SÜRÜDÜREBİLİRLİĞİN ÖNEMİ PANDEMİYLE ANLAŞILDI
Sürdürülebilir Kentler Webinarı özel oturumunda konuşma yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Sürdürülebilirlik yıllardır uluslararası toplumun konuştuğu gündeminde olan bir konuydu. Önemi pandemi döneminde anlaşılabildi. BM'ler sürdürülebilir kalkınmanın nasıl olması gerektiğini 23 başlıkta ele almıştı. Ama pendemiye kadar kimse bunun farkına varmadı" diye konuştu. Pandemiyle önceliklerin değiştiğine işaret eden Şahin, "Bize ülke olarak genel manifestolarda ve hükümetin 11'inci Kalkınma Planı'nda sürdürülebilirlik konusu sunulmuştu. Biz de belediyeler olarak şehir ekonomisi güçlendikçe ülke daha çok güçlenir anlayışıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
AKILLI ŞEHİR EN BÜYÜK GÜNDEM MADDEMİZ
Bugün kültürel belediyeciliğin yükselen değer olarak ortaya çıktığını anlatan Şahin, "Peki bir şehir nasıl akıllı olacak? Kişilerin aklını kullanması şehri akıllı hale getirmesi gerekiyor. Pandemi döneminde ulaştırmada şehri güvenli hale getirmek gerekiyordu. Toplu taşımada kullandığımız bir HES kodu yazılımıyla güvenli bir ulaşıma dönüştürdük" ifadelerini kullandı. İnsanı korumak için önce doğayı korumak gerektiğine vurgu yapan Şahin, artık su yönetiminin petrol ve altından daha değerli olduğuna dikkati çekti. "Pandemi, sel, deprem bunların hepsi birer sorun olarak karşımıza çıkıyor" diyen Şahin, Gaziantep Belediyesi olarak bir ana plan yaptıklarını ve akıllı şehirlerin en büyük gündem maddeleri olduğunu bildirdi. Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün dünyanın en lezzetli şehriyiz. Bu toprak, su ve havadan geliyor. O nedenle bir tarım okulu kurduk ve çiftçilerimizi destekledik. Yeşil şehirler deyince topraktan başlamak, su yönetimini iyi yapmak ve şehrin havasını korumak gerekiyor. Bu kapsamda bir eylem planı yaptık. Bunların üzerinde çalıştığınız zaman ülkenin genel kalkınmasını yapmış oluyor, yaşam kalitesini arttırmış oluyorsunuz. Kim bunu başarırsa yeni dünya düzenine ayak uydurmuş olur."
SORUNLAR DA ÇÖZÜMLER DE AYNI
Sürdürülebilir kalkınma konusunda yürüttükleri çalışmaları özel oturumda anlatan Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Birol Ekici, "Tüm dünyada şehirler benzer sorunları yaşıyor, sorunların çözümlerine yönelik reçeteler de aynı. Bin 390 belediyenin çatımız altında faaliyet gösterdiği Türkiye Belediyeler Birliği olarak, 2019'dan bu yana sürdürülebilir kalkınmaya yönelik hem finansal destek sağlamak hem de proje üretmeyi teşvik etmek üzere yarışma yapıyoruz. Atık ve sınırsız tüketim şehirlerin en önemli sorunlarından birisi. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi'nin öncülüğünü yaptığı Sıfır Atık hedefi çerçevesinde de bir proje çağrısı yapıyoruz. Ekim 2020'de pandemiye rağmen bu projeyi gerçekleştirdik. Genç Şehirler adıyla bir başka projeyi, Ağustos 2021'de fikir ve uygulama yarışması gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra Yeşil Şehirler, Engelsiz Şehirler projelerimizi de yürütmeye devam ediyoruz" diye konuştu.
"BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ"
Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN-Habitat) İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif, yaptığı konuşmada Türkiye ile tarihi işbirliklerinin var olduğunu, 1996 yılında yapılan Habitat 2'nin İstanbul'da gerçekleştiğini ve çığır açan kararların bu toplantıda alındığını belirterek, yakın zamanda yapmış olduğu ziyarette Türkiye'de Emine Erdoğan Hanımefendi tarafından başlatılan Sıfır Atık programının başarısını görerek ne kadar mutlu olduğunu ifade etti.
