Dünya Ekonomik Forumu'nda önemli bir konu masaya yatırılıyor: Gelecekteki sağlık tehditlerine karşı hazırlık. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve AstraZeneca gibi önde gelen kurumların katıldığı bir panelde, "X Hastalığına Hazırlık" başlığı altında, olası yeni sağlık krizlerine karşı alınması gereken önlemler ele alınacak. Bu kavramsal "X Hastalığı", Corona virüsünden 20 kat daha ölümcül olabilecek bir tehdit olarak öngörülüyor.
SAĞLIK BAKANLIĞI X HASTALIĞI HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) açıklamalarının ardından gündeme gelen "Hastalık X" ile ilgili açıklama yaptı.
Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şu ifadeleri kullandı:
'Farzımuhal Hastalık. DSÖ'nün verdiği isimle X hastalığı. Gerçek hayatta karşılığı yok. İleride bir gün bir salgın yaşanacak olursa, ona hazırlıksız yakalanmamak için yapılan çalışmalarda teorik anlamda geçiyor. Siz rahat olun. Ve kendinizi soğuk algınlığından koruyun"
Farzımuhal Hastalık. DSÖ'nün verdiği isimle X hastalığı. Gerçek hayatta karşılığı yok. İleride bir gün bir salgın yaşanacak olursa, ona hazırlıksız yakalanmamak için yapılan çalışmalarda teorik anlamda geçiyor. Siz rahat olun. Ve kendinizi soğuk algınlığından koruyun.
HAZIRLIKLAR VE ÖNLEMLER: KÜRESEL TEHDİT ALTINDA
Bu forumda, zoonotik virüsler gibi hayvanlardan insanlara geçebilecek potansiyel hastalıkların önemi vurgulanıyor. Dünya çapında artan orman kaybı ve biyoçeşitlilik kaybı, bu tür hastalıkların yayılma riskini artırıyor. Toronto Üniversitesi'nden Profesör Kerry Bowman, bu senaryoların gerçek bir tehdit olduğunu ve dünyanın bu yeni hastalık türlerine karşı hazırlıklı olması gerektiğini belirtiyor.
BİLİNMEYENE KARŞI BİLİNÇ: "X HASTALIĞI" İLE MÜCADELE
DSÖ, 2018 yılında potansiyel bir bilinmeyen salgına isim olarak "X Hastalığı"nı vermişti. Bu, henüz karşılaşılmamış ve tanımlanamamış patojenlere karşı bir uyanış çağrısı niteliğinde. DSÖ'nün listesinde Ebola, Zika ve SARS gibi ciddi hastalıklarla birlikte "X Hastalığı" da yer alıyor, bu da gelecekteki salgınlara karşı ders çıkarmamızın ve hazırlıklı olmamızın önemini vurguluyor.