T.C. Kimlik numarasındaki büyük sır ortaya çıktı! 11 basamaklı o sayıların her biri...

2016 yılında vatandaşlarının kimlik doğrulama süreçlerini sağlamak ve güvenliği artırmak amacıyla yeni nesil çipli kimlik kartlarını hayata geçirildi. Bu kimlik kartları sadece temel kimlik bilgilerini değil aynı zamanda kişisel ve biyometrik verileri de içererek günlük yaşamda önemli kolaylıklar ve üst düzey güvenlik sağlıyor. T.C. Kimlik Numarası sadece bir kimlik bilgisi olarak algılanmıyor, aynı zamanda her bireyin büyük bir sırrını içinde barındırıyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :25 Kasım 2023 , 08:46 Güncelleme Tarihi :25 Kasım 2023 , 08:46
T.C. Kimlik numarasındaki büyük sır ortaya çıktı! 11 basamaklı o sayıların her biri...

İÇİNDEKİLER

Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için eşsiz olan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TC Kimlik Numarası), Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün Mernis uygulaması ile hayata geçirildi. Bu numara sadece bir kimlik doğrulayıcı olmanın ötesinde kişinin doğum tarihi, cinsiyeti ve vatandaşlık durumu gibi önemli bilgileri de barındırıyor.

T.C. KİMLİK NUMARASININ SIRRI

T.C. Kimlik Numarası, 11 rakamdan oluşan özel bir dizilim içerir. İlginç bir şekilde, bu numaranın 1, 3, 5, 7 ve 9. rakamlarının toplamının 7 katı ile 2, 4, 6 ve 8. rakamlarının toplamının 9 katı, 10. rakamı oluşturur.

1, 3, 5, 7 ve 9. rakamlarının toplamının 8 katının birler basamağı ise 11. rakamı belirler. Bu benzersiz matematiksel yapı, TC Kimlik Numarasının sadece bir numara olmadığını, aynı zamanda bir güvenlik özelliği taşıdığını gösterir.

T.C. Kimlik numarasındaki büyük sır ortaya çıktı! 11 basamaklı o sayıların her biri...

Yeni T.C. Kimlik Kartları, en az 10 yıl kullanım ömrüne sahip malzemelerden üretilmiştir. Bu kartlar, taklit edilemez özellikler taşıyor ve herhangi bir tahribat ya da tahrifat durumunda kolayca tespit edilebilen görsel ve mantıksal güvenlik özelliklerine sahiptir.

T.C. Kimlik Kartları, vatandaşların rahatlıkla taşıyabileceği ve kullanabileceği, uluslararası standartlara uygun akıllı kart boyutlarında tasarlanmıştır. Bu standart boyut, kartın günlük yaşamda pratik bir şekilde kullanılmasını sağlar.

Kart üzerindeki yonga, vatandaşa ait nüfus ve fotoğraf bilgilerini güvenli bir şekilde saklar. Bu bilgiler, yetkisiz kişilerin erişimine ve değişikliğine karşı korunmuş durumdadır. Kartın ön ve arka yüzünde yer alan bilgiler, hızlı ve güvenli görsel doğrulama imkanı sunar.

T.C. Kimlik Kartları kamu kurum ve kuruluşlarında sunulan elektronik hizmetler sırasında, kişisel kimlik doğrulama amacıyla kullanılmaktadır. Bu özellik, vatandaşların çeşitli hizmetlere daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişimini sağlar.

Standart bir akıllı kartın tüm güvenlik özelliklerini barındıran T.C. Kimlik Kartları, içerisindeki elektronik verileri PIN ve PUK kodları ile korur. Bu, kartın güvenliğini artırarak, kişisel verilerin korunmasını sağlar.