PALANLI MAĞARASI
Adıyaman'ın 10 kilometre kuzeyinde Adıyaman-Çelikhan-Malatya karayolu güzergahı, Palanlı Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. M.Ö. 40 bin yıllarında kullanılmış doğal bir mağara. Duvarında bulunan ve halen fark edilebilen dağ keçisi figürü yalın kontur çizgilerle oluşturulmuş.
GÖLBAŞI GÖLÜ
Gölbaşı ilçesine adını veren göl, ilçe merkezinde. Doğal Sit Alanı olarak da tescillenen göl çevresinde kuş cenneti, mesire yerleri ve gezi parkurları var.
GERGER KALESİ
Kalenin tarihi Geç Hitit Beylikleri Dönemi'ne kadar dayanıyor. Kalenin içerisinde dükkanlar, su sarnıçları ve cami kalıntıları bulunuyor.
CENDERE KÖPRÜSÜ
Dünyanın en eski köprülerinden biri olan Cendere, Adıyaman'ın turistik gezi alanları arasında. İsmini Cendere Çayı'ndan alıyor. Roma İmparatoru Septimius Severus'un (MS 193-211) emriyle o tarihte Samsat'ta karargah kuran XVI. Lejyon tarafından yaptırılan köprü, harç kullanılmadan inşa edilmiş.
ADIYAMAN ULU CAMİİ
Dulkadıroğulları Beyliği zamanında yapılan cami daha sonra birçok kez onarım görmüş. Caminin 1863 yılında yaptırıldığını gösteren kitabe, minare kaidesinin doğuya bakan üst yüzeyinde bulunuyor. Aynı yerde altta kemer içinde bulunan bir başka kitabede caminin 1902 yılında restore edildiği anlaşılıyor.
ESKİSARAY CAMİİ
Adıyaman merkezinde bulunan Eskisaray Camii, köklü tarihiyle şehrin önemli kalıntıları arasında yerini alıyor. İbrahim Paşa tarafından inşa ettirilen cami, birçok defa onarım görmüş.