Fransız asıllı seyyah Jean de Thevenot 1655'te İstanbul'a geldi. Seyhatnamesinde ilginç gözlemine dikkat çekti: Birtakım kimselerin, etraflarına toplanan köpeklere veya kedilere yiyecek vermeleri görülecek şeydir.
Fransız asıllı seyyah Jean de Thevenot 1655'te İstanbul'a geldi. Seyhatnamesinde ilginç gözlemine dikkat çekti: Birtakım kimselerin, etraflarına toplanan köpeklere veya kedilere yiyecek vermeleri görülecek şeydir.
Türkler, Hz. Muhammed'in bir kedisi olduğu, bir keresinde elbisesinin kolu üzerinde uyuduğu ve namaz vakti gelince kendisini uyandırmamak için elbisesinin kolunu kesmeği tercih ettiğini söyleyerek kedileri çok severler, onları seve seve okşarlar ve daima yanlarında bulundururlar...
Mesela Koca Mustafa Paşa, İstanbul'da Şeyh Evhaddeddin Tekkesi'ne, kediler için günde iki sırık ciğer vakfetmişti.
1660'lı yıllarda İngilizler de İstanbul'un kediler şehri olduğunu belirtmişti.
TAM 9 BİN YILLIK HAYAT
İnsanların en çok beslediği hayvanlar arasında başı çeken kedilerin tam olarak ne zaman evcilleşmeye başladığı bilinmiyor.
Ancak çeşitli araştırmalar, 5-9 bin yıl öncesine işaret ediyor.
Çin'de bulunan yaklaşık 5 bin 300 yıllık fosil kayıtlarına göre günümüzün evcil kedisi boyutlarında kediler, tarım bölgelerinde beslendi.
TÜRKİYE 11. SIRADA
2018'e ait verilere göre, dünyada evde kedi besleme sıralamasında Türkiye 11. sırada yer alıyor. Türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 19'u evde kedi besliyor. Rusya, yüzde 59'luk oranla listenin ilk sırasında.
SOSYETİK DEĞİL
İstanbul'da yaşayan bir İngiliz öğretmen sosyal medya hesabından "Teşvikiye sokakları, köpek dışkısı yığını... Mayın tarlası oldu. Lütfen pisliğinizi toplayın. Yürüyüş yaparken b...a basmak istemezsiniz eminim" diye yazdı.
Bu mesaja destek yağdı. Köpeklerinin dışkılarını almayan evcil hayvan sahiplerine herkes isyan bayrağını açtı. İstanbul'un tüm semtlerinde, park ve sokaklarda köpeklerini gezdirenlerin, hiç hassas olmadıkları anlaşıldı.
Bu sorunun Avrupa ve ABD'ye kadar birçok ülkede de olduğu ortaya çıktı. Ancak yüksek cezalarla bunun üstesinden gelindiği açıklandı. Almanya'da köpek dışkısından alınan DNA örneği ile sahibinin belirlendiği ve ona göre caza yazıldığı da aktarıldı:
PARKLAR PİSLİT YUVASI
VİYANA: 50 euro
İRLANDA: 3 bin euro
CANNES: 350 euro
İSPANYA: 300 euro
AVUSTRALYA: 500 euro
ALMANYA: 5 bin euro