Bakın lezzet bombası çiğ köfte ilk nasıl keşfedildi! 4 bin yıllık sır çözüldü!

Çiğ köfte, özenle hazırlanan bulgurun yanı sıra pul biber, çeşitli baharatlar, taze sarımsak, soğan ve yeşilliklerin ustaca yoğrulmasıyla hayat buluyor. Bu muazzam tadıyla her damakta unutulmaz izler bırakan çiğ köfte, son yıllarda Türkiye'nin dört bir yanında sevilerek tüketilen bir lezzet haline geldi. Çiğ köfte, özenle hazırlanan bulgurun yanı sıra pul biber, çeşitli baharatlar, taze sarımsak, soğan ve yeşilliklerin ustaca yoğrulmasıyla hayat bulur. Bu muazzam tadıyla her damakta unutulmaz izler bırakır.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :21 Eylül 2023 , 10:33 Güncelleme Tarihi :21 Eylül 2023 , 10:34
Bakın lezzet bombası çiğ köfte ilk nasıl keşfedildi! 4 bin yıllık sır çözüldü!

İÇİNDEKİLER

Türk mutfağının unutulmaz lezzetlerinden biri olan çiğ köfte neredeyse her mahallede kolaylıkla bulunabilen bir lezzet haline geldi. Ancak, bu enfes tadın kökenleri ve ortaya çıkışı hala birçok kişi için gizemini koruyor. Şanlıurfalıların etle yoğurarak hazırladığı çiğ köfte ile Adıyamanlıların etsiz yoğurarak yaptığı çiğ köfte her iki yörede de farklı bir tat deneyimi sunuyor. İnsanların severek tükettiği yiyeceklerden olan çiğ köftenin hikayesini ise çok az kişi biliyor. Bu yiyeceğin ortaya çıkışına dair etrafta pek çok hikaye dolaşıyor.

4 BİN YILLIK TARİHİ VAR

Her bir hikaye bu lezzetin farklı bölgelerde nasıl ortaya çıktığını anlatırken çiğ köftenin Türk mutfağının önemli bir parçası olduğunu vurguluyor.

Şanlıurfa'daki çiğ köftenin hikayesi oldukça ilgi çekicidir. Köyün ağası, düşmanını yakmak için odunları kullanacağı bir dönemde ateş yakmayı yasaklar. Bu durumu önceden haber alan köy halkı hazırlıklarını buna göre yapar.

Ancak ormanda avlanmakta olan bir adam, aldığı bu haber karşısında büyük bir hayal kırıklığı yaşar. Ancak vurduğu ceylan etini kullanarak bulgurla yoğurur ve böylece çiğ köfteyi icat eder.

Mardin yöresinde de benzer bir hikaye mevcuttur. Ağa, köyde ateşi yasaklar ve evde bozulmaya yüz tutmuş bir et bulunur. Evin hanımı, bu zor dönemde bulgur, acı biber, soğan ve tuz gibi malzemeleri ince kıyılmış etle yoğurarak çiğ köfteyi ortaya çıkarır.

Adana'da ise çiğ köfte ile alakalı farklı bir anlatı vardır. Burada çiğ köfte, bolluğun ve bereketin göstergesi olan bir şölen kültürüyle ilişkilendirilir. Karatepe'deki Hitit kabartmasında Kral Asativa'nın bir elinde çiğ köfte tuttuğu, diğer eliyle de bir pide almaya uzandığı söylenir.