Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Datça ilçesinde çıkan orman yangınının kontrol altına alındığını, soğutma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.
İşte Datça ve Çeşme'deki yangınlardan dakika dakika son gelişmeler;
22.00: YANGININ ÇIKTIĞI İLK NOKTADA İNCELEME YAPILDI
Datça'da kontrol altına salınan orman yangınıyla ilgili havadan ve karadan soğutma çalışmaları devam ediyor. Cumhuriyet savcısı koordinesinde yangının ilk çıktığı nokta olan Radar Tepe kavşağındaki trafo ve yüksek gerilim hattında jandarma ekipleri ve bilirkişi tarafından inceleme yapıldı. Ekipler bölgedeki vatandaşların ifadesine başvurdu.
12.32: DATÇA YANGINI KONTROL ALTINDA
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Datça ilçesindeki orman yangınının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarına başlandığını bildirdi.
Bakan Kirişci, Datça Orman İşletme Şefliğinde gazetecilere yaptığı açıklamada, yangın söndürme çalışmalarının AFAD'ın koordinasyonunda, Orman Genel Müdürlüğü, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin de desteğiyle an itibarıyla başarılı bir şekilde tamamlandığını söyledi.
Ekiplere başarılı çalışmaları için teşekkür eden Kirişci, "Yangın kontrol altına alınmıştır. Soğutma çalışmaları başlamış ve gerektiği sürece çalışmalar sürdürülecektir. Yaklaşık 300 hektarlık bir orman alanı bu yangında zarar görmüş ve 400 hektarlık da tarımla ilişkili alanlarda bir zararımız söz konusu olmuştur." diye konuştu.
Kirişci, 450 haneden 3 bin 520 vatandaşın tedbir amaçlı olarak bulundukları mahalden alınıp, uygun yerlere nakledildiğini vurgulayarak, 4'ü ağır hasarlı olmak üzere toplam 10 evin zarar gördüğünü aktardı.
Bakan Kirişci, şunları kaydetti:
"Vatandaşlarımızın canıyla ilgili en ufak bir kaybımız olmamıştır. Diğer canlarımız da gerekli hassasiyet gösterilerek kurtarılmıştır. Büyükbaş, küçükbaş hayvanlarımız ve arı kovanlarımız çalışmalar esnasında bulundukları yerden alınmıştır. Bazı vatandaşlarımız yangından olumsuz etkilendi. Yangından etkilenenlerden 13'ü taburcu edilmiş, 7 kişinin tedavisi sürmekte. Bir belediye çalışanımızda ise üçüncü derece yanık söz konusu. Ama çok şükür hayati tehlikesi bulunmamakta."
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Datça ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmalarında hava unsuru olarak İHA, 12 uçak, 29 helikopter ve 4 de idari amaçlı helikopter kullanıldığını söyledi.
Bakan Kirişci, Datça Orman İşletme Şefliğinde gazetecilere yaptığı açıklamada, yangından doğadaki canlıların kurtarılması için de çalışma yürüttüklerini söyledi.
Kocadağ bölgesindeki 500 kadar yaban keçisinin alevlerden kurtarıldığını aktaran Kirişci, "Bölgeden 83 büyük ve küçükbaş hayvan bulundukları yerden alınarak güvenli yere taşındı." dedi.
Kirişci, yangınla mücadeleyi sıcak hava, düşük nem ve şiddetli rüzgarın olumsuz etkilediğine işaret etti.
Yangının zor bir coğrafyada etkili olduğuna dikkati çeken Kirişci, şöyle konuştu:
"Bu zorluklara rağmen 24 saat dahi sürmeden yangın kontrol altına alınmış ve güzel bir çalışma geride bırakılmıştır. Söndürme çalışmalarında İHA, 12 uçak, 29 helikopter, 4 de idari amaçlı helikopter kullanıldı. 29 helikopterden 23'ü Orman Genel Müdürlüğümüze, geri kalan kısmı jandarmamıza ve emniyetimize ait. Milli Savunma Bakanlığımıza ait hava araçları da etkin ve aktif olarak kullanılmıştır. 194'ü arazöz ve 16'sı TOMA olmak üzere 576 araç bu çalışmalara aktif olarak katılmıştır."
"ÇALIŞMALARA 2 BİN 170 PERSONEL, 136 GÖNÜLLÜ AKTİF OLARAK KATILDI"
Kirişci, bakanlığın 2 bin 170 personelinin çalışmalara aktif olarak katıldığını, 136 gönüllünün de çalışmalarda etkin olarak bulunduğunu kaydetti.
Vatandaşların zararlarının tespit edileceğini vurgulayan Kirişci, şunları ifade etti:
"Ev olur veya tarımsal varlıklarımız olabilir, bunlarla ilgili zarar tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra devletimiz her zaman olduğu gibi AFAD üzerinden olanları AFAD, diğerlerini de Cumhurbaşkanlığımız aracılığıyla ödemeleri inşallah gerçekleştirilecektir. 183 yıllık bir Orman Genel Müdürlüğümüz var. Orman ve yangın savaşçıları diyoruz. Hepsi birer cengaver. AFAD'mızın koordinasyonunda kamu kurum ve kuruluşlarımızın çok önemli çalışmaları oldu."
Kirişci, belediyelerin vermiş olduğu yangın söndürme araçlarının da bu manada önemli olduğunu vurguladı.
"GECE GÖREV YAPABİLEN HELİKOPTERLERİMİZ DE UÇUŞLARINI GERÇEKLEŞTİRDİ"
Orman Genel Müdürlüğünün yazılım, donanım, beşeri sermaye ve insan kaynaklarının tüm yönleriyle yeterli düzeyde olduğunu anlatan Kirişci, "Speküle edildiği için bir noktanın altını çizmek isterim. Dün itibarıyla gece görev yapabilen helikopterlerimiz de uçuşlarını gerçekleştirdi. Basın mensupları aracılığıyla milletimiz bu uçuşları izlemiştir. Bizim için aslı olan hava araçları, karadaki orman savaşçılarının işini kolaylaştıran önemli enstrümanlar." diye konuştu.
Kirişci, arazideki, ormanın içindeki müdahale ekiplerinin başarılı çalışmalarına gece görev yapabilen helikopterlerle de destek verildiğini aktardı.
Oluşturulan envanterin neredeyse tamamına yakınının son yıllarda hem yenilenip hem de sayıca yukarılara taşındığını bildiren Kirişci, "Hava araçları bakımından ve diğer yönlerden çok ciddi bir destek Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından teşkilatlarımıza sağlanmıştır. AFAD bu manada gerçekten takdire şayan, Türkiye'ye yakışan bir yapılanmadır. Ulusal düzeyde bir koordinasyon gerekiyor, AFAD bu misyonunu gayet güzel şekilde gerçekleştiriyor." ifadelerini kullandı.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Datça ilçesindeki orman yangınıyla ilgili, "Bu ne ilk ne de son yangın olacaktır. Sadece 21 bin orman çalışanı veya diğer kuruluşlarımızla verilen mücadele, tek başına yeterli değil. Mutlak suretle aziz milletimizin de hassasiyeti, duyarlılığı, destekleri de bizim için son derece önemlidir, kıymetlidir." dedi.
Bakan Kirişci, Datça Orman İşletme Şefliğinde gazetecilere yaptığı açıklamada, bu coğrafyadaki orman varlığının bir kader olduğunu, buna en az zarar vererek birlikte yaşamayı öğrenmek gerektiğini ifade etti.
Yangınlarla mücadelenin önemine işaret eden Kirişci, "Bu ne ilk ne de son yangın olacaktır. Sadece 21 bin orman çalışanı veya diğer kuruluşlarımızla verilen mücadele, tek başına yeterli değil. Mutlak suretle aziz milletimizin de hassasiyeti, duyarlılığı, destekleri de bizim için son derece önemlidir, kıymetlidir." diye konuştu.
Kirişci, trafodan kaynaklanan yangının 24 saatten daha kısa bir sürede kontrol altına alınarak artık tehlike arz edemez hale getirilmesinden mutluluk duyduklarını dile getirdi.
Kendilerine bu mutlu anı yaşatan çalışanlara teşekkür eden Kirişci, "Bu basın toplantısından sonra o savaşçıları, o cengaverleri TOMA'nın kullanıcısını, diğer iş makinelerimizin operatörlerini ve sahada çalışan kardeşlerimize de bir kez daha şükranlarımızı yerinde sunmak için ziyaret edeceğiz." diye konuştu.
Gece 3-4 kez havadan denetim gerçekleştirdiklerin aktaran Kirişci, şunları kaydetti:
"Yine gece görev yapabilen helikopterlerimizle bunları yaptık. Sabah son bir kez bu kontrolü biz de yaptık, ekibimiz yapmaya zaten devam ediyor. Dolayısıyla böyle bir mutlu sona geldik. Bakanlığımız, beraber çalıştığımız bütün ekibimize, herkese çok teşekkür ediyorum. Türkiye sadece bir alanda değil hemen her alanda artık dünyaya önderlik ediyor. Biz 2023 yılından itibaren, inşallah Rabb'im hepimize gösterir, biz bir yeni yüzyıl tanımı yapıyoruz. Bu yeni yüzyılın adı Türkiye yüzyılı. Nedir bu Türkiye yüzyılı? Türkiye yüzyılı şu. Elbette Cumhuriyetimizin 100. yılı. Ama daha önemlisi şu, artık Türkiye kendi 780 bin kilometrekare vatan toprağına sığınmış veya kıstırılmış bir ülke değil, bir bölgesel güç değil, artık Türkiye global bir oyuncu. Bunu kabul ederler etmezler, içimizde veya dışımızda bunu görmek istemeyenler olabilir. O anların kendi tercihleridir. Ama aziz milletimiz bunu takdir ettiği için AK Partimizi bu zamana kadar iktidarda tutmuştur. Vatandaşlara hizmet ederek oyuna talip olacağız."
Yangında 48 hava aracının, 300 hektarlık orman alanındaki yangının söndürülmesi sırasında etkin olarak kullanıldığına dikkati çeken Kirişci, çalışmaların başarılı şekilde yürütüldüğünü anımsattı.
"BU MİLLETİN KAYNAKLARINI EN ETKİN, EN VERİMLİ VE EN DOĞRU YERDE KULLANIYORUZ"
Gece görev yapabilen helikopterlerden de bahseden Kirişci, şunları söyledi:
"Gece görev yapabilen helikopterler meselesine gelince de, bu yönü itibarıyla da madem ki biz Türkiye yüzyılı diyoruz. böyle bir vizyon ortaya koyuyoruz, bu Türkiye yüzyılının bizim bakanlığımızın bir tarafında tarım, bir tarafında da orman var. Bizim gerek tarım gerekse de ormanla bu Türkiye yüzyılının altını dolduracak yeni birtakım stratejilerimiz, çalışmalarımız var. Bu onlardan bir tanesi. Biz de açıkçası, bu helikopterlerin etkinliklerini görerek yol alacağız. Her ne kadar bunlardan şu anda envanterimizde 10 tane bulunuyor olsa bile. Dolayısıyla bu milletin kaynaklarını en etkin en verimli ve en doğru yerde kullanmak adına biz gece görev yapabilen bu helikopterleri dün devreye almış olduk ve uçuşlarını gerçekleştirmiş oldular. İnşallah daha yüksek teknoloji, bu yapay zeka adını verdiğimiz uygulamalarımız da var şu anki halihazırdaki uygulamalarımız içerisinde. Biz bu vizyona uygun olarak dünyanın her daim önünde ve onlara rehberlik edecek, önderlik edecek bir duruş sergileyeceğiz."
12.05: Datça'daki yangınla ilgili son bilgileri aktaran A Haber muhabiri, "12 uçak, 27 helikopter ve 1466 personelle müdahale sürüyor." dedi.
11.41: BAKAN KİRİŞCİ ÇALIŞMALARI HAVADAN TAKİP ETTİ
Yangının başlamasının ardından dün Datça'ya gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sabah saatlerinde helikopterden yanan alanları havadan inceledi, söndürme çalışmalarını takip etti.
Uçuşta Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki ve Muğla Valisi Orhan Tavlı da yer aldı. Bakan Kirişci'nin öğlen saatlerinde yangının son durumu ve söndürme çalışmalarına ilişkin basın mensuplarına açıklama yapacağı bildirildi.
Mesudiye Mahallesi'nin bir çok noktasında konuşlandırılan arazöz, itfaiye ve TOMA'lar yangının yerleşim yerine yaklaşmasını engelledi.
11.04: ALEVLER FABRİKAYA SIÇRADI
İzmir'in Bergama ilçesinde makilikte başlayan yangında alevler bölgedeki süt fabrikasına sıçradı. Çiftlikteki hayvanlar, tahliye edildi. Yangına 2 uçak, 3 helikopter, 11 arazöz ve çok sayıda itfaiye ekibiyle müdahale sürüyor.
