2023 Büyük İstanbul depremi uyarısı! İstanbul depremi ne zaman olacak? En riskli ilçeler ve deprem sonrası olacaklar...

Uzmanlar, sürekli olarak Marmara Bölgesi'nde büyük bir depremin yaklaştığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Büyük İstanbul depremi ihtimali konusundaki bu uyarılar, bölgedeki sismik aktivitenin artması ve jeolojik verilere dayandırılıyor. Uzmanlar İstanbul depremi için tahminlerde bulunmaya başladı. oldukça yaklaştığı belirtilen felaket için detaylar bir bir ortaya çıkıyor. Peki, Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? İşte detaylar...

Giriş Tarihi :31 Ağustos 2023 , 08:04 Güncelleme Tarihi :31 Ağustos 2023 , 08:04
2023 Büyük İstanbul depremi uyarısı! İstanbul depremi ne zaman olacak? En riskli ilçeler ve deprem sonrası olacaklar...

İÇİNDEKİLER

İstanbul, tarih boyunca birçok depremin etkisi altında kalmış bir bölge olarak bilinir. 447, 542, 1296, 1509, 1719, 1766, 1894, 1912, 1935, 1963 ve 1999 yıllarında meydana gelen depremler, bu bölgenin sismik aktivitesinin önemli bir parçasını oluşturdu. Uzmanlar da bu geçmiş verilere ve jeolojik bilgilere dayanarak, Marmara Bölgesi'nde yakın tarihte büyük bir depremin beklenmesi gerektiğini belirtiyorlar. İşte Büyük İstanbul depremi hakkında tüm merak edilenler...

OLASI İSTANBUL DEPREMİ İÇİN TAHLİYE PLANI HAZIR! ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI URALOĞLU AÇIKLADI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, olası İstanbul depremi hakkında "Kuzey Marmara Otoyolu İstanbul'un art damarı gibi. Biz Kınalı-Malkara dediğimiz Çanakkale istikametinden tahliye ve acil yardımı sağlamış olacağız. Aynı şekilde Osman Gazi Köprüsü'nden ve Kuzey Marmara Otoyolu'ndan da sağlayacağız. İstanbul'da bir tahliye planımız var." dedi.

İstanbul'da olası bir deprem için Bakanlığın yürüttüğü çalışmaları anlatan Uraloğlu, "İstanbul'da 15 Temmuz Köprüsü'nün askı halatlarını yeniledik. FSM'de devam ediyoruz. Askı hatlarını yeniliyoruz ve bunların rutin kontrollerini yapıyoruz. Özellikle otoyollar üzerindeki viyadüklerin deprem güçlendirmelerini yapıyoruz. Köprüden geçerken dikkat edin, hemen o kirişlerin altına böyle ilave çelik plakalar koyulmuştur, eğer orada kiriş düşerse tamamen devre dışı kalmasın, onun üzerine düşsün diye. Dolayısıyla bu tespitleri yaptık ve devam ediyoruz, şu anda da bu anlamda İstanbul'da devam eden bir çalışma var." ifadelerini kullandı.

NACİ GÖRÜR'DEN AÇIKLAMA: "2,5 MİLYON RİSK ALTINDA"

"İstanbul'da beklenen deprem 7,2 ila 7,6 arasında değişiyor. O kesin. Bilimsel çalışmalar bunu gösteriyor. Bu deprem olursa 6 Şubat'taki depremden daha büyük zarar verir. Bunu Bakanımız da açıkladı. Sokak başında iki ev yıkılırsa orayı unutun. Ne yardım götürebilirsin ne de kurtarabilirsiniz. Bakan belki bazı şeyleri net söyleyemez lakin biz bilim insanıyız net söyleriz. 600 bin konut yani siz isterseniz her konutta 4 kişi düşünün daire gibi düşünün. 4 kişiden 2,5 milyon insan ölümle burun buruna kalır. Vereceğimiz can kaybı inanılmaz boyutta olur."

PROF. DR. OKAN TÜYSÜZ'DEN 4 İSTANBUL DEPREMİ SENARYOSU

"Deprem şiddeti I den XII ye kadar ölçeklenir, ancak haritalarda IX ve üzeri tek sembol ile gösterilmiştir. Bazı şiddet değerleri tabloda verilmiştir. Senaryo'da Le Pichon vd tarafından yayınlanan fay modeli kullanılmıştır."

SENARYO 1

Sadece Adalar fayı kırılırsa 6.9 büyüklüğünde deprem beklenir (Şiddet değil). Tuzla ve Adalar'da zayıf zeminlerde yerel olarak IX şiddet değerlerine ulaşılır.

SENARYO 2

Tekirdağ çukurluğu ile Yeşilköy açıkları arasında Orta Marmara fayı fay kırılırsa deprem büyüklüğü 7.2 olur, Büyükçekmece'den Eminönü'ne kadar sahile yakın alanlarda şiddet IX a, çok zayıf zeminlerde X değerine ulaşabilir.

SENARYO 3

Batı ve Orta Marmara Fayı birlikte kırılırsa (zayıf ancak olası bir senaryo) deprem büyüklüğü 7.5, olası şiddet Mimarsinan-Eminönü sahiline paralel olarak 10-15 km boyunca ve Anadolu yakasının zayıf zeminlerinde IX ve üzeri olabilir.

SENARYO 4

Tüm faylar (1912 depreminin Marmara içerisinde kırdığı yerler dahil) birlikteckırılırsa (zayıf, olasılık) deprem büyüklüğü 7.6 olur. Mimarsinan-Eminönü sahili boyunca 20 km, Anadolu yakasında 10 km lik bir şerit içinde zayıf zeminlerde şiddet IX ve üzeri olur.

MARAMARA'DA DEPREM BEKLENİYOR MU?

Beklenen Büyük İstanbul depremi hakkında önemli açıkama Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Morıwaki'den geldi. Beklenen İstanbul Depremi hakkında konuşan Morıwaki, şu ifadeleri kullandı.

"İstanbul'u etkileyen son iki büyük deprem 1509 ve 1766 yıllarında olmuştur. Marmara denizi altındaki faylarında Kuzey Anadolu Fayı'nın yüzeydeki parçaları gibi 200 ile 250 sene civarında bir tekrarlanma periyodu olduğunu düşünürsek, günümüzde İstanbul'u etkileyen büyük bir depremin olacağı kaçınılmazdı."

İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN OLACAK?

17 Ağustos depreminin üzerinden 24 yıl geçti ancak yaşanan acılar yüreklerden silinmedi. Marmara bölgesinin halen 1999 yılındaki depremin yorgunluğunu yaşadığını belirten Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Kuzey kolu kırması için gereken 6 milyarlık giga tonluk gücü toplamadan deprem yapamaz" dedi. Ercan, olası yeni bir İstanbul depreminin ise 2045 yılından önce gerçekleşmesinin beklenmediğini belirtti. Buna göre olası yeni bir İstanbul depreminin ise 2045 yılından önce gerçekleşmesi öngörülmektedir.

HANGİ İLÇELER RİSK ALTINDA?

İstanbul deprem haritası içinde fay hatlarına yakınlığa göre birinci derece riskli ilçeler, Avrupa yakasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu yakasında ise Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar olarak öne çıkıyor.

ALMAN UZMANDAN DEPREM UYARISI

Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi (GFZ) uzmanları Dirk Becker ve Marco Bohnhoff liderliğinde, Türkiye'nin tektonik yapısı üzerine yeni bir inceleme gerçekleştirildi. Bu kapsamlı inceleme sonucunda, olası Marmara depremi hakkında son derece önemli bulgulara ulaşıldı. Bu değerli bilgiler, bilimsel bir araştırma raporu olarak yayınlandı.

Son büyük deprem, 1766 yılında yaşandı. İstanbul'un güneyinden geçen Marmara Fay Hattı için "sismik boşluk" terimi kullanıldı. Uzmanlara göre, bu bölgede 7'nin üzerinde büyüklükte bir deprem olasılığı yüksek. Araştırmacılar, İstanbul'da depremin tarihine odaklanarak, bu bölgede her 250 yılda bir ciddi bir depremin meydana geldiğini saptadılar. En son büyük depremin 1766 yılında, 7.4 büyüklüğünde gerçekleştiği belirtildi. Uzmanlar, yeni bir depremin yaşanma olasılığının artık çok yakın olduğuna dikkat çektİ.

Araştırmada, Alman bilim insanları, Avrasya ve Anadolu tektonik levhalarının sınırında bulunan Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki Ana Marmara Fayı'nın uzun bir süredir aktif olmadığına dikkat çekti. Bu durumda biriken stresin büyük bir depreme neden olabileceği ifade edilirken, 7'nin üzerinde büyüklükte bir depremin geciktiği sonucuna varıldı.

Depremin tam olarak hangi bölgede meydana gelebileceği konusunda da tespitler yapıldı. Buna göre, depremin İstanbul'un güneyinde, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde Adalar fay segmentinde gerçekleşme olasılığı yüksek. Ayrıca, Marmara Denizi'nin batısında bulunan Ganos fayında da ciddi enerji birikimi olduğu ve bu durumun büyük bir risk oluşturabileceği belirtildi. Eğer Ganos fayı kırılırsa, Adalar fayında meydana gelecek depremin büyüklüğünün 7.4'ün üzerine çıkabileceği ifade edildi.