X hastalığı belirtileri nelerdir, insandan insana bulaşır mı? X hastalığı nedir, Türkiye'de görüldü mü? Tedavisi var mı? Tanısı...

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ilk olarak 2017 yılında öncelikli patojenler listesine dahil edilen X Hastalığı, şimdi uluslararası liderlerin dikkatini çekiyor. Davos Zirvesi'nde gündeme gelen X Hastalığı, Covid-19 pandemisinin dünya genelinde hızlı bir reaksiyon almasına yol açan deneyimlerin ışığında inceleniyor X Hastalığı'na dair detayları ve neden hala araştırıldığını mercek altına alındı. İşte detaylar...

Giriş Tarihi :24 Ocak 2024 , 16:09 Güncelleme Tarihi :24 Ocak 2024 , 16:10
X hastalığı belirtileri nelerdir, insandan insana bulaşır mı? X hastalığı nedir, Türkiye’de görüldü mü? Tedavisi var mı? Tanısı...

İÇİNDEKİLER

Dünya Ekonomik Forumu'nda önemli bir konu masaya yatırılıyor: Gelecekteki sağlık tehditlerine karşı hazırlık. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve AstraZeneca gibi önde gelen kurumların katıldığı bir panelde, "X Hastalığına Hazırlık" başlığı altında, olası yeni sağlık krizlerine karşı alınması gereken önlemler ele alınacak. Bu kavramsal "X Hastalığı", Corona virüsünden 20 kat daha ölümcül olabilecek bir tehdit olarak öngörülüyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI X HASTALIĞI HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) açıklamalarının ardından gündeme gelen "Hastalık X" ile ilgili açıklama yaptı.

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şu ifadeleri kullandı:

'Farzımuhal Hastalık. DSÖ'nün verdiği isimle X hastalığı. Gerçek hayatta karşılığı yok. İleride bir gün bir salgın yaşanacak olursa, ona hazırlıksız yakalanmamak için yapılan çalışmalarda teorik anlamda geçiyor. Siz rahat olun. Ve kendinizi soğuk algınlığından koruyun"

Farzımuhal Hastalık. DSÖ'nün verdiği isimle X hastalığı. Gerçek hayatta karşılığı yok. İleride bir gün bir salgın yaşanacak olursa, ona hazırlıksız yakalanmamak için yapılan çalışmalarda teorik anlamda geçiyor. Siz rahat olun. Ve kendinizi soğuk algınlığından koruyun.

HAZIRLIKLAR VE ÖNLEMLER: KÜRESEL TEHDİT ALTINDA

Bu forumda, zoonotik virüsler gibi hayvanlardan insanlara geçebilecek potansiyel hastalıkların önemi vurgulanıyor. Dünya çapında artan orman kaybı ve biyoçeşitlilik kaybı, bu tür hastalıkların yayılma riskini artırıyor. Toronto Üniversitesi'nden Profesör Kerry Bowman, bu senaryoların gerçek bir tehdit olduğunu ve dünyanın bu yeni hastalık türlerine karşı hazırlıklı olması gerektiğini belirtiyor.

BİLİNMEYENE KARŞI BİLİNÇ: "X HASTALIĞI" İLE MÜCADELE

DSÖ, 2018 yılında potansiyel bir bilinmeyen salgına isim olarak "X Hastalığı"nı vermişti. Bu, henüz karşılaşılmamış ve tanımlanamamış patojenlere karşı bir uyanış çağrısı niteliğinde. DSÖ'nün listesinde Ebola, Zika ve SARS gibi ciddi hastalıklarla birlikte "X Hastalığı" da yer alıyor, bu da gelecekteki salgınlara karşı ders çıkarmamızın ve hazırlıklı olmamızın önemini vurguluyor.

COVID-19'DAN DERSLER: GELECEĞE HAZIRLIK

Covid-19 salgını, dünya çapında büyük bir etki yarattı ve bu, gelecekteki salgınlara karşı hazırlıklarımızı gözden geçirmemiz için bir fırsat sundu. Profesör Bowman, Covid-19 deneyiminden çıkarılacak derslerin, "X Hastalığı" gibi gelecekteki tehditlere karşı planlamada hayati önem taşıdığını belirtiyor. Aşı temini ve dağıtımı, yaşlıların bakımı ve küresel sağlık sisteminin zayıf yönleri gibi konular, bu hazırlık sürecinde önemli yer tutuyor.

"X HASTALIĞI" VE GELECEK SENARYOLARI

DSÖ'nün her yıl yayınladığı öncelikli hastalıklar listesinde yer alan "X Hastalığı", bilinmeyen bir patojenden kaynaklanacak ciddi bir uluslararası salgın olasılığına işaret ediyor.

Tarihsel olarak bakıldığında, İspanyol gribi gibi ölümcül salgınlar veya HIV gibi keşfedilmemiş virüsler, "X Hastalığı"nın potansiyel senaryoları olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, biyolojik savaş ihtimali de bu tehditler arasında yer alıyor.