9 gün Ramazan Bayramı tatili beklentisi erken rezervasyonları artırdı! Tur satın alacaklar dikkat! İşte haklarınız...

Bu yıl Ramazan Bayramı'nın hem seçimlerin ertesine hem de hafta içine denk gelmesi, özellikle kamuda 9 gün tatil ilan edileceği beklentisini şimdiden oluşturdu. Vatandaşlar da tatil planları yapmaya başlarken Ticaret Bakanlığı ise erken rezervasyonla paket tur satın alacak vatandaşlara haklarını hatırlattı. Peki tatil paketi alırken tüketicinin hakları neler? Şirket paket tur fiyatını yabancı para birimi cinsinden belirleyebilir mi? Şirket paket tur sözleşmesinde yazılı olan fiyatı değiştirebilir mi? İşte detaylar...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :18 Mart 2024 , 10:16 Güncelleme Tarihi :18 Mart 2024 , 10:16
9 gün Ramazan Bayramı tatili beklentisi erken rezervasyonları artırdı! Tur satın alacaklar dikkat! İşte haklarınız...

İÇİNDEKİLER

Ramazan Bayramı'nın arefe günü bu yıl 9 Nisan Salı gününe denk gelirken bayramın son günü ise 12 Nisan Cuma gününe denk geliyor.

Durum böyle olunca kamu ve özel sektör çalışanlarında pazartesinin de tatil ilan edileceği ve tatil süresinin 9 güne çıkarılacağı beklentisi ağırlık kazandı.


Bu şekilde düşünen vatandaşlar erken tatil rezervasyonlarını şimdiden yapmak için sıraya girerken, Ticaret Bakanlığı ise erken rezervasyonla paket tur satın alacak vatandaşlara haklarını hatırlattı.

Vatandaşların paket tur alırken dikkat etmesi gerekenler şöyle:



PAKET TUR SÖZLEŞMESİ NEDİR?
Paket tur sözleşmeleri; ulaştırma, konaklama ve başka turizm hizmetlerinden en az ikisinin birlikte, her şeyin dâhil olduğu fiyatla satıldığı veya satımının vaat edildiği ve hizmetin 24 saatten uzun bir süreyi kapsadığı sözleşmeler olarak tanımlanıyor. Otel rezervasyonu işlemleri yalnızca konaklama hizmeti içerdiği; günübirlik turlar ise hizmet süresinin 24 saatten az bir süreyi kapsamasından dolayı paket tur olarak kabul edilmiyor.



ŞİRKET PAKET TUR FİYATINI YABANCI PARA BİRİMİ CİNSİNDEN BELİRLEYEBİLİR Mİ?
Yurt dışı turlarda sözleşme bedeli döviz cinsinden belirlenebilir. Ödemede hangi kurun esas alınacağının sözleşmenin kurulması esnasında belirlenmesi gerekiyor.

SEYAHAT ACENTALARI PAKET TURA BAŞLAMADAN ÖNCE NE GİBİ BİLGİLENDİRMELER YAPMAKLA YÜKÜMLÜDÜR?
Paket tur sözleşmesi kurulmadan önce tüketicilerin doğru ve yeterli bilgilendirilmesine yönelik olarak broşür verilmesi zorunludur. Ayrıca yolculuk öncesinde de yolculuğa ve tur yerine ilişkin bazı hususlarda tüketicinin bilgilendirilmesi büyük önem arz ediyor. Ayrıca, paket tur düzenleyicileri veya aracıları, yazılı veya mesafeli olarak kurulan paket tur sözleşmelerinin bir örneğini kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla tüketiciye vermek zorunda.



Paket turun başlamadan iptal edildiği ve tüketicinin iptal edilen tur yerine önerilen tura da katılmak istemediği durumda, tüketici yaptığı ödemeyi iade alabilir mi?

Tüketiciden kaynaklanmayan nedenlerle paket tur sözleşmesinin esaslı unsurlarından birisinin değişmesi veya turun başlamadan önce iptal edilmesi hallerinde bu değişikliği veya paket tur düzenleyicisi tarafından sunulan alternatif bir tur kabul edebileceği gibi sözleşmeden dönme hakkı da kullanılabilir. Sözleşmeden dönüldüğü takdirde ödenen tüm bedelin herhangi bir kesinti yapılmaksızın en geç 14 gün içerisinde iade edilmesi zorunluğu bulunuyor.



ŞİRKET PAKET TUR SÖZLEŞMESİNDE YAZILI OLAN FİYATI DEĞİŞTİREBİLİR Mİ?
Paket tur fiyatı; döviz kuru veya yakıt fiyatlarında olağandışı değişiklikler yaşanması ya da liman, havaalanı gibi yerlerde tahsil edilen vergi, resim, harç gibi yasal yükümlülüklerde değişiklik olması hallerinde değiştirilebilir. Bunun için fiyatın değiştirilebileceğinin açıkça sözleşmede belirtilmesi ve fiyat değişikliğinin gerekçesi ile nasıl hesaplanacağının hareket tarihinden en az 20 gün öncesinde tüketiciye yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirilmesi koşuluyla, sözleşme bedelinin yüzde 5'ini geçmeyecek şekilde değiştirilebilir.



ŞİRKET, PAKET TUR SÖZLEŞMESİNDE BELİRTİLEN YÜKÜMLÜLÜKLERE UYGUN HAREKET ETMEDİĞİ DURUMLARDA NE YAPILABİLİR?
Tüketicinin paket tur sürecinde ortaya çıkan her türlü eksiklik nedeniyle bedel indirilmesini talep etme hakkı bulunuyor. Ayrıca, paket tur düzenleyicisinin, tur başladıktan sonra önemli bir yükümlülüğünü yerine getirmediği veya getiremeyeceği tespit edildiğinde sözleşmeden dönülebilir. Bu halde şirketin ücret talep etme hakkı sona erer.

TÜKETİCİNİN PAKET TURA ŞİRKETİN KUSURU NEDENİYLE KATILAMADIĞI DURUMDA TAZMİNAT HAKKI VAR MIDIR?
1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununun zorunlu sigorta ile ilgili hükümleri saklı olmak üzere, paket tur düzenleyicisi sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi nedeniyle tüketicinin uğradığı her türlü zarardan sorumludur. Tüketici boşa harcanan tatil zamanı için uygun bir tazminat talep edebilir. Bunun için Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapılabilir.



PAKET TUR SÖZLEŞMESİ FESHEDİLEBİLİR Mİ?
Tüketicinin paket tur sözleşmesini 30 gün öncesine kadar feshetme hakkı bulunuyor. Buna göre tüketici, paket turun başlamasından en az 30 gün önce yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirmek kaydıyla paket tur sözleşmesini feshetme ve ödenmesi zorunlu vergi gibi yasal yükümlülükler dışındaki paket tur bedelini herhangi bir kesinti olmadan alabilir. Fesih bildirimi paket turun başlamasına 30 günden daha az bir süre kala yapılıyorsa paket tur sözleşmesinde belirtilmek şartıyla belirli bir tutar veya oranda kesinti yapılabiliyor.



TAKLİT SİTELERE DİKKAT
Sabah'ta yer alan habere göre; Dolandırıcılar sosyal medya ağları, otel ve seyahat acenteleri sitelerini kopyalama, promosyon veya internete özel kampanya mailleri gönderme, çekiliş mesajları gönderme, telefon yolu ile vatandaşlara ulaşarak sahte paket turları satarak mağdur edebiliyorlar. Bu sebeple seyahat acentesi üzerinden tatil paketi hizmeti almayı planlayan vatandaşların otel işletmesini arayarak, acente ile çalışıp çalışmadıklarını teyit etmesi dolandırılmalarını önleyebilir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN