O yaratık resmen canavara dönüştü! Ne koronavirüs ne ebola ne de varyant! Gördüğünüz yerde öldürmezseniz...

Sivrisinekler, belki de en küçük ve en sık karşılaşılan canlılardan biri olarak düşünülebilir, ancak taşıdıkları ölümcül bulaşıcı hastalıklar nedeniyle dünya genelinde büyük bir tehdit oluşturuyorlar. Bu kan emici böcekler, dang humması, Zika virüsü, sarı humma, chikungunya virüsü, sıtma ve Batı Nil virüsü gibi ciddi ve ölümcül hastalıkları taşıma kapasiteleri ile bilinirler. Bir kişiden diğerine hastalıkların yayılmasına aracılık eden bu canlılar, tıbbi açıdan büyük bir sorunun kaynağıdır.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :04 Ekim 2023 , 08:57 Güncelleme Tarihi :04 Ekim 2023 , 08:57
O yaratık resmen canavara dönüştü! Ne koronavirüs ne ebola ne de varyant! Gördüğünüz yerde öldürmezseniz...

İÇİNDEKİLER

Bilim insanları, küresel ısınmanın dünya genelinde birçok soruna yol açtığını ve şimdi de sivrisineklerin daha ölümcül bir tehdit haline gelmesine neden olduğunu açıkladı. Yapılan son araştırmalara göre, artan sıcaklık ve yağış oranları, sivrisineklerin yaşam koşullarını iyileştiriyor ve bu da onları daha dayanıklı ve tehlikeli hale getiriyor.

Sivrisinek kaynaklı hastalık uzmanları, küresel sıcaklıklar artmaya devam ettikçe, yeni bölgelerde daha sıcak ve nemli havanın görüleceğini açıkladı.

Araştırmacılar, sıcaklıklar arttıkça ve sivrisinekler daha önce gelişemedikleri yerlere göç ettikçe, daha geniş erişim alanları ve daha uzun yaşam sürelerinin, onlara dünyanın yeni bölgelerinde hastalık yaymak için bolca fırsat vereceği konusunda uyardı.

Bununla birlikte küresel ısınma, en acil ve politik olarak en çok tartışılan konulardan biridir ve daha önce ılıman olan bölgelerde daha yüksek sıcaklıklara, daha aşırı hava koşullarına ve artan sellere neden olacaktır, bunların hepsi de daha uzun süre ortalıkta kalan daha büyük sivrisinek popülasyonunu teşvik eden faktörlerdir.

DÜNYA GENELİNDE NEM VE SICAKLIKLAR ARTTI

Küresel ortalama sıcaklıklar 1800'lerin sonlarından bu yana yaklaşık 1,5 derece erece artmış olup, artışların çoğu son 50 yılda meydana geldi. Birleşmiş Milletler'e (BM) göre ise atmosferdeki su buharı miktarı bunun sonucunda her on yılda yaklaşık yüzde bir ila iki oranında arttı.

ABD'de yer alan Johns Hopkins Sıtma Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Photini Sinnis, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Sivrisinekler ve sivrisineklerin uzun ömürlülüğü için en önemli şey nemdir.

Sera gazları atmosferdeki ısıyı hapsettikçe, Dünya'daki sıcaklıklar yükselir ve bu da göller ve nehirler de dahil olmak üzere karadaki su kaynaklarından buharlaşmanın artmasına neden olur. Ve sıcak hava daha fazla su buharı tutar." diye konuştu.