3000 yaşındaki mumyanın sesi ilk kez duyuldu! Ağzından çıkan ilk söz...

Antik Mısır'ın gizemli dünyası yüzyıllar boyunca bilim insanları başta olmak üzere arkeologlar ve tarih meraklılarının dikkatini çekmeye devam ediyor. Bu kez geçmişin sırlarını çözme çabası, teknolojinin yardımıyla mumyaların seslerine ulaşmaya kadar uzandı. İngiltere'deki York Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bu öncü çalışma, mumyalanmış bir bireyin ses tonunun nasıl olabileceğine dair yeni bir pencere açtı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :11 Mart 2024 , 17:11 Güncelleme Tarihi :11 Mart 2024 , 17:11
3000 yaşındaki mumyanın sesi ilk kez duyuldu! Ağzından çıkan ilk söz...

York Üniversitesi öğretim görevlileri bilgisayarlı tomografi cihazları (CT tarayıcı), 3 boyutlu yazıcılar ve ses birleştiricileri (synthesizer) kullanarak mumyaların seslerini taklit etme çabasına girişti. Bu karmaşık süreç mumyalardan alınan verilerle yapay gırtlak sesi üretebilen Vocal Tract Organ adlı özel bir aygıtı beslemeyi içeriyor.

3000 YILLIK MUMYA KONUŞTU

Her bilim insanı, kendi topladığı verilerle bu deneyi gerçekleştirdi ve farklı veriler, doğal olarak farklı seslerin ortaya çıkmasına yol açtı.

Deney sonucunda, İngilizce "bed" veya "bad" kelimelerini anımsatan tek hecelik bir ses elde edildi. Bu basit ses birçok kişi tarafından büyük bir merakla beklenen deneyin sürpriz bir sonucu olarak karşılandı.

Araştırmanın öncülerinden olan John Schofield, bu çalışmanın amacını, geçmişteki sesleri yeniden canlandırma arzusu olarak açıklıyor.

Schofield ve ekibi, antik dönemlerdeki kültürleri daha derinlemesine anlamak ve insanlara geçmişle yeniden bağ kurma fırsatı sunmak istiyor. Bu çalışma, tarih ve teknolojinin kesişim noktasında yer alıyor ve müzelerdeki tarihi deneyimleri bir adım öteye taşımayı hedefliyor.

Bu çalışma sesin taklit edilmesi konusunda ilk adımlardan biri olarak kabul ediliyor. Araştırmacılar, gelecekte tam bir kelime veya cümle oluşturacak kadar gelişmiş sesler elde etmeyi umuyor.

Schofield, mumyalanmış firavunlar gibi 3000 yıl boyunca korunmuş vücutlardaki yumuşak dokuların, bu tür bir çalışma için mükemmel adaylar olduğunu belirtiyor. Bilim insanları, belki de bir gün, bu antik liderlerin seslerini, kendi dönemlerine uygun bir şekilde taklit edebileceklerini umuyor.