Salgın sonrası dünyanın daha çok umuda ihtiyacı olduğunu ileten Sharif, Covid-19 hastalarının yüzde 90 oranda şehirlerde yaşadığını belirtti. 2030 hedeflerine ulaşmak için şehirde yaşayan nüfusun çok önemli bir kesim olduğuna değinen Sharif, dünya nüfusunun yüzde 55'inin şehirlerde yerleşik olduğu bilgisini verdi. Doğru planlanmamış şehirlerin, çarpık kentleşme, hava kirliliği ve gecekondu bölgelerini artırdığını ifade eden Sharif, "Birlikte çalışarak daha iyi yapılandırılmış şehirler yaratarak, insanların yaşam koşullarını iyileştirip 2030 hedeflerine daha kolay ulaşabiliriz" dedi. Doğru planlanmış şehircilik anlayışının daha sağlıklı ve daha güçlü bir toplum için şart olduğuna parmak basan Sharif, bu anlayışın iklim değişiminden yoksulluğa, olumsuz çevresel faktörlerden eşitsizliğe kadar pek çok konuya çözüm olabileceğine dair inancını ifade etti. Sharif, şehirlerde yaşayan insanların sürdürülebilirlik konusunda daha hassas ve dikkatli olmaya başladıklarını da söyledi. Türkiye'ye ziyareti sırasında hükümet olarak yürütülen ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ajandası dahilinde yapılan çalışmaları görerek mutlu olduğunu ifade eden Sharif, bu çalışmaların özellikle sürdürülebilir şehirlerin oluşumuna katkı sağlayacağına inandığını da sözlerine ekledi.
SORUNLARIN ÇÖZÜMLERİ ŞEHİRLERDE
Dünya Yeşil Binalar Konseyi (WGBC) Danışmanı Dr. Duygu Erten, Küresel Umut Festivali'nin Özel Oturum konuğuydu. Şehirler ve İklim Değişikliği Net Sıfır Taahhütü konusunda bilgiler veren Duygu Erten, "WGBC, 2019'da kurguladığı Şehirler İklim Eylemi Projesi şehirlerde daha iyi bina verimliliği politikaları sunmayı hedefliyor. Bu taahhüt 2030'a kadar mevcut binalarda enerji tüketimini azaltır ve fosil yakıt kullanımını mümkün olduğunca hızlı ortadan kaldıran enerji ve soğutucu akışkanlardan kaynaklanan emisyonları ortadan kaldırır" dedi. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada şehirlerin kritik bir öneme sahip olduğunu sözlerine ekleyen Erten, "İklim değişikliğine sebep olan birçok sorunu şehirler yaratsa da bunların çözümleri de yine şehirlerdedir" diye konuştu.
YATIRIM İHTİYACI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Moderatörlüğünü WRI Türkiye, Kentsel Verimlilik ve İklim Yöneticisi Dr. Meltem Bayraktar'ın yaptığı 'Akıllı Şehirler' oturumunda; Siemens Türkiye Strateji Ve Kamu İlişkileri Başkanı Hakan Özdemir, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Büyükkuşoğlu Serter, Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın, Türk Telekom Ürün ve Servis Yönetimi Direktörü Fatih Türkoğlu konuk oldu.
Sürdürülebilirlik noktasında enerji, insan ve finansman konularının büyük önem taşıdığına işaret eden Siemens Türkiye Strateji Ve Kamu İlişkileri Başkanı Hakan Özdemir, bunun bir ekosistem olarak düşünüldüğünde her geçen gün biraz daha yatırıma ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Özdemir, "Siemens olarak önce altyapıyı kuvvetlendirmeliyiz, sonra otomatik hale getirmeli ardında da dijitalleştirmeliyiz" dedi. İnovasyonla büyüdüklerinin altını çizen Özdemir, bunların şehirlerde kullanıldığını ve insana dokunduğunu ifade etti. Akıllı şehirler konusunda master planlara ihtiyaç olduğunu aktaran Özdemir, belediyelerin 2-3 yılda değiştiğini bu nedenle planların uzun süreli olması gerektiğini savundu. Her kentin kendine özgün, spesifik bir planı olması gerektiğini anlatan Özdemir, "Veriler bir şehri harekete geçirmek için çok önemli. Bunları doğru toplamak gerekiyor. Biz şehirleri ikiz şekilde yapıyoruz. Önce dijital olarak projelendiriyoruz sonra da bunu gerçeğe dönüştürüyoruz. Bunun da ana teması yapay zeka. Algoritmaları daha fazla kullanmamız gerekiyor" dedi. Diğer önemli bir noktanın da blok zinciri olduğuna işaret eden Özdemir, bu teknolojinin büyük verim sağladığını söyledi.