10.41: İZMİR'DE YANGINLAR KISMİ OLARAK KONTROL ALTINDA
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, her iki bölgedeki yangınların kısmi olarak kontrol altına alındığını, soğutma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
Karaköy mevkindeki yangına orman teşkilatının 9 dakika içerisinde gereken müdahaleyi yaptığını belirten Köşger, "Olağanüstü bir faaliyetle şu ana kadar yangın söndürme faaliyetlerini sürdürmüş bulunmaktalar. Bu süre zarfında 117 araç ve 750'nin üzerinde personel, 7 helikopter, 4 uçakla yangına müdahale edildi. Orman bölge teşkilatımız, jandarma, AFAD, itfaiye, yerel yönetimler eş güdüm içerisinde yardım etti. Bölge halkı da burada yangın söndürme çalışmalarına aktif olarak katkı sağladı. Bu eş güdüm ve koordinasyon çerçevesinde personelimizin olağanüstü gayretleri neticesinde şu an itibariyle bütün olumsuz şartlara rağmen, şiddetli rüzgara rağmen hem Ovacık'taki hem de Zeytineli-Karaköy arasındaki yangını kısmi kontrol altına almış bulunmaktayız. Soğutma çalışmaları devam ediyor. Bütün araçlar herhangi bir parlamaya karşı sahada faaliyetlerini devam ettirecek" ifadesini kullandı.
'TOPLAM 120 HEKTARLIK MAKİLİK VE ORMAN ZARAR GÖRDÜ'
Meteorolojik verilere göre saat 10.00-11.00 arası şiddetli rüzgar ihtimalinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Vali Köşger "O nedenle halen risk geçmiş değil. Başka alanlarda da risk olma ihtimali var. Bu nedenle vatandaşlarımızı uyarmak istiyoruz. Rüzgar ve kuru hava ormanlarda yangın riskini artırıyor. Toplam 120 hektarlık makilik ve ormanlık alan zarar gördü. Bunun dışında bir mal kaybı bulunmamakta. Genel itibariyle makilik ve çalılık alanlar olduğu için çok şükür ciddi bir orman kaybı söz konusu değil" dedi.
'RÜZGAR TÜRBİNLERİNDEN ETKİLENEN YOK'
18.05'te başlayan Ovacık yangınına 2 dakikada intikal edildiğini vurgulayan Vali Köşger, şöyle devam etti:
"Herhangi bir zaman kaybı olmadı. Başarının arkasında bu seri müdahalenin faydası var. Tahliye edilen sitelerde de vatandaşlarımıza ikametlerine dönebileceklerini söyledik. Tehlike geçmiş durumda. Onların ikametlerine tehdit eden bir sıkıntı söz konusu değil. Ancak dün gece itibariyle ciddi bir tehlike atlatıldı. Yangın, iki siteye sirayet edecek şekilde şiddetini artırmıştı. Yangından etkilenen rüzgar tribünü yok. Ancak hem rüzgar tribünleri hem de yüksek gerilim hattı havadan orman yangına müdahaleyi zorlaştırıyor. Böyle de bir zorluk vardı. Bunlara rağmen bu başarı yakalanmış oldu."
ŞÜPHELİLERİN 5'İ SERBEST
Vali Köşger, Karaköy mevkisindeki yangınla ilgili 7 şüphelinin ifadelerine başvurulduğunu kaydedip, "2'si gözaltı olmaya devam ediyor. 5'i serbest bırakıldı. Kaynak yapan ve ihmali bulunan 2 kişi gözaltında. Savcılık soruşturması devam ediyor. Ovacık'taki yangın da yüksek ihtimal elektrik kontağından, yüksek gerilim hatlarından kaynaklanmış. Teller kopmuş, birbirine çarpmış. Yangının başlangıç noktasında elektrik kontağı söz konusu" diye konuştu.
10.35: İzmir'in Bergama ilçesinde, orman dışı otluk alanda çıkan yangın nedeniyle İzmir-Çanakkale kara yolunun Sağancı mevkii trafiğe kapandı.
