Çam Fıstığı Ağacı Ne Zaman Dikilir?
Yaklaşık 250 yıllık bir ömre sahip olan çam fıstığı ağaçları 25 ve 80 yaşları arasında en verimli zamanlarını yaşarlar. Toplanan kozalakların yetişmesi ise yaklaşık 3 yıl sürmektedir. Çam fıstığı hasadı genel olarak en erken Kasım ayında yapılır. Çam fıstığı ağacı ise 3 yılda bir olgunlaşır.
Çam Fıstığı Ağacı Nerede Yetişir?
Çam fıstığı ağacı genellikle Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetişir. İtalya, Girit, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerde yetişen çam fıstığı ağacı Türkiye genelinde en çok Bergama Kozak'ta yetişmektedir. Bunun yanı sıra çam fıstığı ağacı Türkiye genelinde Antalya, Aydın, Muğla ve Kahramanmaraş'ta yetişmektedir.
Çam Fıstığı Ağacı Nasıl Yetiştirilir ve Budanır?
Akdeniz ikliminde yetişen çam fıstığı ağacı yaklaşık 9 yaşına geldiğinde çam fıstığı vermeye başlar. Yumuşak toprakta daha verimli olan çam fıstığı ağacı budaması her zaman yapılabilir. Genellikle sonbahar ve kış sonu gibi çam fıstığı ağaçlarının da budaması yapılabilir.
Çam Fıstığı Ağacı Yaprak Döker mi?
Çam fıstığı ağaçlarında ilk önce meyve üreten dişi ağaçlar yaprak dökerler. Daha sonra ise meyve vermeyen dişi ağaçlar da yapraklarını dökmeye başlar. Çam fıstığı ağaçlarında kozalak toplama zamanı da yağış durumuna bakılarak Ocak ve Haziran ayları arasında değişim göstermektedir.
Çam Fıstığı Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?
Çam fıstığı ağacı genellikle bütün Akdeniz ülkelerinde yetişmektedir. Çam fıstığı ağaçlarında kozalaklar olgunlaştıkça ağaçtan sopa yardımı ile toplanır. Birbirinden farklı çam fıstığı ağaçlarının bakımlarının da doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir.