NEDEN BU TAKVİMİ KULLANIYORLAR?
Etiyopya kendi takvimini kullanma sebebi, ülkenin gelenekleri, dini ritüelleri ve kültürel kimliği için önemli görülüyor. Ayrıca tarihsel bağlarını yansıtarak Etiyopya'nın özgün kimliğini koruma çabası olarak da değerlendirilebilir.
ETİYOPYA TAKVİMİ ÖZELLİKLERİ
🔶Temel İlkeler: Etiyopya takvimi, Miladi takvim (Gregoryen takvim) ile büyük farklar taşır. Temel olarak Güneş esaslıdır ve Miladi takvime göre yaklaşık olarak 7-8 yıl geride bulunur.
🔶Ay ve Güneş Esaslı Takvim: Etiyopya takvimi, ay ve güneş hareketlerine dayanır. Takvimde 12 ay bulunur, her ay 30 günden oluşur. Bu 12 ayın ardından "Pagumē" adı verilen bir ekstra ay gelir. Bu ay 5 ya da 6 gün sürer ve takvimi tamamlar.
🔶12 Ayın İsimleri: Etiyopya takvimindeki ayların isimleri şunlardır: Meskerem, Tikimt, Hidar, Tahsas, Ter, Yekatit, Megabit, Miazia, Genbot, Sene, Hamle, ve Nehasē.
🔶Yılbaşı Tarihi: Etiyopya takvimine göre yeni yıl 11 ya da 12 Eylül'de kutlanır. Yılbaşı, "Enkutatash" olarak adlandırılır ve ülkede coşkuyla karşılanır. Bu dönem aynı zamanda yağış mevsiminin sona erdiği ve hasat döneminin başladığı bir zamandır.
🔶Saat Sistemi: Etiyopya'da saat sistemi de farklıdır. Gün, diğer takvimlerden farklı olarak saat 06.00'da başlar ve bir gün 12 saatlik iki bölümden oluşur. İlk saat dilimi sabah saat 06.00'da başlar ve ikinci saat dilimi akşam saat 18.00'de başlar.