- Kurban etinden alınacak verim için diğer bir etken de pişirme yöntemidir. Kurban etini pişirirken herhangi bir yağ eklenmemelidir. Hayvan iç yağlarından kaçınmak gerekir. Etlerin uzun süreler ısı ile temas ettiği kızartma, mangal ve kavurma gibi ısıya maruziyet sonrası B vitaminleri başta olmak üzere vitamin değerleri kaybına yol açar, fayda sağlanmaz. Etin direkt ateşe maruziyeti sonrası kanserojen maddeler oluşma riskinden dolayı yanmış etleri tüketmemek gerekir.
ETİN YANINDA C VİTAMİNİ TAKVİYESİ ÖNEMLİ
- Kırmızı ette bulunan protein ve demirden faydalanabilmek için mutlaka et yemeklerine domates, biber, kabak, soğan ve sarımsak katmak ya da yanında yeşillik tüketmek gerekiyor. Etteki demir emilimini artırmak için C vitamini takviyesi önemlidir. Bu nedenle bol limonlu ve roka, maydanoz, kıvırcık, marul gibi sebzeleri içeren salata tüketilmesi oldukça faydalıdır. Ayrıca etli yemeklerin yanında pirinç pilavı ya da makarna yerine, karbonhidrat içeriği yüksek gıdalardan olan bulgur pilavı tercih edilmelidir.
- Yeteri kadar sıvı almak ve sebze tüketmek bayram boyunca yavaşlayan metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olarak sindirimi kolaylaştırır. İçecek tercihinde su ön planda olmalı, asitli ve şekerli içeceklerden kaçınılmalıdır. Yemek esnasında 2 bardak su tüketimi de sindirime yardımcı olacaktır.
- Kalp-damar rahatsızlığı, tansiyon, şeker hastalığı ve benzeri kronik hastalıkları olanlar ya da midesi ile ilgili sorun yaşayanlar tek öğünde porsiyon miktarını aşmamaya ve çok yemek yememeye özellikle dikkatli etmeliler.