Çeşme ilçesinde dün çıkan orman yangını kısmen kontrol altına alınırken, bu sabah da Bergama ilçesi Sağancı Köyü yakınlarında otluk alanda yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle alevler yayılmaya başladı. Bölgede bulunan bir süt işleme tesisi alevlerin ortasında kaldı.
Yangına havadan 2 helikopter ve karadan da 6 arazöz ile müdahale ediliyor. Ayrıca, Selçuk'tan iki yangın söndürme uçağının bölgeye yönlendirildiği bildirildi.
Ekipler, süt işleme tesisine zarar gelmemesi ve alevlerin kontrol altına alınması için yoğun çaba sarf ederken, İzmir-Çanakkale kara yolunun Sağancı mevkii trafiğe kapandı. Bölgede araç kuyrukları oluştu.
10.32: SAHİL GÜVENLİK BOTLARI İLE DENİZDE TEDBİR; ASKERLER NÖBETTE
Datça yangınına müdahale devam ederken, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de sosyal medya hesabındaki paylaşımında, alevlere ilk müdahalenin 14 dakikada yapıldığını belirtip, 10 uçak ve 20 helikopterle havadan; 179 arazöz, 21 ilk müdahale aracı, 61 iş makinesi ve 1596 personelle karadan mücadele edildiğini kaydetti.
Havadan müdahale sırasında denizden su alımı yapan helikopterler ve uçaklar için Sahil Güvenlik Komutanlığı botları bölgede tedbir aldı.
Jandarma komando ekipleri ise tahliye edilen evlerin önünde nöbet tuttu.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin saat 12.30 sıralarında Datça Orman İşletme Şefliği'nde basın açıklaması yapması bekleniyor.
09.05: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "#Datça'da gece saatte 70 km hıza ulaşan rüzgârın an itibariyle şiddetini azaltmasını bekliyoruz. Saatte 10 km'ye kadar düşecek. Bu, ekiplerimizin işini biraz kolaylaştırabilir. Ama birçok noktada sıcaklık ve rüzgâr kaynaklı yangın riski devam ediyor! Lütfen dikkatli olalım." açıklamasında bulundu.
07.54: Muğla'nın Datça ilçesindeki orman yangınına havanın aydınlanmasıyla birlikte 5 uçak ve 12 helikopterlik hava gücüyle müdahale yeniden başladı.
Mesudiye Mahallesi'nin Kocadağ mevkisindeki ormanlık alanda dün çıkan yangına gece boyunca karadan yoğun şekilde müdahale edildi. Karadan yürütülen çalışmalara, gece yangın söndürme kabiliyetine sahip helikopter de dahil oldu. Gece boyunca müdahale sürdü. Sabahın ilk ışıklarıyla da 12 helikopter ve 5 uçak söndürme çalışmalarına yeniden başladı.
Çeşitli illerden gelen 179 arazöz, 21 ilk müdahale aracı, 29 iş makinesiyle 1500'e yakın işçi, 130 gönüllü söndürme çalışmalarını sürdürüyor. Farklı kurumlardan ekipler de destek sağlıyor.
Ekipler, rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen yangını kontrol altına almak için yoğun çaba sarf ediyor.
06.13: KISMEN KONTROL ALTINDA
İzmir'in Çeşme ilçesinde çıkan orman yangınına 4 uçak, 6 helikopter, 1 komuta helikopteri, 1 yangın komuta aracı, 55 arazöz, 8 dozer, 6 yer ekibi, 324 işçi ve 38 teknik elemanın müdahale ettiği öğrenildi.
İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince ile bölgeye inceleme yapmak için gelen İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, açıklama yaptı. Vali Köşger yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
''Çeşme ilçesindeki Karaköy mevki ve Ovacık Mahallesi'ndeki yangınlar kısmen kontrol altına alındı. Ekiplerin havadan ve karadan soğutma çalışmaları sürüyor. Ekiplerimiz tam teçhizat ile herhangi bir duruma karşın görevlerini sürdürüyorlar. Saat 10-11 arası rüzgarın şiddetlenmesi ihtimali yüksek. O sebeple risk hala geçmiş değil.''
06.13: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Muğla Datça'da devam eden orman yangınında 19 kişinin etkilendiğini, 9 kişinin tedavisinin devam ettiğini bildirdi.
