleyen Prof. Dr. Celayir, şöyle devam etti:
"Örgütlü, sistematik bir suç da olabilir. Para kazanmak amacıyla bu görüntüler satılıyor olabilir ya da gerçekten pedofilik istismarlar söz konusu olabilir. Bu açılardan da da araştırılması gerekir, diye düşünüyorum. Yaklaşık 35 yıllık hekimim, sosyal medya hesabım yok. Sosyal medyanın son yıllarda çok popüler olması nedeniyle, bu mecralardan yazışmalar çok kullanılıyor. Ben bir hekim olarak ameliyat ettiğim hastaların ki bunların büyük bir çoğunluğu genitoüriner anomalili çocuklar, mutlaka öncesi ve sonrası fotoğrafını çekerim. Takiplerde de karşılaştırmak amacıyla. Ama bunları asla Cloud (bulut) hesapları da dahil hiçbir ortamda paylaşmam. Sadece tıbbi toplantılarımızda (anonim vakalar olarak) konuşuruz. Sağlık çalışanı olmadığı sürece, aileyle de bu görselleri paylaşmam. Bu vesileyle bana pek çok anne ulaştı. Zaten onlar sayesinde haberdar olduk. Birkaç annenin fotoğraf ve video gönderdiğini de öğrenmiş bulundum, çok üzüldüm. Anneleri de uyardım, tanımadığınız, bilmediğiniz bir doktora, üstelik sadece yazışma ile sesini bile duymadan, bu görselleri nasıl gönderirsiniz diye uyardım. Kendimden çok onlar için üzüldüm."
"HİÇ GÖRMEDİĞİNİZ BİR HEKİMLE ÇOCUĞUNUZUN DURUMUNU PAYLAŞMAYIN"
Prof. Dr. Celayir, bir daha böyle olaylar yaşanmaması için ailelerin asla tanışmadıkları ve hiç görmedikleri bir hekimle görüntü paylaşmaması gerektiğini söyleyerek, şu uyarılarda bulundu: "Çocukların bu fotoğrafların kötü amaçlı kullanılabilir veya çocukları ileride istismar edilebilir. Ben İstanbul'da yaşıyorum ama zanlı başka bir ilde yakalandı. Türkiye'nin dört bir yanından da ailelere ulaşmış. Kendisini çocuk hekimi olarak tanıtmış. Kadın hekim olduğum için, annelerin bir kadın hekime daha çok güvenebileceğini düşünerek benim adımı kullandığını düşünüyorum. Özellikle annelere mesajım şu, kesinlikle sosyal medya üzerinden, bebeğinizin herhangi bir sorununu hekime danışmayın. En yakın çocuk hekimine ya da en yakın Ana Çocuk Sağlığı Merkezi'ne götürün. Aynı şekilde genç meslektaşlarıma da önerim şudur ki, sosyal medya üzerinden gelecek olan fotoğraf ve resimlerle kesin tedavi veya tanıya yönelik herhangi bir işlem yapmayın. Tabii ki o fotoğraf ve resimler sizi yönlendirebilir ama mutlaka hastamızı görün ve karşılıklı konuşarak değerlendirin."