Altı şehir üstü peri bacası! Kapadokya...

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Kapadokya’da yerin altı ayrı, üstü ayrı zengin. Peribacaları ve doğal kaya oluşumlarıyla kaplı vadileri, tarihi yapıları, yeraltı şehirleriyle turistlerin gözde adreslerinden...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :22 Ağustos 2022
Altı şehir üstü peri bacası! Kapadokya...

İÇİNDEKİLER

Kapadokya, 60 milyon yıl önce Erciyes, Güllüdağ ve Hasandağı'nın püskürttüğü lavlar ve küllerin oluşturduğu tabakaların yağmur ve rüzgarlarla aşındırılmasıyla ortaya çıkan doğasıyla, tarihiyle dünyanın en gözde turizm bölgeleri arasında yer alıyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Kapadokya, hem Türkiye'den hem yurt dışından turist akınına uğruyor. Bölgedeki peribacaları ve doğal kaya oluşumlarıyla kaplı vadiler, kayadan oyma tarihi manastır, şapel ve kiliseler ile yer altı şehirleri büyük ilgi çekiyor. Kapadokya'daki müze ve ören yerlerini bu yılın Ocak-Temmuz döneminde 1 milyon 892 bin 112 turist gezdi.

Bölgeyi geçen yılın aynı dönemine kıyasla ziyaret eden turist sayısında yüzde 121 artış yaşandı. Bu yıl en yoğun dönem 479 bin 860 ziyaretçi ile Temmuz ayı oldu. Bölgeyi Ocak'ta 88 bin 677, Şubat'ta 83 bin 432, Mart'ta 133 bin 166, Nisan'da 247 bin 459, Mayıs'ta 477 bin 757, Haziran'da 381 bin 761 turist ziyaret etti. Bölgedeki müze ve ören yerlerini, geçen yılın aynı döneminde 854 bin 449 turist gezmişti.



ÜRGÜP
NEVŞEHİR'İN 20 km doğusunda olan Ürgüp, Kapadokya bölgesinin en önemli merkezlerinden... Tarihsel süreç içinde çok sayıda isme sahip olmuştur. Bizans döneminde Osiana (Assiana), Hagios Prokopios; Selçuklular döneminde Başhisar; Osmanlılar zamanında Burgut kalesi; Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren de Ürgüp adıyla anılmıştır. Avanos'a giderken karşılaşılan ve Pembe Vadi'de yer alan üç peri bacası, Ürgüp'ün olmazsa olmazıdır. Üç güzeller olarak adlandırılan peri bacaları doğal koşullar ile oluşmuştur. Peribacaları ve Üzümlü Kilise'nin yer aldığı Kızılçukur Vadisi, 30'a yakın şapel ve kilise ile 17'nci yüzyıla ait bir camiye ev sahipliği yapan Mustafapaşa köyü ve Mazı Yeraltı Şehri, Ürgüp'te görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Ürgüp'ün bir olmazsa olmazı da balon turları. Yerli ve yabancı turistler güne balon turuyla başlıyor.

GÖREME
MASALSI bacaların arasına gizlenmiş olan Göreme, Kapadokya'nın kalbidir. Göreme'deki Ortahane, Durmuş Kadir, Yusuf Koç ve Bezirhane kiliseleri, Uzundere, Bagildere ve Zemi Vadisi'ne kadar kayalardan oyulmuş evler ve bacalar tarihin mistik yanını günümüze taşıyor. Göreme Açık Hava Müzesi; Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi, Elmalı Kilise, Azize Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise'yi barındırıyor.



AVANOS
NEVŞEHİR'İN 18 km kuzeyinde olan Avanos'un antik dönemdeki adı Venessa'dır. Çok sayıda çanak çömlek atölyesi bulunan ilçede, seramik yapım geleneği Hititler'den beri süregeliyor. Kızılırmak'ın getirdiği kırmızı toprak ve milden elde edilen seramik çamuru, Avanoslu seramik sanatçılarının elinde şekil alıyor.

UÇHİSAR
NEVŞEHİR'İN 6 km doğusuna, Ürgüp'ün 12 km batısına, Avanos'un ise 10 km güneyine düşen Uçhisar, Pers döneminde kral yolu, Selçuklu döneminde ise ipek yolu olarak bilinen bölge üzerinde kurulmuş. Kayadan oyma evleriyle, tandır evi ve şıra hanesiyle de ünlü bu kasaba, dünyanın birçok yerinden ziyaretçi ağırlıyor. Uçhisar, Tığraz, Kuran, Karakale kaleleri görülecek yerler arasında yer alıyor.

ORTAHİSAR
50 metre yükseklikte ziyaretçilerini karşılayan Ortahisar Kalesi ve çevresine oyulmuş kaya evleriyle Nevşehir'e bağlı bir yerleşim yeri. Doğal peri bacası oluşumları, narenciye ambarları, kaya kiliseleri, Ortahisar Kalesi'ne doğru uzanan kademeli evleriyle Kapadokya'nın ilginç yeryüzü şekillerine ev sahipliği yapan Ortahisar, turistlerin Kapadokya'da en çok ziyaret ettikleri yerler arasında...

GÜVERCİNLİK VADİSİ
ADINI kayalara oyulmuş güvercin yuvalarından almış. Hem güvercin yuvalarını hem de doğanın sunduğu eşsiz bitki örtüsünü görmek istiyorsanız bu vadiyi yürümeden dönmeyin. Vadide 15 metre yüksekten akan bir şelale de var.