Bakan Koca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Muğla Datça'daki orman yangını maalesef devam ediyor. Şu ana kadar olaydan 19 kişi etkilendi. 9 kişinin tedavisi halen sürüyor, 9 kişi taburcu edildi, 1 kişi ise tedaviye ihtiyaç duymadı. 84 sağlık personelimiz; 18 ambulans, 9 UMKE Timi ve 1 Mobil Komuta Aracıyla görev başında" ifadelerini kullandı.
''Çeşme ilçesindeki Karaköy mevki ve Ovacık Mahallesi'ndeki yangınlar kısmen kontrol altına alındı. Ekiplerin havadan ve karadan soğutma çalışmaları sürüyor. Ekiplerimiz tam teçhizat ile herhangi bir duruma karşın görevlerini sürdürüyorlar''
02.47: Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangın bölgesi olan Datça'da açıklamalarda bulundu. İlk tespitlere göre yangının elektrik trafosundan çıktığını belirten Kirişci, "Yaklaşık 500-600 hektar civarında bir alan zarar görmüştür. Bu 500-600 hektarlık alanın tam olarak tespitini inşallah yangın kontrol altına alındıktan ve gerekli ölçümler yapıldıktan sonra daha net olarak ifade edilebilecek durumda olacağız" açıklamasında bulundu.
MUĞLA DATÇA'DA ORMAN YANGINI
Muğla'nın Datça ilçesinde çıkan ve 600 hektar alanda etkili olan orman yangını, 2'inci gününde, 3 ayrı noktada ilerliyor. Alevlere 17 helikopter ile 10 uçakla havadan, 179 arazöz, 21 ilk müdahale aracı, 29 iş makinesi ve 1466 personelle karadan müdahale ediliyor.
Datça'nın Mesudiye Mahallesi, Hava Radar mevkiindeki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda dün saat 12.21 sıralarında yangın çıktı.
Bölgeden yükselen dumanları fark eden çevredekiler, 112 Acil Çağrı Merkezi'ne durumu bildirdi. İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 5 söndürme uçağı, 9 helikopter, 20 arazöz, 9 su tankeri, 3 dozer ve çok sayıda orman işçisi sevk edildi. Söndürme çalışmalarına askeri birlikler, çevredeki sitelerin yangın söndürme ekipleri ile bazı inşaat firmalarının beton mikserleriyle de destek verildi. Tedbir amacıyla Datça - Palamutbükü kara yolu trafiğe kapatıldı.
Mesudiye mahallesinin Döşeme, Mezgit, Ovabükü ile Hayıtbükü mevkiilerinde 450 hanede yaşayan 2 bin 500 vatandaş ile 38 büyükbaş ve 45 küçükbaş hayvanın tahliyesini gerçekleştirdi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci bölgeye gelerek, incelemelerde bulunduktan sonra düzenlediği basın toplantısında ilk belirlemelere göre yangının çıkış nedeninin elektrik trafosundan kaynaklı olduğu belirtti.
AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Orman Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen yangına müdahale çalışmalarına, AFAD ve Valilik koordinasyonunda Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığının personel ve TOMA'larla, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Marmaris Belediyesinin itfaiye araçları ve tankerlerle destek verdiği bildirildi.
DENİZ ÜS KOMUTANLIĞI ASKERLERİ BÖLGEYE GÖNDERİLDİ
Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise "Muğla Valiliğinin talebi üzerine Datça'da meydana gelen yangını söndürme çalışmalarına destek için Aksaz Deniz Üs Komutanlığımızdan personelin yanı sıra arazöz, dozer, su tankeri gibi yangın söndürme ve arazi araçları görevlendirilmiştir." bilgisine yer verildi.
Günün aydınlanması ile birlikte alevlere 12 helikopter ile 5 uçakla havadan söndürme çalışmaları tekrar başladı.
Karadan ise 179 arazöz, 21 ilk müdahale aracı, 29 iş makinesi ve 1466 personelin katıldığı söndürme çalışmalarına destek oluyor. Rüzgar şiddetini düşürürken, tek nokta olan Kızılbük mevkiinde yangının kontrol altına alınması için yoğun çaba sarf ediliyor.
EVLER TAHLİYE EDİLDİ
Ayrıca, tedbir amacıyla 5 ev boşaltıldı, 15 kişi ve 5 hayvan jandarma ekipleri tarafından bölgeden uzaklaştırıldı.
Bakan Kirişci yaptığı açıklamada, "Teknolojimiz en üst seviyede. Kullandığımız yapay zeka, yazılımlarımız, donanımlarımız. Biz Marmaris'te daha beterini gördük, burada içimiz daha rahat. Burada son durumla ilgili bilgi alacağız. Bir de gece kullanılabilen helikopterleri de ilk defa burada denemiş olacağız. Bunların sağlıklı çalışıp çalışmadığını test edeceğiz. İlk defa burada deneyeceğiz" dedi.
ACİL YADIM ÖDENEĞİ GÖNDERİLDİ
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.
Bakan Yanık, "Muğla, Datça'da bugün başlayan yangında ekipler sahada yangını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor. Yangın sebebiyle tahliye edilen hanelere 3.000 TL nakdi destek ödemelerini başlattık. Datça'daki vatandaşlarımızın acil ve temel ihtiyaçlarının karşılanması için Datça Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza 500.000 TL kaynak gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.
BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA
Bakan Koca, "Muğla Datça'da saat 12.30'da başlayan orman yangını sebebiyle 16 Ambulans ve 9 UMKE Timi, toplam 76 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Yangından etkilenen 4 kişinin tedavisi yapılmıştır. Halen devam eden yangının en az zararla, bir an önce söndürülmesini ümit ediyoruz." dedi.
İzmir'in Çeşme ilçesindeki Karaköy mevkisinde makilikte ve Ovacık Mahallesi'ndeki ormanda çıkan yangınlar havadan ve karadan müdahaleyle kısmen kontrol altına alındı. Meteorolojinin verilerine göre 10.00-11.00 saatleri arası şiddetli rüzgar ihtimalinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Vali Köşger, "O nedenle halen risk geçmiş değil. Vatandaşlarımızı uyarmak istiyoruz" dedi.
Karaköy mevkisindeki Alaçatı Barajı yakınlarındaki makilikten, dün saat 13.30 sıralarında alevler yükselmeye başladı. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen ekipler, yangına havadan ve karadan müdahale etti. Eski İzmir yolu kenarında Taşlıtepe Devlet Ormanı'nda, Orman Genel Müdürlüğü'ne ve bir kişiye ait yaklaşık 2 hektar makilik arazide başladığı belirlenen yangında alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılarak Zeytineli mevkisine sıçradı, İzmir-Çeşme otoyolunu tehdit etmeye başladı. Otoyol trafiğe kapatılırken, sürücüler, Zeytinler gişelerinden İzmir-Çeşme eski yoluna yönlendirildi.
KAYNAK YAPARKEN YANGIN ÇIKARAN 7 KİŞİYE GÖZALTI
Söndürme çalışmaları sürerken güvenlik güçleri tarafından yangına sebebiyet verdiği belirlenen 7 kişi gözaltına alındı. Valilikten yapılan açıklamada, "Yangının, bir sivil toplum kuruluşu tarafından yapım çalışmaları sürdürülen hayvan barınağında çalışan işçilerin kaynak makinesi kıvılcımlarından çıktığı belirlenmiştir. Cumhuriyet savcısının talimatı üzerine olayla ilgili 7 inşaat işçisi yakalanmış ve haklarında tahkikat başlatılmıştır" denildi.
EMNİYETİ SAĞLADILAR, TRAFİK AKIŞINI DÜZENLEDİLER
Öte yandan, yangın bölgesinde; emniyeti sağlamak, trafik akışını düzenlemek ve yangın söndürme faaliyetlerini desteklemek maksadıyla İzmir İl Jandarma Komutanlığı emir ve komutasında; 2 jandarma asayiş komando timi, 2 jandarma TOMA, 5 polis TOMA, 10 jandarma asayiş timi, 11 jandarma trafik timi, 1 istihbarat ve 1 kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele unsuru ile 1 olay yeri inceleme timi görev yaptı.
OVACIK'TA ORMAN YANGINI ÇIKTI
Bu bölgedeki yangını söndürme çalışmaları sürerken bu kez de saat 18.00 sıralarında Ovacık Mahallesi'nde orman yangını çıktı. Ekipler, buradaki yangına da 2 dakika içinde ilk müdahaleyi yaptı. Ovacık Mahallesi'ndeki 2 sitede oturanlar tedbir amaçlı tahliye edildi. Ekipler, gece boyunca hem Karaköy mevkisinde hem de Ovacık'taki yangınlara müdahaleyi sürdürdü.