Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.s) manevi şahsiyatını selamlamak için Salavat getirmek konu hakkında araştırmalara başladı. İşte Salavat okunuşu ve anlamı...
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.s) manevi şahsiyatını selamlamak için Salavat getirmek konu hakkında araştırmalara başladı. İşte Salavat okunuşu ve anlamı...
SALAVAT NEDİR?
Diyanet İşleri Başkanlığı, salavat ve salavat getirme konusuna ilişkin şu bilgileri veriyor: Salavat, salat kelimesinin çoğuludur. Salat ve selam kelimelerinden oluşan "salat-u selam" terkibi, Hz. Peygamber (s.a.s.) için okunan ve Allah'ın rahmet ve selamının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir.
SALAVAT NASIL GETİRİLİR?
Kur'an-ı Kerim'in, Hz. Peygamber'e (s.a.s.) salat-u selam getirmeyi emreden bu ayetine binaen, geçmiş dönemlerde tanzim edilmiş pek çok salâtu selâm örnekleri vardır.
Hz. Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, "Allahümme salli alâ Muhammed"
veya "Sallallahü aleyhi ve sellem"
ya da "Allahümme salli alâ Seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve barik ve sellim" diye salat-u selam getirilir.
SALAVAT TÜRKÇE ANLAMI
Anlamı "Allâh'ım, Efendimiz, büyüğümüz Muhammed'e, salat-u selam eyle." demektir.
SALAVAT ÇEŞİTLERİ
- Salavatı şerife,
- Salavatı mecule,
- Salavatı fatih,
- Salavatı kübra,
- Salavatı tefriciye ve salavat duası şeklinde olmaktadır.
SALAVAT GETİRMENİN FAZİLETLERİ
Resûlullâh (SAV) şöyle buyurur:
"Kıyâmet gününde insanların bana en yakın olanları; bana en çok salât ve selâm getirenlerdir."
"Kim bana bir defa salât ü selâm getirirse, bu sebeple Allâh Teâlâ da ona on misli merhamet eder."
Efendimiz'i (SAV) anmak rahmet, mağfiret vesilesi olduğu gibi kişiye huzur ve ferahlık veren bir duadır. Efendimiz'i (SAV) anmak ve hatırlamak güzel ahlakını örnek almamızı sağlar, bizleri günahlardan uzak tutar.