HER ŞEY BİRBİRİNE BAĞLI
Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Büyükkuşoğlu Serter de, yaklaşık 6-7 yıl önce kendilerine mobilite ile ne işiniz var diye sorulduğunu anlattı. Bu noktada inovasyonun en önemli yatırım kaynaklarından biri olduğunu düşündüklerini ve şirketlerinin geleceğini tasarlayarak işe başladıklarını söyleyen Serter, ilk yatırımlarını Silikon Vadisi'ne yaptıklarını ve bunun gözlem açısından kendileri için bir ön bilet olduğunun altını çizdi. Akıllı şehir işinin portföy gerektirdiğini aktaran Serter, hepsinin bir araya geldiğinde ortaya güzel işler çıktığını ifade etti. Serter, birçok insanın trafik sorununu araç ve altyapı ile çözülebileceğine inandığını belirtti. Serter, "Sorun sadece binek araçlarda geçirilen vakit değil aslında orada geçirilen bir saati nasıl daha verimli kullanabiliriz? Ona bakmak gerekiyor. Aynı şekilde 'bu hareketliliği nasıl daha da azaltabiliriz' dedik. Pandemiyle bunun testini yapmış olduk. Ve insanlar paylaşımlı ofisleri kullanmaya başladı" dedi. Her şeyin sensörlerle birbirine bağladığını söyleyen Serter, "Biz kendi içimizde buna birliktelik zekası diyoruz. Belediyeler bize bu havuzu açarsa daha hızlı hareket edebiliriz" diye konuştu.
HEDEF AKILLI ŞEHİRLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR KILMAK
Nüfusun yarısından fazlasının kentlerde yaşadığını anlatan ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, bu nedenle daha sürdürülebilir gereksinimlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. "Kentlerimiz daha akıllı şehirlere kavuşmalı" diyen Görgün, bugün beş bine yakın tedarikçileriyle ekosistemin içinde yer aldıklarını ifade etti. Çevreye daha saygın ürünler geliştirmeyi akıllarından çıkarmadıklarını belirten Görgün, akıllı şehir sistemleri ile yol haritası oluşturmanın önemine işaret etti. Şehirlerin yaşadıkları sorunları göz ardı etmediklerini belirten Görgün, birçok alanda farklı çözümler sunduklarının altını çizdi. Sürdürülebilir akıllı kentler ile zamanı yönetmenin kolaylaşacağını anlatan Görgün, akıllı şehirleri sürdürebilir kılmayı çalıştıklarını vurguladı.
6G ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ
5G'ye geçiş döneminde hazırlıkların sürdüğünü anlatan Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın da, önümüzdeki yıl 5G'nin hayatımıza gireceğini tahmin ettiklerini söyledi. 5G'nin, 4G'ye göre daha hızlı ve esnek bir şebeke olduğunu söyleyen Yalçın, "5G ile farklı bir ülkedeki bir doktor, Türkiye'de bir ameliyatı gerçekleştirdiğinde parmağını aynı anda oynatma hızına sahip" dedi. 2026'ya kadar 5G abone sayısının 3,5 milyar olacağını öngördüklerini anlatan Yalçın, 5G'de özellikle nesnelerin internetiyle farklı kullanım alanları olacağını belirtti. Yalçın, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Herhangi bir şeyi uzaktan yönetebiliyorsunuz. Arı kovanlarını bile sensörlerle kontrol edebiliyorsunuz. Akıllı şehirler konusunda da bağlantılı ofisler görüyorsunuz. Bağlantılı limanlar, akıllı belediye hizmetleri, akıllı sayaçlar, en önemli kamu güvenliğini sağlayan araçlar…" Teknolojinin her geçen gün daha da geliştiğini anlatan Yalçın, "Şu anda 6G'yi çalışıyoruz ve sonrasında ne olacağını biliyoruz. Ekosistemle farklı projeler geliştiriyoruz" dedi.