Uzayda kanser ilacı yapılabilir! Türk astronot Alper Gezeravcı'dan ISS'deki deneylere ilişkin önemli açıklamalar...

Türk astronot Alper Gezeravcı, “Mikro yer çekimi ortamı, dünyada sahip olmadığımız fırsatlar yaratıyor. Burada bir tümörün nasıl geliştiğini analiz etmek ve bununla mücadele edecek yeni bir ilaç yapmak için araştırma yapmak mümkün” dedi...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :29 Ocak 2024
Uzayda kanser ilacı yapılabilir! Türk astronot Alper Gezeravcı’dan ISS’deki deneylere ilişkin önemli açıklamalar...

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Samsun Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenlerine bağlandı. ISS'deki deneylere ilişkin önemli açıklamalar yaptı: Dünya'daki yer çekimi, orada gerçekleşen tüm biyolojik, fiziksel ve kimyasal süreçler üzerinde büyük bir etkiye sahip. Bu etkiyi ortadan kaldırdığımızda, hücrelerin iletişim şekilleri ve maddeleri oluşturan kristal yapıların oluşumu gibi hassas süreçler de farklılaşıyor.

'ÇOK FARKLI FIRSATLAR VAR'
Bilim insanlarının kanser, virüsler, genetik bozukluklar ve kalp hastalığı ile bağlantılı anahtar proteinlerin kristal yapılarını incelemelerini zorlaştırıyor.

Oysa bu istasyondaki mikro yer çekimi ortamında bu kristalleri incelemek, bir tümörün nasıl geliştiğini analiz etmek ve bununla mücadele edecek yeni bir ilaç yapmak için araştırma yapmak mümkün. Dolayısıyla, mikro yer çekimi ortamı, bilimsel araştırmalar için dünyada sahip olmadığımız çok farklı fırsatlar yaratıyor.



DÜNYANIN ETRAFINDA 90 DAKİKADA TUR ATIYOR
Gezeravcı, "ISS, dünya yüzeyinden 400 kilometre yükseklikte. Saniyede 8 kilometre hızla hareket eden bu uzay üssü, bir laboratuvar görevi görüyor. Saatte 28 bin kilometre hızla, dünyanın etrafında ortalama 90 dakikada bir tam tur atıyoruz" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN